Ακολουθήστε το
στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
Τόσο το κοτόπουλο όσο και ο σολομός θεωρούνται εξαιρετικές πηγές άλιπης πρωτεΐνης. Η απόφαση για το ποιο είναι καλύτερο για εσάς μπορεί να καταλήγει σε μερικές βασικές διαφορές στις θερμίδες, την πρωτεΐνη και τα υγιή λιπαρά τους.
Το κοτόπουλο έχει λιγότερες θερμίδες και περισσότερη πρωτεΐνη
Για όποιον επικεντρώνεται στην απώλεια βάρους ή προσπαθεί να χτίσει μυϊκή μάζα, το κοτόπουλο είναι πιθανώς μια ελαφρώς καλύτερη επιλογή από τον σολομό. Συγκρίνοντας μαγειρεμένες μερίδες 100 γραμμαρίων από το καθένα, το κοτόπουλο και ο σολομός έχουν αυτήν την ανάλυση θερμίδων και πρωτεϊνών:
Στήθος κοτόπουλου: 187 θερμίδες και 33 γρ. πρωτεΐνης
Σολομός: 206 θερμίδες και 22 γρ. πρωτεΐνης
Ο σολομός παρέχει περισσότερα λιπαρά οξέα ω-3 που είναι ωφέλιμα για την καρδιά, που είναι και το μεγαλύτερο ατού του σολομού. Ο σολομός είναι ένα λιπαρό ψάρι με περισσότερες θερμίδες από το στήθος κοτόπουλου χωρίς πέτσα, αλλά το λίπος που περιέχει θεωρείται υγιεινό και είναι εξαιρετικά ωφέλιμο σε μέτριες δόσεις. Σε αντίθεση, τα πιο λιπαρά κομμάτια κοτόπουλου, όπως τα μπούτια και οι φτερούγες, έχουν συνήθως υψηλότερη περιεκτικότητα σε ανθυγιεινά κορεσμένα λιπαρά.
Όσον αφορά άλλα θρεπτικά συστατικά, ο σολομός είναι εξαιρετική πηγή βιταμίνης D, η οποία σας βοηθά να απορροφήσετε το ασβέστιο, και βιταμίνης B12, η οποία σας βοηθά να παράγετε ερυθρά αιμοσφαίρια. Το κοτόπουλο είναι καλύτερη πηγή νιασίνης (βιταμίνη B3), την οποία χρειάζεται το σώμα σας για την πέψη, τη λειτουργία των νεύρων και πολλά άλλα. Με λίγα λόγια, αν εξαιρέσουμε τη σημαντική τους περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, πρόκειται για δύο τροφές που αξίζουν και οι δυο θέση στο τραπέζι μας. Άλλωστε, η ποικιλία είναι το κλειδί μιας ισορροπημένης διατροφής.
Η κατανάλωση της ίδιας ακριβώς μάρκας σολομού καθημερινά χωρίς να την αναμειγνύετε με άλλες ποικιλίες ψαριών μπορεί να οδηγήσει σε υπέρβαση των συνιστώμενων ορίων για ορισμένους ρύπους (όπως ο υδράργυρος). Η εναλλαγή τύπων και πηγών θαλασσινών βοηθά στη βελτιστοποίηση των οφελών και στη μείωση των κινδύνων.
Σολομός ελευθέρας ή σολομός ιχθυοκαλλιέργιας;
Ενώ και οι δύο τύποι είναι γεμάτοι με ω-3, ο σολομός από ιχθυοκαλλιέργιες μπορεί να περιέχει ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα επίπεδα ρύπων. Αντίθετα, ο σολομός ελευθέρας αλιείας συχνά περιέχει λιγότερους ρύπους, αλλά μπορεί να έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυσικό υδράργυρο, γι’ αυτό και η μετριοπάθεια είναι σημαντική.
Χρησιμοποιήστε αυτές τις συμβουλές για να εναλλάσσετε το κοτόπουλο και τον σολομό στη διατροφή σας:
*Μαγειρέψτε το κοτόπουλο σε μερίδες
Μαγειρέψτε μια μεγάλη μερίδα στήθος κοτόπουλου για να το χρησιμοποιήσετε σε σαλάτες ή σάντουιτς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας.
*Χρησιμοποιήστε κοτόπουλο σούβλας
Γλυτώνετε το μαγείρεμα και εξοικονομείτε χρόνο αγοράζοντας ένα κοτόπουλο σούβλας. Ψιλοκόψτε το κρέας και φυλάξτε το στο ψυγείο. Στη συνέχεια, προσθέστε το σε σούπες, stir-fries ή μια γρήγορη σαλάτα.
*Επιλέξτε απλά και γρήγορα μπολ
Χρησιμοποιήστε προμαγειρεμένο κοτόπουλο ή σολομό για να φτιάξετε μπολ. Συνδυάστε το με δημητριακά ολικής (όπως καστανό ρύζι ή κινόα) και φυλλώδη λαχανικά για ένα ισορροπημένο γεύμα.
*Κάντε το ρουτίνα
Δύο φορές την εβδομάδα, επιλέξτε μια ημέρα για την προετοιμασία φρέσκων ή κατεψυγμένων φιλέτων σολομού για να καλύψετε τις ανάγκες σας σε ω-3 σε πιο τακτική βάση.
iatronet.gr



