Στα πλαίσια του προγράμματος των επίσημων Επισκοπήσεων 2016-Φυτουγεία, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η επιμόρφωση των δασικών φυτοϋγειονομικών ελεγκτών της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης επί των Μεθοδολογιών των Επισκοπήσεων για τους επιβλαβείς οργανισμούς δασικής σημασίας, στην αίθουσα συσκέψεων της Δνσης Δασών Χανίων στις 12/4/2016.
Η εκπαίδευση υλοποιήθηκε από τους ερευνητές του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ» Ινστιτούτου Μεσογειακών & Δασικών Οικοσυστημάτων (ΙΜΔΟ) Αθήνας: Δρ Παναγιώτη Πετράκη, Εργαστήριο: Δασικής Εντομολογίας και Δρ Παναγιώτη Τσόπελα, Εργαστήριο Δασικής Παθολογίας. Την επιμόρφωση ακολούθησε επιτόπια επίσκεψη σε παραποτάμιο φυσικό οικοσύστημα πλατάνου στον ποταμό Κοιλιάρη με επίδειξη του τρόπου συλλογής δειγμάτων.
Τονίστηκε, δε ιδιαίτερα, η ανάγκη προστασίας του πλατάνου από τη θανατηφόρο ασθένεια «μεταχρωματικό έλκος» που προκαλείται από μύκητα, ο οποίος διαδίδεται κυρίως από ανθρώπινες δραστηριότητες, και έχει νεκρώσει χιλιάδες δέντρα πλατάνου στην Ελλάδα.
Παρακαλούμε τους πολίτες σε περίπτωση που παρατηρήσουν κάποια από τα ακόλουθα συμπτώματα σε δασικά είδη να ενημερώσουν άμεσα τους αρμόδιους φυτουγειονομικούς ελεγκτές της υπηρεσίας μας (τηλ. 28210 84214-6):
- Μερική ή ολική νέκρωση δέντρου ή φυτού
- Αραίωση του φυλλώματος των πλατύφυλλων ειδών κατά τη διάρκεια της βλαστητικής περιόδου (άνοιξη –καλοκαίρι) και των κωνοφόρων καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους
- Χρωματική διαφοροποίηση του φυλλώματος, διαφορετικό σχήμα και μέγεθος φύλλων
- Μαρασμό ή νέκρωση κλάδων, ξαφνική νέκρωση νέων βλαστών, ανωμαλίες στην ανάπτυξη των οφθαλμών
- Αλλαγές στη μορφή του φλοιού που μπορεί να συνοδεύονται και από την ύπαρξη κηλίδων ή σχισμών.