Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 κουταλιές της σούπας µέλι
1 αυγό
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη
1 φλιτζανάκι γάλα
σουσάµι
½ φλιτζάνι τσικουδιά
1 ποτήρι νερό
ελαιόλαδο (για το τηγάνισµα)
κανέλα
Προετοιμασία
Βάζουµε σε µια λεκάνη το αλεύρι µε λίγο νερό, το αυγό, το γάλα, την τσικουδιά και τα ζυµώνουµε µέχρι να σφίξει η ζύµη. Την αφήνουµε να φουσκώσει για 1-2 ώρες. Κατόπιν ανοίγουµε φύλλο, πάρα πολύ λεπτό, το κόβουµε σε λουρίδες φάρδους 2-4 εκατοστά, το τυλίγουµε σε ρολό και το τηγανίζουµε σε πολύ καυτό λάδι. Προσέχουµε το χρώµα του φύλλου να διατηρηθεί ξανθό και να µην κοκκινίσει. Βγάζουµε τα ξεροτήγανα και τα σουρώνουµε.
Στη συνέχεια φτιάχνουµε το σιρόπι (για 10-15 ξεροτήγανα) ως εξής:
Σε µια κατσαρόλα ρίχνουµε το νερό και τη ζάχαρη ανακατεύοντας συνεχώς και τα αφήνουµε να βράσουν 10-15 λεπτά έως ότου να δέσει το σιρόπι. Κατεβάζουµε από τη φωτιά, προσθέτουµε το µέλι και ανακατεύουµε διαρκώς για να µην κολλήσει. Μετά ρίχνουµε ένα ένα τα ξεροτήγανα µέσα στο σιρόπι, για 1-2 λεπτά, τα τραβάµε έξω, τα τοποθετούµε σε µια πιατέλα και πασπαλίζουµε µε λίγη ζάχαρη και κανέλα, και αν θέλουµε, ρίχνουµε και λίγο σουσάµι καβουρντισµένο. Το λάδι πρέπει να είναι µπόλικο ώστε τα ξεροτήγανα να κολυµπάνε σ’ αυτό.
Πηγή: chania.eu