Το “χαρτί” του “Dark Eagle” φαίνεται πως ετοιμάζονται να παίξουν οι ΗΠΑ, ένα όπλο που μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 300 μιλίων.
Ο αμερικανικός στρατός φέρεται να εξετάζει την αποστολή του υπερηχητικού πυραύλου μεγάλου βεληνεκούς στη Μέση Ανατολή, με στόχο ενδεχομένως να πλήξει εκτοξευτές βαλλιστικών πυραύλων που βρίσκονται εντός του Ιράν.
Το αίτημα, που υποβλήθηκε από τη Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM), αιτιολογεί την ανάπτυξη υπερηχητικού πυραύλου, υποστηρίζοντας ότι το ιρανικό καθεστώς έχει μετακινήσει τους εκτοξευτές του εκτός εμβέλειας του πυραύλου Precision Strike, ο οποίος μπορεί να πλήξει στόχους σε απόσταση άνω των 300 μιλίων, σύμφωνα με πηγή με άμεση γνώση που μίλησε στο Bloomberg.
Εάν δοθεί το «πράσινο φως», θα πρόκειται για την πρώτη φορά που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναπτύσσουν υπερηχητικό πύραυλο, ο οποίος δεν έχει ακόμη τεθεί πλήρως σε επιχειρησιακή λειτουργία.
Το αίτημα δεν έχει δημοσιοποιηθεί, ενώ οι ΗΠΑ και το Ιράν βρίσκονται σε ένα καθεστώς εύθραυστης εκεχειρίας από τις 8 Απριλίου. Ωστόσο, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχει επανειλημμένα απειλήσει με επανέναρξη των στρατιωτικών επιχειρήσεων, καθώς οι διαπραγματεύσεις για ειρηνευτική συμφωνία παραμένουν σε αδιέξοδο.
Το οπλικό σύστημα Long-Range Hypersonic Weapon, γνωστό ως Dark Eagle, έχει εκτιμώμενη εμβέλεια 1.725 μιλίων και έχει σχεδιαστεί για «συμβατικά πλήγματα ακριβείας μεγάλου βεληνεκούς» εναντίον «ευαίσθητων χρονικά και ισχυρά προστατευμένων στόχων», σύμφωνα με τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.
Κάθε πύραυλος κοστίζει περίπου 15 εκατομμύρια δολάρια και, σύμφωνα με την ίδια πηγή, δεν υπάρχουν περισσότεροι από οκτώ. Κάθε μονάδα εκτόξευσης εκτιμάται ότι κοστίζει περίπου 2,7 δισεκατομμύρια δολάρια.
Αντίπαλες δυνάμεις, όπως η Ρωσία και η Κίνα, έχουν ήδη αναπτύξει αντίστοιχα όπλα.
Την ίδια ώρα, ο Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε την 16ήμερη παρεμπόδιση των ιρανικών εξαγωγών πετρελαίου, απορρίπτοντας πρόταση της Τεχεράνης για επαναλειτουργία των Στενών του Ορμούζ για τη ναυσιπλοΐα, με την πυρηνική διαμάχη να μετατίθεται για αργότερα.
«Ο αποκλεισμός είναι ιδιοφυής, εντάξει; Ο αποκλεισμός ήταν 100% αλάνθαστος», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
«Τώρα πρέπει απλώς να παραδοθούν. Να πουν “παραδινόμαστε”», πρόσθεσε.
Πηγή:news247.gr




