More

    Με Παπακωνσταντίνου και Θαλασσινό το φετινό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά

    Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στις 23 Αυγούστου η φεστιβαλική εκδήλωση στο Καστέλι Κισσάμου, τελευταίο σταθμό πριν τις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ στα Χανιά.

    Η κεντρική ομιλία της εκδήλωσης έγινε από το Στράτο Κουτρουλάκη, μέλος του Συμβουλίου Περιοχής Κρήτης της ΚΝΕ ,ο οποίος αναφέρθηκε τόσο στις πολιτικές εξελίξεις, όσο και στον χαρακτήρα του φετινού Φεστιβάλ. Στην ομιλία του το στέλεχος της ΚΝΕ σημείωσε :

    “Η κυβέρνηση παρότι μιλάει για ανάπτυξη που θα αγκαλιάσει όλο το λαό, που θα φέρει καλές δουλειές δεν δεσμεύεται για την κατάργηση ούτε ενός μέτρου που επιβλήθηκε στο λαό με τα μνημόνια. Αντίθετα δεσμεύεται σε όλους τους τόνους ότι το κράτος έχει συνέχεια, οι αναδιαρθρώσεις θα συνεχιστούν, ότι δεν θα υπάρχει καμιά επιστροφή στο παρελθόν. Η κυβέρνση λέει στη πράξη στο λαό ότι θα πρέπει να ξεχάσει όλα όσα έχασε και να συμβιβαστεί με τη λογική που εισήγαγε ο ΣΥΡΙΖΑ ως καρότο «σου παίρνω 10, σου γυρίζω ένα για να σου κλείσω το στόμα» .

    Η κατάσταση που επικρατεί για τους εργαζόμενους και τους μικρούς επαγγελματίες στο κλάδο του τουρισμού είναι χαρακτηριστική για την ανάπτυξη και τις «καλές» δουλειές που έρχονται. Από τη μια οι μεγάλοι τουριστικοί πράκτορες, τα μεγάλα ξενοδοχεία και οι εμπορικές και επισιτιστικές αλυσίδες που μπουκώνουν με υπέρογκα κέρδη και από την άλλη χιλιάδες εργαζόμενοι που δουλεύουν 7 και 8 μέρες χωρίς ρεπό, εξαντλητικά ωράρια και με μισθούς που δεν έχουν καμιά σχέση με τα κέρδη που παράγονται από τη δουλειά τους. Την ίδια στιγμή χιλιάδες είναι οι μαθητευόμενοι εργαζόμενοι από τις σχολές κατάρτισης, τις επαγγελματικές σχολές και τα Επαγγελματικά Λύκεια που δουλεύουν σε πρακτική άσκηση με 330 ευρώ σε άθλιες συνθήκες. Οι σχολές αυτές αποτελούν πραγματικά μια μεγάλη δεξαμενή με πολύ φθηνό εργατικό δυναμικό που βγάζει όλη τη «λάντζα» αλλά με ακόμα πιο τσακισμένα δικαιώματα.

    Οι μικρομεσαίοι επαγγελματίες και αγροτοκτηνοτρόφοι δε βρίσκονται σε καλύτερη μοίρα. Έχουν χορτάσει από υποσχέσεις ότι οι ανάπτυξη θα βοηθήσει και τους μικρούς να δουλέψουν, και τα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα να συνδεθούν με το τουριστικό προϊόν. Η πραγματικότητα είναι ότι οι περισσότεροι μικροεπαγγελματίες τσακίζονται από τη τεράστια φορολογία που έχουν επιβάλει όλες οι κυβερνήσεις αλλά και τον αδυσώπητο ανταγωνισμό από τις μεγάλες εμπορικές και επισιτιστικές αλυσίδες. Την ίδια φορολογία αντιμετωπίζουν και οι μικρομεσαίοι αγρότες ενώ παράλληλα το κόστος παραγωγής παραμένει σταθερά υψηλό. Δεν είναι λίγες οι οικογένειες που έχουν καταχρεωθεί για να σώσουν τους κόπους μιας ζωής.

     

    Από την ανάπτυξη δεν έχουν να περιμένουν ούτε οι νέοι που βρίσκονται στα σχολεία. Παρότι ο λαός μας πληρώνει με φόρους πάνω από το 90% των κρατικών εσόδων τα χρήματα για τη παιδεία είναι πενιχρά με αποτέλεσμα τα σχολεία να βυθίζονται στις ελλείψεις και στις σάπιες υποδομές. Αντίθετα ιδιαίτερα παχυλές είναι οι επιδοτήσεις που λαμβάνουν μεγάλοι ξενοδοχειακοί όμιλοι για τη κατασκευή νέων ξενοδοχείων.

     

    Η πίτα λοιπόν μπορεί να μεγαλώνει άλλα το μερίδιο των εργαζομένων και του λαού σε αυτή όλο και μικραίνει. Αυτό συμβαίνει γιατί όρος για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων είναι το τσάκισμα της τιμής της εργατικής δύναμης, η μεγαλύτερη εκμετάλλευση των εργαζομένων, το τσάκισμα δικαιωμάτων κατακτημένων με αίμα. Χαρακτηριστικό στοιχείο που αποδεικνύει τα παραπάνω είναι ότι η τουρισμός τη προηγούμενη χρονιά έκλεισε με έσοδα 3 δις ευρώ στο νησί και οι χιλιάδες εργαζόμενοι που έβγαλαν με το κόπο τους αυτά τα κέρδη μοιράστηκαν μόλις 150 εκατομμύρια.”

     

    Ακόμα τόνισε ότι:“ Έχουμε θέσει φιλόδοξο στόχο, τα Φεστιβάλ μας να στείλουν μαζικά στη νεολαία ένα ελπιδοφόρο μήνυμα ότι ο σάπιος αυτός κόσμος και πρέπει και μπορεί να αλλάξει. Μπορούν να γίνουν περισσότερες οι νεανικές δυνάμεις που δεν δέχονται το σημερινό παρόν και το μέλλον που μας προδιαγράφουν. Που αντιστέκονται στο καπιταλιστικό σύστημα που φαίνεται παντοδύναμο. Που αντιλαμβάνονται ότι υπάρχει άλλος δρόμος και μπορούν να εμπιστευτούν το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για να τον βαδίσουμε μαζί.

    Αυτή η προσπάθεια είναι σε αντιπαράθεση με εκείνες των εκμεταλλευτών, των κυβερνήσεων, των κομμάτων και των δυνάμεων τους μέσα στο κίνημα που παρουσιάζουν «το παλιό ντυμένο ως νέο», ως καινοτομία την οπισθοδρόμηση και ως σύγκρουση τα διάφορα σχέδια που είναι στα πλαίσια αυτού του συστήματος.”

    Ακολούθησε η προβολή της ταινίας “Το τελευταίο σημείωμα”.

    Επόμενο ραντεβού δόθηκε στις κεντρικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ στα Χανιά, στο προμαχώνα San Salvatore στις 14-15 Σεπτέμβρη ,με μεγάλες συναυλίες από το Παντελή Θαλασσινό και Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

    Τη Κυριακή 15/9 θα πραγματοποιηθεί μεγάλη πολιτική συγκέντρωση με ομιλητή τον Μάκη Παπαδόπουλο, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ.

    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ