More

    Αυτή είναι η «ακτινογραφία» Παγκρήτιας και Χανίων! Τι δείχνουν οι ισολογισμοί των δυο τραπεζών – Η αληθινή εικόνα…

    Από την περασμένη εβδομάδα, όπου διαφάνηκε η πιθανότητα ο τραπεζικός “γάμος” της χρονιάς μεταξύ Παγκρήτιας και Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, να ναυαγήσει, πριν το “ζευγάρι” ανέβει τα σκαλιά της εκκλησίας, η στήλη έκανε αναφορά στην “ψύχραιμη” στάση που διατηρούσε – και που εξακολουθεί να διατηρεί – η πλευρά της Χανίων και προσωπικά ο ισχυρός της άνδρας, κ. Μιχάλης Μαρακάκης.

    Οι τόνοι ανέβηκαν, τα δημοσιεύματα που έφερναν το… αδιέξοδο και προεξοφλούσαν το διαζύγιο, ήταν πολλά και ακόμη περισσότερες οι αναπαραγωγές τους, ωστόσο επισήμως και οι δυο άμεσα εμπλεκόμενες πλευρές, δεν πήραν θέση.

    Αν και δεν υπήρξαν επίσημες δηλώσεις, αυτό που ειπώθηκε ανεπισήμως από την Παγκρήτια, και μάλιστα σε υψηλούς τόνους, ήταν ότι η οικονομική κατάσταση της Τρ. Χανίων είναι τόσο κακή που η συγχώνευση θα έβαζε σε περιπέτειες την Παγκρήτια.

    Ωστόσο τα πράγματα, όπως προκύπτουν από την “ακτινογραφία” των δυο τραπεζών της Κρήτης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από σχετικό αναλυτικό άρθρο της businessdaily.gr δεν φαίνεται να είναι ακριβώς έτσι.

    Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τις οικονομικές καταστάσεις των δύο κρητικών τραπεζών για τη χρήση του 2021.

    Οι χορηγήσεις και τα “κόκκινα” δάνεια…

    Στις 31/12/2021 για την Τράπεζα Χανίων από τις συνολικές χορηγήσεις των 486,7 εκατ. ευρώ τα 233,75 εκατ. ευρώ ήταν σε καθυστέρηση, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 48,02%. Την ίδια στιγμή, από τις συνολικές χορηγήσεις των 1,708 δισ. ευρώ της Παγκρήτιας το 1,087 δισ. ευρώ είναι σε καθυστέρηση, με τον δείκτη NPEs να διαμορφώνεται στο 63,65% ενώ στις 30/06/2022 ο δείκτης αυξήθηκε σε 65,03%.

    Τα ίδια κεφάλαια των δυο τραπεζών

    Το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων ανερχόταν σε 44,683 εκατ. ευρώ, ενώ της Παγκρήτιας σε 85,11 εκατ. ευρώ και στις 30/06/2022 ανήλθαν σε 86,210 εκατ. ευρώ.

    Οι κεφαλαιακοί δείκτες

    Σε ό,τι αφορά τους κεφαλαιακούς δείκτες, ο Συνολικός Δείκτης Κεφαλαίου της Χανίων στο τέλος του 2021 ήταν στο 14,25% ενώ ο αντίστοιχος της Παγκρήτιας ήταν 10,46% και στις 30/06/2022 υποχώρησε στο 8,74%.

    Η… ρευστότητα

    Τέλος, ο δείκτης κάλυψης ρευστότητας της Χανίων διαμορφώθηκε στο 418,45% και ο αντίστοιχος ττης Παγκρήτιας διαμορφώθηκε στο 188,60% ενώ στις 30/6/2022 μειώθηκε στο 138,47%

    Άλλωστε, όσοι παρακολουθούν λίγο πιο συστηματικά τα τραπεζικά γνωρίζουν ότι στα τελευταία stress test που «έτρεξε» η Τράπεζα της Ελλάδος το 2019 η Παγκρήτια ήταν αυτή που κατέγραψε τις μεγαλύτερες κεφαλαιακές ανάγκες και η ΤτΕ επέβαλλε την αύξηση κεφαλαίου, μαζί με άλλες ενέργειες, αύξηση που ολοκληρώθηκε πριν λίγες ημέρες με την είσοδο νέων στρατηγικών μετόχων.

    Τα παραπάνω, όπως σχολιάζει το ίδιο άρθρο στην  businessdaily.gr, μάλλον ανατρέπουν την επιχειρηματολογία περί «κακής» Χανίων που θα «χαλάσει» την Παγκρήτια. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι ακυρώνει τους προβληματισμούς των νέων μετόχων για το κατά πόσο ο «γάμος» με την Τρ. Χανίων δημιουργεί αξία και προοπτικές.

    Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις των μεγάλων συνεργασιών, η διαδικασία μέχρι το τελικό “ναι” ή το “όχι”, είναι μακρά, με πολλούς αστάθμητους παράγοντες,  ups & downs, κρίσεις – πραγματικές ή τεχνικές –  και πολύ σκληρό πόκερ και από τις δυο πλευρές. Δεδομένο πρέπει να θεωρείται πως το αρχικό “καλό κλίμα” μεταξύ των δυο πλευρών, όταν για λογαριασμό της Παγκρήτιας, τον πρώτο λόγο είχε ο ισχυρός της άνδρας, κ. Μιχάλης Σάλλας, δεν είναι σήμερα το ίδιο.

    Προσωπικά όμως, δεν θα έβαζα και το χέρι μου στην φωτιά, πως οι… δικηγόροι των μελλόνυμφων, αναζητούν τους λόγους του “διαζυγίου, τους όρους μιας νέας συμφωνίας ίσως…

    Οι εξελίξεις μπορεί να ήταν ραγδαίες τις προηγούμενες ημέρες, ενδεχομένως και κάπου παρακάτω να ξαναγίνουν.

    Για την ώρα, η… ψυχραιμία είναι το ζητούμενο και οι σωστές “επόμενες” κινήσεις, πάνω στην σκακιέρα.

    Και για τις δυο πλευρές.

                                              Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα

                                                   Ο “Κύριος Έπαρχος” 

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ