More

    Φαράγγι Σαμαριάς | Είναι η “βαριά βιομηχανία των Χανίων αλλά η πολιτεία το αντιμετωπίζει ως παρία…

    Πολλά, εξακολουθούν να είναι τ’ αναπάντητα ερωτήματα, αναφορικά με τις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στην πρόσφατη τραγωδία στο Φαράγγι της Σαμαριάς, η οποία στάθηκε η αιτία, για να χάσει την ζωή της μια 35χρονη τουρίστρια.

    Ο Εθνικός Δρυμός – την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές – εξακολουθεί να είναι κλειστός, με τους ειδικούς, ν’ αναζητούν τις αιτίες αλλά και τις συνθήκες, προκειμένου το φαράγγι ν’ ανοίξει με ασφάλεια για τους επισκέπτες του. Άποψη μου – και τη διατυπώνω ξεκάθαρα – είναι πως οι υπεύθυνοι του ΟΦΥΠΕΚΑ, πρέπει ν’ αποφασίσουν το οριστικό κλείσιμο του για την τρέχουσα σεζόν, όσο κι αυτό “στοιχίζει”, τόσο στα έσοδα του δημοσίου, όσο και των ιδιωτών που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή, οι οποίοι το 2024, πλήρωσαν ούτως ή άλλος, πολύ ακριβά τα “τακτικά” κλεισίματα του φαραγγιού.

    Η χρονιά που ολοκληρώνεται σιγά, σιγά, περιελάβανε αρκετές ημέρες, κατά τις οποίες για λόγους ασφάλειας των επισκεπτών του, το Φαράγγι της Σαμαριάς, παρέμεινε κλειστό. Ο δρυμός έκλεισε κάμποσες φορές, άλλες για πραγματικά σοβαρούς λόγους, αλλά και κάποιες άλλες, σχεδόν “τσάμπα”, με ότι αυτό συνεπάγεται, για τους επαγγελματίες της περιοχής, που ζουν από αυτό. Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός, ότι κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος, οι καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει, ήταν κακές! Ακόμη κι αν τα μετεωρολογικά μοντέλα, έβγαζαν “εκτός” κακοκαιρίας την Κρήτη, οι νυχτερινές καταιγίδες, άποψη πολλών πλέον είναι,  ότι έπρεπε να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους, ώστε ν’ απαγορευθεί η είσοδος των επισκεπτών, το πρωί της περασμένης Τετάρτης 18/09/2024.

    Το φαράγγι δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως μαγνήτης, για τη διασφάλιση εσόδων. Είναι ευθύνη ΟΛΩΝ όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία του, να το θωρακίσουν και κυρίως να εξασφαλίσουν – στο μέτρο του δυνατού – την σωματική ακεραιότητα, όλων εκείνων που τα διανύουν και το θαυμάζουν, φθάνοντας εκεί, από κάθε γωνιά της γης.

    Όχι μόνο αυτό δεν συνέβη, αντίθετα περισσότερα από 1.000 άτομα – σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του φορέα που διαχειρίζεται το Δρυμό, πέρασαν την είσοδο από το Ξυλόσκαλο, με σκοπό να διασχύσουν το φαράγγι. Επικίνδυνο…; Κατά την άποψη τη δική μου, του μη ΕΙΔΙΚΟΥ, πολύ..! Τα γεγονότα που ακολούθησαν άλλωστε, τον ισχυρισμό αυτό, δυστυχώς τον ενισχύουν και τον επιβεβαιώνουν. Η συνέχεια είναι γνωστή. Μια 35χρονη νεκρή και μια γιγαντιαία επιχείρηση – υπό συνθήκες που ερευνώνται – για τον απεγκλωβισμό, χιλίων και πλέον επισκεπτών, οι οποίοι και αυτοί από τη δική τους πλευρά, έχουν μερίδιο ευθύνης, για τον κίνδυνο στον οποίο υπέπεσαν.

    Καταγγελία από την Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων για τις “συνθήκες” της επιχείρησης 

    H Ένωση Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος Ν. Χανίων προσχώρησε σε μία σοβαρή καταγγελία. Όπως αναφέρεται σε επιστολή  προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και τους επικεφαλής των αρμόδιων υπηρεσιών,  “τρεις πυροσβέστες αναγκάστηκαν να διασχίσουν το φαράγγι της Σαμαριάς υπό σκοτάδι και ενώ έπεφταν βράχια της ημέρα που είχε βρει τραγικό θάνατο η 35χρονη από την Ουκρανία”. Όπως καταγγέλλει η Ένωση, “οι τρεις πυροσβέστες πήραν εντολή από τον συντονιστή της επιχείρησης να εισέλθουν στο φαράγγι και να το διασχίσουν μέχρι την έξοδο του παρά το γεγονός πως υπήρχε  έλλειψη ορατότητας , εξακολουθούσαν να πέφτουν πέτρες αλλά και βράχια που ξεκολλούσαν κι ενώ η νεκρή τουρίστρια είχε απομακρυνθεί από το σημείο νωρίτερα“.

    Η επίσημη πολιτεία και τα λάθη της!

    Η επίσημη πολιτεία έκανε λάθη, τα οποία επιβάλλεται να εντοπιστούν και κυρίως ν’ αντιμετωπιστούν, ώστε να μην επαναληφθούν στο μέλλον. Το φαράγγι της Σαμαριάς, είναι η “βαριά βιομηχανία” του νομού Χανίων. Δε μπορεί όμως και δεν ΠΡΕΠΕΙ, ν’ αντιμετωπίζεται ως φτωχός συγγενής, ως επαίτης ή παρίας. Δεν υπάρχει κανένα απολύτως ελαφρυντικό προς την επίσημη πολιτεία, ν’ αφήνει χωρίς γιατρό την Αγία Ρουμέλη, καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού που περνούν από εκεί εκατοντάδες χιλιάδες επισκεπτών. Εξίσου απαράδεκτο, είναι να μην διαθέτει ο δρυμός έναν δικό του, τοπικό μετεωρολογικό σταθμό, ώστε να προβλέπονται με μεγαλύτερη ασφάλεια – και κυρίως έγκαιρα – οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν εκεί.  Μιλώντας στο Kriti360, ο κ. Γιαννης Τζατζιμάκης πρόεδρος κοινότητας Αγ.Ρουμέλης, αφήνει αιχμές για την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία. “Δεν είναι δυνατόν το 2024, να μην έχει τη δυνατότητα η ΕΜΥ, η πιο έγκυρη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας,  να τοποθετήσει έναν μετεωρολογικό σταθμό στο Ξυλόσκαλο, ώστε να μπορεί να προβλέψει τα τοπικά φαινόμενα“, αναφέρει χαρακτηριστικά.

    Κατά τη διάρκεια των νυχτερινών ωρών που προηγήθηκαν του δυστυχήματος, οι καιρικές συνθήκες που είχαν επικρατήσει, ήταν κακές! Ακόμη κι αν τα μετεωρολογικά μοντέλα, έβγαζαν “εκτός” κακοκαιρίας την Κρήτη, οι νυχτερινές καταιγίδες, άποψη πολλών πλέον είναι,  ότι έπρεπε να κινητοποιήσουν τους υπεύθυνους, ώστε ν’ απαγορευθεί η είσοδος των επισκεπτών, το πρωί της περασμένης Τετάρτης 18/09/2024

    Με όλα αυτά τα “ανοικτά” ζητήματα, επαναλαμβάνω το Φαράγγι, ΠΡΕΠΕΙ να παραμείνει κλειστό. Το μεσοδιάστημα που θ’ ακολουθήσει, μέχρι και την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, που θα ξεκινήσει και πάλι τη λειτουργία του, οι φορείς και κυρίως οι τοπικοί “άρχοντες” του τόπου, επιβάλλεται να διεκδικήσουν για το Φαράγγι της Σαμαριάς, αυτά που πραγματικά ΑΞΙΖΕΙ. Ο δρυμός, σε ετήσια βάσει όχι απλά βγάζει τα λεφτά του, αλλά προσφέρει πολλά περισσότερα στα ταμεία του κράτους. Έφθασε η ώρα, η ανθρώπινη θυσία αυτής της άτυχης κοπέλας να πιάσει τόπο, οι φορείς των Χανίων να σταθούν στο ύψος που η περίσταση απαιτεί και η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ, να πράξει τα δέοντα. Τίποτα λιγότερο. Το φαράγγι δεν πρέπει να λειτουργεί μόνο ως μαγνήτης, για τη διασφάλιση εσόδων. Είναι ευθύνη ΟΛΩΝ όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία του, να το θωρακίσουν και κυρίως να εξασφαλίσουν – στο μέτρο του δυνατού – την σωματική ακεραιότητα, όλων εκείνων που τα διανύουν και το θαυμάζουν, φθάνοντας εκεί, από κάθε γωνιά της γης.

     

     

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ