Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Ιστορικά… σκαλοπάτια έκλεψαν άγνωστοι από το κτίριο του παλιού Αρρεναγωγείου Βραχασίου, το οποίο βρίσκεται σε διαδικασία αναστήλωσης.

Το κτίριο είναι του 19ου αιώνα και ανακαινίστηκε το 1912. Παραχωρήθηκε το 2016 στη Βέλγικη Αρχαιολογική Σχολή και το 2025 εγκρίθηκε μελέτη αναστήλωσής του.

Αποτελεί μνημείο και κάποιοι αποφάσισαν να κλέψουν τα σκαλοπάτια της εισόδου, με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου να υπόσχεται διαλεύκανση της υπόθεσης: «Μια τέτοια ανάρτηση θα θέλαμε να συνοδεύεται από μια εικόνα αντάξια της ιστορίας και της ταυτότητας του Βραχασίου.

Ενός χωριού με ιστορία, με χαρακτήρα, με ανθρώπους που παραδοσιακά αγαπούν τον τόπο τους.
Δυστυχώς, το περιστατικό της κλοπής των σμιλευμένων σκαλοπατιών από το παλιό Αρρεναγωγείο έρχεται σε πλήρη αντίθεση με αυτή την εικόνα.
Ένα μήνυμα απαξίωσης:
Απέναντι στην ιστορία.
Απέναντι στην προσπάθεια αναστήλωσης.
Απέναντι στη δημόσια περιουσία.
Από «γνωστούς – αγνώστους».
Έχουμε όμως κι εμείς ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς αυτούς:
Ο Δήμος Αγίου Νικολάου, σε συνεργασία με την Δημοτική Κοινότητα Βραχασίου, την Αστυνομία και τις αρμόδιες αρχές, θα επιδιώξει την ανεύρεση των υπαιτίων και θα τηρηθεί ο νόμος.
Το κτήριο έχει παραχωρηθεί το 2016 από τον Δήμο Αγίου Νικολάου στη Βελγική Αρχαιολογική Σχολή, με σκοπό την αναστήλωση και αξιοποίησή του. Έχει πρόσφατα – το 2025 – εγκριθεί η μελέτη από τις αρμόδιες αρχαιολογικές υπηρεσίες.
Παρά την παραχώρηση, αναλαμβάνουμε άμεσα δράση:
Ο χώρος θα αποκλειστεί για την προστασία του.
Το ιστορικό αυτό κτήριο δεν θα αφεθεί στη μοίρα του. Η αναστήλωσή του θα πρέπει να προχωρήσει. Ως Δήμος θα βοηθήσουμε, όπου χρειαστεί, τον φορέα στον οποίο έχει παραχωρηθεί το ακίνητο.
Τα ζητήματα του τόπου απαιτούν υπευθυνότητα και όχι προκατειλημμένες τοποθετήσεις. Το Βραχάσι – και όλα τα χωριά μας – είναι κομμάτι της ιστορίας του Δήμου μας και θα το διαφυλάξουμε».