More

  Η Αγία Σκέπη έγινε Ευ ζην Care: Άλλαξε ο… Μανωλιός, αλλά το μαγαζί παραμένει ανοικτό, γιατί κάποιοι έτσι το θέλουν…

  Τις προηγούμενες ημέρες, για μια ακόμη φορά – πολλοστή δυστυχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα – τα Χανιά, έγιναν και πάλι, ο αρνητικός πρωταγωνιστής της επικαιρότητας, σε πανελλήνιο επίπεδο.

  Αιτία, η περίφημη πλέον δομή Φροντίδας Ηλικιωμένων, της οποίας η λειτουργία, δεν σταματά να μας σοκάρει, με ευθύνη, των υπευθύνων – τόσο της ίδιας της μονάδας – όσο και κυρίως, της Ελληνικής πολιτείας.

  Η Αγία Σκέπη, εν μέσω θύελλας και τεσσάρων προφυλακίσεων, με το που κόπασε [;] ο κουρνιαχτός, ανασκουμπώθηκε, “όπλισε” και άλλαξε “ρούχα”, δηλαδή όνομα, έγινε – όπως πρώτο είχε γράψει το kriti360 – “Ευ ζην Care” και ούτε γάτα ούτε ζημιά, θα μπορούσε κάποιος να πει.

  Τα Μ.Μ.Ε. πέραν από την καταγραφή της είδησης, το σχολιασμό της εξέλιξης αλλά και την εκ νέου αναζωπύρωση της όλης υπόθεσης,  σε πανελλαδικό επίπεδο, επανάφεραν στο φως, και όλα αυτά που θα περίμενε κάποιος να έχουν συμβεί το μεσοδιάστημα που είχαν πέσει οι τόνοι, αλλά τελικά… τζίφος.

  Από τη μια οι αστυνομικές και δικαστικές αρχές, “παλεύουν” στην κυριολεξία με μια πρωτόγνωρη – για τα ελληνικά δεδομένα – σε όγκο δικογραφία [χιλιάδων σελίδων] και από την άλλη, το αρμόδιο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, η Περιφέρεια Κρήτης και – κυρίως – η Αντιπεριφέρεια Χανίων, περιμένουν…, ο ένας τον άλλον. Και ο ένας, κρύβεται πίσω από τον άλλο, με τη δομή, όχι απλά να κερδίζει υπερασπιστικό χρόνο, αλλά και να παραμένει σε λειτουργία.

  Σε μια πιο ψύχραιμη προσέγγιση του θέματος, βάσει των πρόσφατων εξελίξεων, η είδηση δεν ήταν τελικά η αλλαγή ονόματος που σταθήκαμε. Αυτή υπογραμμίζει το ειρωνικό του πράγματος.

  Είδηση, θα το γράψουμε για μια ακόμη φορά – όπως και πολλά άλλα μέσα τόσο στην Κρήτη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδα,  είναι η μη ανάκληση της άδειας λειτουργίας, για την οποία αποκλειστικά αρμόδιος είναι ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων, άρα και συνολικά η Περιφέρεια Κρήτης, την οποία όπως κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει, αναμένει κατά δήλωση της και η αρμόδια Υφυπουργός, κ. Δόμνα Μιχαηλίδου, για να λάβει τις αποφάσεις της.

  Ως στήλη, ζητήσαμε την άποψη νομικών και δικαστικών κύκλων, οι οποίοι ΔΕΝ εμπλέκονται με την υπόθεση, υπό κανέναν τρόπο, αλλά την παρακολουθούν, λόγω του αυξημένου κοινωνικού αλλά και επιστημονικού [νομικού και δικαστικού ] ενδιαφέροντος που αυτή έχει.

  “Βάσει της κείμενης νομοθεσίας (ΥΑ) οφείλει να διασφαλίζει στις ΜΦΗ ασφαλή διαμονή, επαρκή διατροφή, υγεία, έγκαιρη διαμετακομιδή σε νοσοκομεία και κυρίως, σεβασμό της ανθρώπινης αξίας”, μας είπαν όλοι, παρατηρώντας ακόμη το γεγονός, ότι με τέσσερις  προφυλακισθεντες για ανθρωποκτονίες, προφυλάκιση που προϋποθέτει σοβαρές ενδείξεις ενοχής για αδικήματα κατά της ζωής, καμία επίσημη αρχή, δεν μπορεί να παραμείνει απαθής.

  Συμφώνησαν εν κατακλείδι πως, η πιο λογική εξέλιξη, θα ήταν η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της δομής, κάτι που επαναλαμβάνουμε όχι απλά δεν έχει γίνει, αλλά όπως προ είπαμε, “άλλαξε ο Μανωλιός, κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς”.

  Το Kriti360, από την πρώτη στιγμή, που η υπόθεση αποκαλύφθηκε, παρακολουθεί από κοντινή απόσταση τις εξελίξεις και μεταφέρει στο αναγνωστικό κοινό, με ψυχραιμία, τις εξελίξεις.

  Στο παρελθόν, έχουμε υπογραμμίσει και το πράττουμε με πάσα ειλικρίνεια για μια ακόμη φορά, πως το τεκμήριο αθωότητας, σε κάθε περίπτωση επιβάλλεται να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι, χωρίς αστερίσκους και να υπολογίζεται, από το σύνολο των εμπλεκόμενων σε αυτή την υπόθεση.

  Από την δικογραφία προκύπτουν τα κάτωθι στοιχεία – γεγονότα, τα οποία η δημοσιογραφική μας εμπειρία – ξεκαθαρίζουμε δημόσια πως δεν διαθέτουμε νομική κατάρτιση αλλά επαγγελματική επάρκεια – δεν μπορεί να αγνοηθούν, από εκείνους που χειρίζονται την υπόθεση.

  Στον από Μάρτιο του 2021 αστυνομικό έλεγχο βρέθηκαν:

  1).11 υπεράριθμοι (57 αντί 46 νόμιμης δυναμικότητας)

  2). Όλοι (και οι 57) επιτηρούμενοι από μια μόνο υπάλληλο

  3) Οι 19 κλειδωμένοι στο υπόγειο

  4) Η δε υπάλληλος δεν είχε άδεια ούτε βοηθού νοσηλευτή!

  Επίσης, αρκετοί υπάλληλοι της δομής βρέθηκαν με πλαστά ιατρικά πιστοποιητικά, εκδοθέντα από έναν από τους δυο προφυλακισμένους για την υπόθεση γιατρούς της μονάδας. Οι πληροφορίες δε, αναφέρουν,  πως κάποιοι από αυτούς, εξακολουθούν να εργάζονται για λογαριασμό της “Ευ ζην Care”.

  Αυτές οι παραβάσεις δεν είναι αρκετές για σφράγιση;

  Η δομή απασχολούσε, όσο κι αν η επίσημη θέση των αρμόδιων τοπικών υπηρεσιών, υποστηρίζει το αντίθετο.

  Το kriti360, θα εξακολουθήσει συστηματικά να παρακολουθεί την υπόθεση και – επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά – με ψυχραιμία, θα σας μεταφέρει τις εξελίξεις.

  Αυτό επιβάλει ο κώδικας της δημοσιογραφικής δεοντολογίας αλλά και η προσωπική ηθική του υπογράφοντα.

  Δεν το παίζουμε ήρωες, ούτε θεωρούμε πως κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά ούτε και τίποτα λιγότερο, από την δουλειά μας.

  Κάποιοι άλλοι, σε θέσεις ευθύνης, δεν είμαι σίγουρος πως λειτουργούν κάτω από την ίδια λογική.

                                    Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                             ο “Κύριος Έπαρχος”

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ