More

    Αγιά Σοφιά: Ποια θα είναι η επόμενη μέρα της ιστορικής απόφασης

    Η Αγιά Σοφιά ξαναγίνεται τζαμί ύστερα από 86 χρόνια. Τι θα συμβεί με τα χριστιανικά σύμβολα. Τι θα ισχύσει για τους τουρίστες. Οι οργισμένες απαντήσεις της Ελλάδας και το θριαμβευτικό διάγγελμα του Ερντογάν.

    Η απόφαση ελήφθη. Το τουρκικό ΣτΕ έδωσε το “πράσινο φως” για να ξαναγίνει τζαμί η Αγιά Σοφιά, ύστερα από 86 χρόνια. Το κλίμα στην κυβέρνηση… πανηγυρικό, με βουλευτές να χειροκροτούν όρθιοι εντός του κοινοβουλίου, κατά την ανακοίνωση της απόφασης και τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν -λίγες ώρες αργότερα- να εμφανίζεται στον λαό του ως θριαμβευτής. 

    Πλέον, τα ερωτήματα είναι πολλά για την… επόμενη μέρα. Από την πρώτη στιγμή που ανακοινώθηκε ότι το ζήτημα της Αγιάς Σοφιάς θα τεθεί και επίσημα στη συνεδρίαση του τουρκικού Συμβουλίου της Επικρατείας, οι πολιτικοί του αντίπαλοι – στην πλειοψηφία τους οι Κεμαλιστές – στέκονταν στη ζημιά που θα προκαλέσει στην τουρκική οικονομία η μετατροπή του μνημείου σε τζαμί.

    Ayasofya‘nın camiye çevrilmesi ayakta alkışlandı

    MECLİSTE TARİHİ ANAyasofya'nın Diyanet İşleri Başkanlığı'na devredilerek ibadete açılmasına ilişkin kararın okunuşunu milletvekilleri ayakta alkışladı.#AyasofyaCamiihttps://www.yenisafak.com/video-galeri/gundem/mecliste-tarihi-an-ayasofyanin-camiye-cevrilmesi-ayakta-alkislandi-2206638

    Gepostet von Yeni Şafak am Freitag, 10. Juli 2020

    “Κατά την τουριστική σεζόν, δηλαδή από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο και από τον Μάρτιο μέχρι τον Μάιο, τα έσοδα από τα εισιτήρια εισόδου στην Αγιά Σοφιά είναι συνολικά περίπου 120.000 ευρώ (σ.σ. 960.000 τουρκικές λίρες με την σημερινή ισοτιμία)”, εξηγεί στο newsit.gr, ο Ender Pınarbaşı, ξεναγός της Κωνσταντινούπολης.

    Διαβάστε ακόμα: Οργισμένη απάντηση Μητσοτάκη για την Αγιά Σοφιά: Απόφαση που προσβάλλει τον οικουμενικό χαρακτήρα της

    Ο ίδιος, όπως και οι συνάδελφοι του, δεν γνωρίζουν από εδώ και στο εξής ποιες θα είναι οι συνθήκες της δουλειάς τους, όσον αφορά στην Αγιά Σοφιά. “Πιστεύω ότι, πλέον, θα είναι το ίδιο καθεστώς με τα άλλα τζαμιά. Δηλαδή, θα μπορούμε να κάνουμε ξεναγήσεις, αλλά όχι στις ώρες της προσευχής. Ωστόσο, ακόμα δεν ξέρουμε τίποτα. Περιμένουμε να μας ενημερώσουν από το υπουργείο Πολιτισμού”.

    Ερωτηθείς για το πώς πιστεύει ότι θα αντιδράσουν οι Έλληνες τουρίστες και αν θα θέλουν να επισκεφθούν την Αγιά Σοφιά, σχολίασε: “Ήδη έχω μιλήσει με κάποιους ανθρώπους. Μου είπαν “πώς θα ξαναμπούμε τώρα; Δεν μας πάει η καρδιά…”, αυτό που τους απάντησα ήταν “για εσάς έχει αλλάξει η αξία της Αγιάς Σοφιάς; Αυτό που συμβολίζει;”. Και τότε μου είπαν “δεν το έχουμε σκεφτεί έτσι. Ίσως να έχεις δίκιο”.

    Αγιά Σοφιά: Τα χριστιανικά σύμβολα, οι δύτες και τα χαλιά

    Όπως μετέδωσε το κρατικό κανάλι της Τουρκίας, TRT, λίγο μετά την ανακοίνωση της απόφασης, τα… ελάχιστα χριστιανικά στοιχεία και σύμβολα που έχουν παραμείνει μέσα στην Αγιά Σοφιά δεν θα πειραχθούν, αλλά θα παραμείνουν για τους τουρίστες.

    Τα παραπάνω επιβεβαίωσε… με τον τρόπο του και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, λέγοντας χαρακτηριστικά πως “όταν έρθουν οι επισκέπτες θα δουν ότι δεν ισχύουν οι φήμες και πως διατηρούμε όλη την πολιτιστική κληρονομιά του μνημείου”, καθώς και ότι θα καταργηθεί η πληρωμή εισόδου στο τζαμί της Αγίας Σοφίας, λέγοντας: “Όπως όλα τα τζαμιά μας, έτσι και οι πόρτες της Αγίας Σοφίας θα είναι ανοιχτές σε όλους, ντόπιους και ξένους, μουσουλμάνους και μη μουσουλμάνους”. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να επισημάνει πως στη χώρα υπάρχουν 435 εκκλησίες και συναγωγές ανοιχτές για λατρεία, θέλοντας να στείλει μήνυμα στη Δύση πως στη χώρα του και επί προεδρίας του υπάρχει σεβασμός προς τις άλλες θρησκείες.

    Το τελευταίο διάστημα, το τουρκικό υπουργείο Πολιτισμού αποφάσισε να εκμεταλλευτεί την απουσία των τουριστών, λόγω του κορονοϊού, με αποτέλεσμα να γίνονται καθημερινά εργασίες συντήρησης και επισκευές σε όλους τους χώρους, ενώ εμφανίστηκαν και δύτες που έκαναν έρευνες στο υπέδαφος της Αγιάς Σοφιάς.

    Στο σημείο που φαίνεται το άσπρο παραβάν, κατεβαίνουν οι δύτες

    Παράλληλα, να υπενθυμίσουμε ότι σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο Τούρκος ιστορικός και συγγραφέας, Αχμέτ Αναπαλί, υποστήριξε ότι ήδη έχουν χρηματοδοτηθεί τα χαλιά που θα στρωθούν στην Αγιά Σοφιά για την προσευχή. Ο Αναπαλί επικαλέστηκε έναν άνθρωπο που είναι “ο πιο αξιόπιστος της χώρας μετά τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν“, ο οποίος του είπε πως “είναι έτοιμα τα χαλιά που θα καλύψουν τα 7.000 τ.μ. της Αγιάς Σοφιάς και θα έχουν χρώμα πορφυρό, το χρώμα της εποχής του Μωάμεθ του Πορθητή. Τα χαλιά έχουν χρηματοδοτηθεί από ιδιώτη, όχι από την κυβέρνηση”.

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ