Προβληματισμός αλλά και συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στους κόλπους του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού, για την πορεία της τουριστικής σεζόν του 2021.

Στη διάρκεια δηλώσεων του από τα Χανιά ο Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρης Φραγκάκης έδωσε το στίγμα, μιλώντας ουσιαστικά για ένα χαμένο εξάμηνο – το πρώτο του 2021 – αλλά και για τους κανόνες και την στρατηγική τόσο σε εθνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο, που θα κρίνουν την πορεία της φετινής σεζόν

Είμαστε στην χειρότερη χρονική στιγμή. Δεν γίνονται κρατήσεις, υπάρχει υψηλό ενδιαφέρον για την χώρα, αλλά δεν μεταφράζεται σε κρατήσεις. Είμαστε σε ένα τρίτο κύμα της πανδημίας πανευρωπαϊκά, λίγο μετά το Πάσχα, μόλις  πάει προς την ολοκλήρωση του το πρώτο εξάμηνο του 2021, θ’ αρχίσει να αναπτύσσεται σιγά σιγά και η τουριστική κίνηση. Είμαι συγκρατημένα αισιόδοξος,  η σεζόν του 2021 θα είναι καλύτερη από αυτή του 2020 και οι προσπάθειες που κάνουμε με τις αεροπορικές εταιρίες αλλά και με τους τουρ οπερέιτορς, είναι στη λογική του πως θα διασφαλίσουν στο πως θα έχουν τις περισσότερες δυνατές θέσεις  για την Ελλάδα” ανάφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκάκης.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από την πλευρά του Γ.Γ. του Ε.Ο.Τ. στο θέμα των εμβολίων, το σημαντικότερο για πολλούς παράγοντα, που θα κρίνει τον τουρισμό παγκοσμίως.

Όλοι περιμένουν την πορεία των εμβολιασμών, η οποία έχει πάει λίγο πίσω, αλλά θα πάρει πάλι εμπρός. Τα εμβόλια αλλά τα rapid tests – τα PCR ειδικά – μπορούν να αξιοποιηθούν για να μπαίνουν με ασφάλεια οι επιβάτες στα αεροπλάνα, μαζί με τα υγειονομικά πρωτόκολλα που τα εφαρμόσαμε και πέρυσι, θα είναι παράγοντες πιο θετικοί από το 2020 και θα μας βοηθήσουν να έχουμε μια καλύτερη χρονιά“.

Ο κ. Φραγκάκης αναφέρθηκε και στο θέμα της πρότασης που κατέθεσε στην Ε.Ε. ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης για το ταξιδιωτικό “πιστοποιητικό” : “Το πιστοποιητικό, αρχίσει να κερδίζει έδαφος, χρειάζεται και αυτό, προκειμένου να μπορεί κάποιος να μπαίνει με μεγαλύτερη ασφάλεια μέσα σ’ ένα αεροπλάνο, αλλά δεν θα είναι το μόνο. Πέρυσι πάθαμε μεγάλη ζημιά ως χώρα, επειδή δεν είχαμε καθορίσει κοινούς κανόνες ταξιδιών στην Ευρώπη. Χώρες άνοιγαν, χώρες έκλειναν, δεν μπορούσαμε να προβλέψουμε τι θα γίνει. Τώρα όμως με πρωτοβουλία της Ελλάδας και του κ. Μητσοτάκη, έχει ξεκινήσει αυτή η συζήτηση σε ευρωπαϊκό – παγκόσμιο επίπεδο. Αν καταλήξουμε στους κανόνες ταξιδιών, θα είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο, για την φετινή σεζόν” κατέληξε ο κ. Φραγκάκης.