More

  «Κρήτη, μία ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί»

  Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Βασίλης Λαμπρινός επισημαίνει: « Με σταθερά βήματα και παρά τις δυσκολίες των καιρών, η Δημοτική αρχή προχωρεί στην υλοποίηση του οράματός της για τον πολιτισμό. Το βάρος της μεγάλης κληρονομιάς μας, μας υποχρεώνει να εργαστούμε για να ξαναγίνει ο τόπος μας αυτό που υπήρξε άλλοτε επί αιώνες – κέντρο γραμμάτων και τεχνών, φάρος πολιτισμού για τη Μεσόγειο.

  Μοιάζει αδύνατον, αλλά δεν είναι. Ο Δήμος και το νησί μας 
διαθέτουν μιαν ανεξάντλητη και αναξιοποίητη δεξαμενή δυνάμεων, που πρέπει να αναδειχθούν. Γι αυτό και δηλώσαμε εξ αρχής ότι θεωρούμε τον πολιτισμό θεμέλιο λίθο της πολιτικής μας για την αναβάθμιση και την ανάπτυξη του τόπου.

  Ξεκινήσαμε με την πραγματοποίηση ενός ονείρου δεκαετιών για την καλλιέργεια μουσικής παιδείας στην Κρήτη – τη δημιουργία μιας Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων, ενός φυτωρίου καλλιτεχνών απ’ όλο το νησί, που μας εξέπληξαν από την πρώτη κιόλας εμφάνισή τους. Συνεχίσαμε με την καθιέρωση τεσσάρων νέων πολιτιστικών, αλλά και αναπτυξιακών συνάμα θεσμών. Ενός “Φεστιβάλ πιάνου”, που έδωσε ήδη φέτος αξιολογότατους καρπούς, των φεστιβάλ “Εκτός Πόλης”, που πραγματοποιούνται για δεύτερη χρονιά στις τέσσερις Περιφερειακές Ενότητες του Δήμου, στηρίζοντας το δημιουργικό δυναμικό και τα τοπικά τους προϊόντα, και του φεστιβάλ “Τέχνη καθ’ οδόν”, που πραγματοποιήθηκε προ ολίγου καιρού για πρώτη φορά, προσφέροντας τέσσερις ημέρες ανάτασης στους συμπολίτες μας και αναδεικνύοντας νέους, ταλαντούχους καλλιτέχνες απ’ όλο το νησί.

  Τέλος, 34 ολόκληρα χρόνια μετά τον “Μουσικό Αύγουστο” του Μάνου Χατζιδάκι, προχωρήσαμε στην καθιέρωση και πάλι, ενός κεντρικού, θεματικού φεστιβάλ στο Ηράκλειο, με τίτλο: “Κρήτη, μια ιστορία, πέντε συν ένας πολιτισμοί”.

  Οι στόχοι του πολλοί και σπουδαίοι: Η υπενθύμιση προς όλους της μακράς ιστορίας και του πολιτισμικού μας πλούτου, η ανάδειξη του πολύ σημαντικού καλλιτεχνικού μας δυναμικού και η συμμετοχή Ελλήνων και μη καλλιτεχνών διεθνούς εμβέλειας, που θα διδάσκουν με την παρουσία τους και θα αποτελούν συνάμα πόλο έλξης για την Κρήτη.

  Φέτος το Φεστιβάλ αυτό έγινε Παγκρήτιο, με τη συμμετοχή των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνου και Αγίου Νικολάου. Τους ευχαριστούμε για τη, συμβολικής σημασίας, στήριξη αυτής της προσπάθειας. Όπως ευχαριστούμε και την Περιφέρεια Κρήτης για την ευγενική συμπαράστασή της, την ΔΗ.Κ.Ε.Η και την Δ.ΕΠ.Α.Ν.ΑΛ. που το στήριξαν, καθώς και τους χορηγούς, που πίστεψαν στην αξία του. Τελειώνοντας, συγχαίρω την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού, κα Αριστέα Πλεύρη, τον καλλιτεχνικό Διευθυντή του Δήμου, κ. Γιώργο Αντωνάκη, και όλους όσoι εργάστηκαν σκληρά για τη διοργάνωσή του.

  Ο δρόμος για την ολοκλήρωση του σχεδιασμού μας είναι μακρύς και οι καιροί χαλεποί -απομένει να γίνουν ακόμα πάρα πολλά. Όσο όμως το όραμά μας μένει ζωντανό και τα θεμέλια που βάζουμε στέρεα, είναι βέβαιον πως θα το δούμε να γίνεται πραγματικότητα».

  ghgh

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Πέταξαν μπογιές και πέτρες σε πολιτικό γραφείο

  Πέτρες και χρώματα πέταξαν άγνωστοι ή άγνωστος σε πολιτικό γραφείο στη Θέρισο Ηρακλείου.Σύμφωνα με πληροφορίες, στον χώρο δεν υπάρχουν κάμερες ωστόσο οι Αστυνομικοί εξετάζουν...

  3,7 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση ζημιών στο Δήμο Κισάμου

  Την σύμβαση του έργου με προϋπολογισμό 3,7 εκ. ευρώ για την  «Αποκατάσταση των ζημιών σε υποδομές, δίκτυα και στον ταμιευτήρα αρδευτικού από την κακοκαιρία...

  Oδηγούσε μεθυσμένος έπεσε σε νησίδα και συγκρούστηκε με άλλο Ι.Χ.

  Τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το Σάββατο 23 Ιανουαρίου στο Ηράκλειο.Κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες ένα Ιδιωτικής Χρήσης αυτοκίνητο που οδηγούσε ένας άνδρας εξετράπη, της...

  Γεραπετρίτης: «Στήνεται πανελλαδικό δίκτυο αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις

  Στη δημιουργία πανελλαδικού δικτύου αυστηρής επιτήρησης για τις μεταλλάξεις του κορωνοΐου προχώρα η κυβέρνηση όπως επιβεβαίωσε σήμερα ο Γιώργος Γεραπετρίτης.Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης...