Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Ανακοίνωση στήριξης των οκτώ διαδηλωτών που δικάζονται την Τετάρτη στα Χανιά εξέδωσε η ΕΛΜΕ Χανίων.

Αναφέρει:

“Στις 14 Γενάρη 2026, 8 αγωνιστές της πόλης μας σέρνονται σε δίκη στα δικαστήρια Χανίων. Είναι κατηγορούμενοι λόγω της συμμετοχής τους στη συγκέντρωση που είχε καλεστεί από μαζικούς φορείς στις 6 Δεκεμβρίου 2020 στην πλατεία Αγοράς.

Εκείνη τη μέρα, στα πλαίσια της πανελλαδικής απαγόρευσης συγκεντρώσεων που είχε επιβληθεί από τη κυβέρνηση με πρόσχημα την προστασία από το κορονοϊό, η αστυνομία προχώρησε σε ένα όργιο καταστολής στο κέντρο των Χανίων. Επιτέθηκε απρόκλητα και άγρια στους διαδηλωτές με γκλοπ, δακρυγόνα και κρότου λάμψης.

Προχώρησε σε 8 προσαγωγές που μετατράπηκαν σε 8 συλλήψεις, έριξε πρόστιμα στο σωρό σε κόσμο που βρισκόταν εκείνη την ώρα γύρω από τη πλατεία Αγοράς. Επέβαλε ακόμα και πρόστιμα δια τηλεφώνου, μέρες μετά τη συγκέντρωση.

Αποτελεί πρόκληση να σέρνονται σε πολιτική δίκη 8 αγωνιστές μετά από σχεδόν 5 χρόνια ομηρίας, επειδή είχαν πολιτική δράση και κινητοποιήθηκαν για ψωμί-δουλειά-ελευθερίες αλλά και ενάντια στην εγκληματική πολιτική κυβέρνησης στην πανδημία που αφήνοντας τον λαό αβοήθητο απέναντι στον κορονοϊό, μέτρησε χιλιάδες νεκρούς.

Η πολιτική δίκη των 8 στις 14 Γενάρη στα Δικαστήρια Χανίων, στοχεύει να ποινικοποιήσει την ελεύθερη πολιτική δράση, να βάλει στο εδώλιο του κατηγορουμένου το δικαίωμα στη διαδήλωση, στη συγκέντρωση, στην κινητοποίηση. Είναι κομμάτι μιας ευρύτερης πολιτικής περιστολής δημοκρατικών ελευθεριών.

Μιας πολιτικής που νομοθετεί την απαγόρευση των διαδηλώσεων, δια του “περιορισμού τους”. Που χτυπάει το λαϊκό άσυλο και επιβάλλει την αστυνομοκρατία στα πανεπιστήμια. Που χτυπάει την απεργία και τον ανεξάρτητο συνδικαλισμό από το κράτος και την εργοδοσία, μέσω των νόμων Χατζηδάκη-Γεωργιάδη. Θέλουν να βάλουν τον λαό στο γύψο!

Για να αποδεχτεί τη φτώχεια, την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα. Για να αποδεχτεί να είναι πανάκριβο το ρεύμα, το νερό, τα βασικά είδη ανάγκης. Για να αποδεχτεί την εμπλοκή της χώρας και του λαού στους μεγαλύτερους πολεμικούς κινδύνους.

Η τρομοκρατία δε πρέπει να περάσει!

Η υπεράσπιση στο δικαίωμα στην πολιτική δράση, η υπεράσπιση του δικαιώματος στη διαδήλωση και την κινητοποίηση, είναι υπόθεση όλων μας!

Δηλώνουμε τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη στους 8 διωκόμενους.

Η πολιτική δίκη στις 14 Γενάρη να γίνει καταδίκη της πολιτικής της φτώχειας, της εξαθλίωσης, της καταστολής!

Συμμετέχουμε στη συγκέντρωση την ημέρα της δίκης 14 Γενάρη 2026 στα Δικαστήρια Χανίων

Να αθωωθούν οι 8 αγωνιστές από όλες τις κατηγορίες

ΟΧΙ στην ποινικοποίηση της πολιτικής δράσης. Κάτω τα χέρια από την απεργία και τη διαδήλωση.

Αγώνας για ζωή και δουλειά με δικαιώματα.”

kriti360.gr