More

    Αποπειράθηκαν να πυρπολήσουν το ιστορικό ελληνικό προξενείο της Σμύρνης (vid)

    Ενα περίεργο περιστατικό που συνέβη την Παραμονή των Φώτων στη Σμύρνη, έρχεται στο φως: Ακραίοι κύκλοι της Τουρκίας επιχείρησαν αν βάλουν φωτιά στη οικία Καπετανάκη, ένα κτίριο στην ιστορική προκυμαία της Σμύρνης που ανακαινίσθηκε πρόσφατα προκειμένου να ξαναφιλοξενήσει τις δραστηριότητες του ελληνικού Προξενείου στην περιοχή.

    Στο γεγονός αναφέρθηκε και ο βουλευτής Χίου του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Μιχαηλίδης που επισκέφθηκε τη μέρα των Φώτων τη Σμύρνη συμμετέχοντας στον εκεί εορτασμό του αγιασμού των υδάτων από το Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.

    «Το ιστορικό Ελληνικό Προξενείο της Σμύρνης την παραμονή της Πρωτοχρονιάς δέχθηκε μια απόπειρα πυρπολισμού με την στάση των τουρκικών αρχών να είναι απαθής» ανέφερε αρχικά ο Βουλευτής.

    Και ο οποίος από τη Χίο σημείωσε μιλώντας σε εκδήλωση ότι «η Ελλάδα, τιμά τη φιλία με τους γείτονές της αλλά ξέρει να στέκεται απέναντι στις προκλήσεις και να απαντά με τον τρόπο που επιτάσσει το διεθνές δίκαιο».

    Επιβεβαιώνει το Ελληνικό Προξενείο

    Ως «θλιβερό αλλά μεμονωμένο περιστατικό για τον εντοπισμό των δραστών του οποίου διενεργούνται έρευνες από τις τουρκικές αρχές» χαρακτηρίζουν κύκλοι του ελληνικού Προξενείου στη Σμύρνη την απόπειρα εμπρησμού, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επιβεβαιώνοντας το περιστατικό.

    Η ιστορία του κτιρίου

    Το κτήριο, όπως αναφέρει το politischios.gr βρίσκεται στην ιστορική παραλία της Σμύρνης στη περιοχή Πούντα (Αλσαντζάκ) στο νούμερο 262 της σημερινής οδού Ατατούρκ, είναι από τα λίγα του παραλιακού μετώπου που διασώθηκαν κατά τη Μικρασιατική Καταστροφή, αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής σμυρναϊκής κατοικίας και κληροδοτήθηκε στο ελληνικό κράτος το 1948 από τον ομογενή έμπορο Εμμανουήλ Απέργη ή Καπετανάκη.
    Βρισκόταν σε μικρή απόσταση από το «Θέατρο της Σμύρνης» που καταστράφηκε τον Σεπτέμβριο του 1922.

    Το Ελληνικό Προξενείο Σμύρνης, το οποίο ιδρύθηκε το 1877, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή στεγαζόταν στην περιοχή του παλαιού Καθεδρικού Ναού της Αγίας Φωτεινής. Από το 1924 στεγαζόταν σε διάφορα κτήρια. Τελευταία, στεγαζόταν σε κτήριο στην προκυμαία στην οδό Aτατούρκ, νούμερο 320, το οποίο καταστράφηκε στα Σεπτεμβριανά του 1955.

    Στις 24 Οκτωβρίου 1955 το Προξενείο μεταφέρθηκε στο κτίριο Καπετανάκη, το οποίο τώρα θα αναστηλωθεί εκ βάθρων. Την αναστήλωση του κτηρίου του Γενικού Προξενείου ανέλαβε ο αρχιτέκτονας Τουργκάι Μπακίρ.

    Πηγή: iefimerida.gr

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ