Μαθητές του 1ου Επαγγελματικού Λυκείου (ΕΠΑΛ) Αρκαλοχωρίου παρουσίασαν την κατασκευή με τίτλο: «Διαχείριση και απομακρυσμένος έλεγχος συστήματος άντλησης νερού με μικροελεγκτή Arduino» στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ψηφιακής Δημιουργίας που διεξήχθη με μεγάλη επιτυχία στο Ηράκλειο στις 7-8-9 Απριλίου 2016.
Η κατασκευή περιλαμβάνει μια ηλεκτρική αντλία νερού με δύο μικρές δεξαμενές (όπως φαίνεται στα αριστερά της εικόνας) και ένα κύκλωμα έλεγχου μαζί με τους κατάλληλους αισθητήρες (όπως φαίνεται στα δεξιά της εικόνας).
Με την καθοδήγηση και την επίβλεψη των εκπαιδευτικών Πληροφορικής Δρ. Πιτικάκη Μάριου και Σταματάκη Εμμανουήλ, και Ηλεκτρολογίας Ταμιωλάκη Στυλιανού του 1ου ΕΠΑΛ Αρκαλοχωρίου, οι μαθητές σχεδίασαν, προγραμμάτισαν το απαραίτητο λογισμικό και δημιούργησαν τα κατάλληλα ηλεκτρονικά/ηλεκτρικά κυκλώματα για την κατασκευή του έργου.
Ο έλεγχος και η αυτοματοποιημένη διαχείριση του συστήματος γίνεται απομακρυσμένα με τρεις διαφορετικούς τρόπους:
α) μέσω τηλεχειριστηρίου υπέρυθρων ακτινών (IR remote) π.χ. από ένα οποιοδήποτε τηλεχειριστήριο τηλεόρασης
β) μέσω κινητού τηλεφώνου (με χρήση Bluetooth και Android εφαρμογής)
γ) με αισθητήρα αναγνώρισης ραδιοσυχνοτήτων (RFID) π.χ. παρόμοιες πλαστικές κάρτες με αυτές που χρησιμοποιούνται στα δωμάτια των ξενοδοχείων
Το κύκλωμα ελέγχου που φτιάχτηκε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον απομακρυσμένο έλεγχο οποιασδήποτε ηλεκτρικής συσκευής όπως π.χ. για το «έξυπνο» σπίτι (έλεγχος φωτισμού, διακόπτες, σπιτικές ηλεκτρικές συσκευές, θέρμανση κλπ.), συστήματα συναγερμού/ασφαλείας, αυτόματο πότισμα κ.α.
Το κόστος κατασκευής κυκλωμάτων αυτού του τύπου (Arduino) είναι ιδιαίτερα χαμηλό, αφού βασίζεται σε ανοικτό υλικό και λογισμικό (open source). Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος των υλικών του κυκλώματος ελέγχου ήταν λιγότερο από 40 ευρώ. Ο προγραμματισμός τέτοιων κυκλωμάτων γίνεται εύκολα με σύνδεση σε οποιοδήποτε Η/Υ, απαιτεί όμως βασικές γνώσεις γλώσσας προγραμματισμού, οι οποίες διδάσκονται στην ειδικότητα της Πληροφορικής όλων των Επαγγελματικών Λυκείων της χώρας.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι πρακτικές εφαρμογές μιας τέτοιας κατασκευής αφού μπορεί πολύ εύκολα να επεκταθεί ώστε να χρησιμοποιεί ασύρματα ή ενσύρματα δίκτυα π.χ. για απομακρυσμένο έλεγχο συσκευών μέσω Internet ή και μέσω αποστολής ενός απλού SMS ή μιας τηλεφωνικής κλήσης. Για παράδειγμα, ένας αγρότης θα μπορούσε από το σπίτι του να διαχειριστεί το πότισμα ενός χωραφιού οπουδήποτε στην Κρήτη, στην Ελλάδα ή και σε ολόκληρο τον κόσμο, αρκεί να υπάρχει σήμα κινητής τηλεφωνίας.
Πηγή: ekriti.gr