Υλικά συνταγής:
Για τη βάση:
- 250 γρ. μπισκότα digestive (νηστίσιμα) θρυμματισμένα σε σκόνη στο multi
- 120 γρ. φυτική μαργαρίνη με ελαιόλαδο [*]
- 125 γρ. κουβερτούρα σε κομματάκια
- 100 γρ. καρυδόψιχα θρυμματισμένη στο multi
- 2 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Για τη σοκολατένια κρέμα με ταχίνι:
- 300 γρ. κουβερτούρα με 50%-55% κακάο, ψιλοκομμένη
- 300 γρ. χυμός πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένος
- 300 γρ.ταχίνι
- 1 1/2 πορτοκαλιών το ξύσμα
- σκόνη κακάο ή τρούφα κουβερτούρας για πασπάλισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση συνταγής:Για τη βάση:
Βάζετε σε αντικολλητικό κατσαρόλι, σε χαμηλή θερμοκρασία, τη κουβερτούρα με το βούτυρο να λιώσουν ανακατεύοντας ανά διαστήματα. Αναμιγνύετε σε μεγάλο μπολ τα θρυμματισμένα σε σκόνη μπισκότα και τη θρυμματισμένη σε πολύ μικρά κομματάκια (όχι σε σκόνη) καρυδόψιχα.
Προσθέτετε το λιωμένο μείγμα σοκολάτας βουτύρου και το χυμό πορτοκαλιού και ανακατεύετε μέχρι να έχετε ένα υγρό ομοιογενές μείγμα. Στρώνετε το μείγμα στη βάση και τα τοιχώματα (2 εκ. ύψος) σε μια ταρτιέρα ή στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 26 εκ., ισιώνετε την επιφάνεια και ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 10 λ. Το βγάζετε από το φούρνο και αφήνετε τη βάση να κρυώσει καλά.
Για τη σοκολατένια κρέμα με ταχίνι:
Κόβετε τη κουβερτούρα σε μικρά κομματάκια και τη τοποθετείτε σε ένα πυρίμαχο μπολ. Ζεσταίνετε το χυμό πορτοκαλιού και μόλις πάρει βράση τον αδειάζετε στο μπόλ πάνω από την τεμαχισμένη κουβερτούρα. Ανακατεύετε πολύ καλά και μόλις λιώσει η σοκολάτα προσθέτετε το ταχίνι και το ξύσμα και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Ρίχνετε το μείγμα πάνω από τη ψημένη βάση, ισιώνετε την επιφάνεια και βάζετε το γλυκό σας στο ψυγείο για 2-3 ώρες ή μέχρι να κρυώσει , πήξει και σταθεροποιηθεί καλά. Σερβίρετε
[*] Φυτικές μαργαρίνες που περιέχουν ΜΟΝΟ φυτικά λιπαρά και είναι νηστίσιμες υπάρχουν σε όλα τα σούπερ μάρκετ, διαφόρων εταιριών όπως το Χωριό Μαργαρίνη ή το Άλτις κλασικό ή της Ελαίς κ.λ.π.