Υλικά συνταγής
- σφολιάτα 2 φύλλα, έτοιμα ή σπιτικά
- ζαμπόν 200 γρ. κομμένο σε κυβάκια
- λιωμένο βούτυρο γάλακτος 60 γρ.
- κρεμμύδι 1 μεγάλο, κομμένο σε ροδέλες
- λευκό κρασί 100 ml
- κεφαλογραβιέρα 220 γρ. τριμμένη
- ροκφόρ 80 γρ. λιωμένο με πιρούνι
- κασέρι 100 γρ. τριμμένο
- κρέμα γάλακτος 500 ml
- κρόκοι αυγών 4
- αλάτι όσο θέλετε
- πιπέρι φρεσκοτριμμένο
Εκτέλεση συνταγής
- Σε αντικολλητικό τηγάνι ροδίζετε πολύ ελαφρά το ζαμπόν. Το βγάζετε με τρυπητή κουτάλα και το στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Ζεσταίνετε στο ίδιο τηγάνι το βούτυρο και σοτάρετε το κρεμμύδι. Ανακατεύετε μέχρι να μαλακώσει και σβήνετε με το κρασί.
- Συνεχίζετε το βράσιμο μέχρι να εξατμιστούν τα υγρά. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το κρεμμύδι να κρυώσει. Αλατοπιπερώνετε και προσθέτετε το ζαμπόν και τα τυριά. Ανακατεύετε καλά.
- Στρώνετε δύο αντικολλητικές φόρμες ή 2 ταρτιέρες με τα φύλλα σφολιάτας ώστε να καλυφθούν ο πάτος και τα πλαϊνά από τις φόρμες. Κόβετε τα περισσεύματα της ζύμης στις άκρες και τρυπάτε τις σφολιάτες με πιρούνι σε διάφορα σημεία. Απλώνετε σε μια στρώση μέσα στην κάθε ζύμη το μείγμα των σοταρισμένων κρεμμυδιών, ζαμπόν και τυριών.
- Χτυπάτε σε μπολ την κρέμα γάλακτος με τους κρόκους και το αλατοπίπερο. Μοιράζετε το μείγμα αυτό πάνω από τη γέμιση στις τάρτες και ψήνετε στους 180 °C για 35-40΄, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια κάθε τάρτας και να ψηθούν οι σφολιάτες.
Πηγή: icookgreek.com