More

  Δεν βρίσκουν χέρια για να μαζέψουν τις ελιές! Οι παραγωγοί στα Χανιά, “έφαγαν… άκυρο” ακόμη και από τους επαίτες

  Σε… τεράστιο εξελίσσεται το πρόβλημα που έχει προκύψει τη φετινή χρονιά, αναφορικά με τους εργάτες γης στην Κρήτη και τις σημαντικές ελλείψεις που καταγράφονται και κινδυνεύουν να “τινάξουν στον αέρα” τη φετινή ελαιοκομική χρονιά, η οποία κατά κοινή ομολογία, είναι μια από τις καλύτερες των τελευταίων πολλών ετών για το νησί.

  Πως και πως περίμεναν στο παρελθόν οι εργάτες γης να κλείσουν τα ξενοδοχεία στα οποία αρκετοί απασχολούνταν, για να εργαστούν στην ελαιοσυγκομιδή. Μάλιστα αρκετοί ήταν εκείνοι που ερχόντουσαν στην Κρήτη για να μαζέψουν ελιές κυρίως  από τη βόρεια Ελλάδα. Φέτος η εικόνα είναι τελείως διαφορετική, καθώς η χρονιά σε επίπεδο παραγωγής αλλά και τιμής του προϊόντος, είναι ναι μεν εξαιρετική, οι διαθέσιμοι εργάτες ωστόσο,  είναι μετρημένοι – δυσεύρετοι. Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν εργατικά χέρια, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι παραγωγοί και στα Χανιά, βάζουν φέτος… βαθιά το χέρι στην τσέπη, ανεβάζοντας το μεροκάματο από τα σαράντα [40] ευρώ στα εβδομήντα [70] χωρίς και πάλι, να βρίσκουν λύση στο πρόβλημα τους.

  Απευθύνθηκαν ακόμη και στα άτομα που τα έχουμε συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό,  να επαιτούν σε κεντρικά σημεία της πόλης των Χανίων [φανάρια κεντρικών οδών], χωρίς και πάλι να βρουν ανταπόκριση, καθώς συνάντησαν “καθολική άρνηση” από τα εμπλεκόμενα “πρόσωπα”. 

  Ασφαλείς πληροφορίες της στήλης δε, αναφέρουν πως οι παραγωγοί, προκειμένου να εξαντλήσουν κάθε πιθανότητα εξεύρεσης προσωπικού, για την κάλυψη των αναγκών τους , αναζήτησαν όλες τις πιθανές αλλά και… απίθανες πραγματικά λύσεις. Απευθύνθηκαν ακόμη και στα άτομα που τα έχουμε συνηθίσει εδώ και πολύ καιρό,  να επαιτούν σε κεντρικά σημεία της πόλης των Χανίων [φανάρια κεντρικών οδών], χωρίς και πάλι να βρουν ανταπόκριση, καθώς συνάντησαν “καθολική άρνηση” από τα εμπλεκόμενα “πρόσωπα”.  Πέραν από τους παραγωγούς, SOS εκπέμπουν και οι ελαιουργοί, καθώς εκτός της έλλειψης εργατικών χεριών – πρόβλημα που και οι ίδιοι αντιμετωπίζουν τη φετινή χρονιά – το ενεργειακό κόστος είναι αυτό που βάζει… φρένο, στα χαμόγελα των αγροτών και των επιχειρήσεων που εμπορεύονται το “χρυσό” της Κρήτης, από την διαφαινόμενη αύξηση της παραγωγής και φυσικά της καλής τιμής του προϊόντος.

  Στη βουλή το θέμα αλλά…

  Το θέμα των ελλείψεων σε εργάτες γης, έχει απασχολήσει και την βουλή, μετά από παρέμβαση που από πολύ νωρίς κατατέθηκε – τον περασμένο Σεπτέμβριο – από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι είχαν επισημάνει το πρόβλημα, προς τους συναρμόδιους υπουργούς, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Γ. Γεωργαντά, Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Ν. Μηταράκη και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κ. Χατζηδάκη.

  Σε μια απέλπιδα προσπάθεια να βρουν εργατικά χέρια, για να καλύψουν τις ανάγκες τους, οι παραγωγοί και στα Χανιά, βάζουν φέτος… βαθιά το χέρι στην τσέπη, ανεβάζοντας το μεροκάματο από τα σαράντα [40] ευρώ στα εβδομήντα [70] χωρίς και πάλι, να βρίσκουν λύση στο πρόβλημα τους.

  Δυστυχώς οι όποιες πρωτοβουλίες ελήφθησαν από τότε μέχρι και σήμερα, δεν οδήγησαν σε κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα, κάτι που έχει οδηγήσει χιλιάδες πλέον παραγωγούς τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, κυριολεκτικά σε απόγνωση από τη μια πλευρά,  αλλά και την καλύτερη ελαιοκομική περίοδο να κινδυνεύει να… τιναχθεί στον αέρα, από την άλλη.

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ