More

  Αισχρή απάντηση τουρκικού ΥΠΕΞ στην Ελλάδα – Την καλεί "να απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ"

  Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών  της Τουρκίας εξέδωσε ανακοίνωση για σχετικά με την ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που καταδίκαζε την φιέστα στην Αγία Σοφία.

  «H Ελλάδα , κάθε φορά που γίνεται ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία, εξακολουθεί να κάνει δηλώσεις που είναι μάταιες και δεν έχουν αποτέλεσμα. Σε μια εποχή που στην Ευρώπη ακούγεται η προσευχή από τους μιναρέδες και γίνεται κατανοητή η σημασία του αμοιβαίου σεβασμού, η μόνη ευρωπαϊκή χώρα της Ευρώπης που δεν έχει τζαμί στην πρωτεύουσά της, ενοχλήθηκε στην ανάγνωση του Κορανίου στην Αγία Σοφία. Κι αυτό είναι ένα καλό παράδειγμα όσον στην κατανόηση της ψυχολογίας αυτής της χώρας» αναφέρει ο Χαμί Ακσόι.
  Η Άγκυρα αναφέρει κατηγορίες εναντίον της Αθήνας για τη δυτική Θράκη και ισχυρίζεται πως  «είναι φρέσκες οι μνήμες για τις προσπάθειες των κύκλων να σιωπήσουν το κάλεσμα της προσευχής στη Δυτική Θράκη που ακούγεται εδώ και αιώνες με την δικαιολογία του COVID-19. Η Τουρκία, δεν ενήργησε ενάντια στην παγκόσμια μνημειακή ιδιότητα της, ούτε ενήργησε αντίθετη με τη Σύμβαση της UNESCO του 1972 σχετικά με την προστασία της παγκόσμιας πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς».
  Ο Άκσοϊ καταλήγει και δηλώνει πως «η Αγία Σοφία, θα παραμείνει σημαντική αξία για την Τουρκία και ανθρωπότητα και θα συνεχίσει να προστατεύεται. Καλούμε την Ελλάδα να γλιτώσει από τα ιστορικά της κόμπλεξ».
  Η σφοδρή αντίδραση της Ελλάδας για την κιτς «φιέστα» Ερντογάν
  Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωση που εξέδωσε το βράδυ της Παρασκευής, χαρακτηρίζει απαράδεκτη την ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, με αφορμή τους προκλητικούς εορτασμούς που διοργάνωσε η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για την επέτειο των 567 ετών από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.
  «Η σημερινή ανάγνωση αποσπασμάτων του Κορανίου εντός της Αγίας Σοφίας, ενός οικουμενικού μνημείου που προστατεύεται από την UNESCO ως τμήμα της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς και λειτουργεί ως μουσείο από το 1935, συνιστά απαράδεκτη απόπειρα αλλοίωσης του μνημειακού χαρακτήρα της αλλά και πρόκληση στο θρησκευτικό συναίσθημα των απανταχού Χριστιανών», τονίζει το ΥΠΕΞ.
  Και προσθέτει: «Η ενέργεια αυτή προσβάλλει τη διεθνή κοινότητα και εκθέτει εκ νέου την Τουρκία, η οποία οφείλει να σέβεται τόσο τη Σύμβαση για την Προστασία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής και Φυσικής Κληρονομιάς, όσο και την UNESCO, των οποίων είναι μέλος».
  «Καλούμε για άλλη μια φορά την Τουρκία να σεβαστεί τις διεθνείς υποχρεώσεις της και να σταματήσει να υποτάσσει σε εσωτερικές σκοπιμότητες τον ιδιαίτερα τιμητικό της ρόλο ως θεματοφύλακα ενός τόσο σημαντικού μνημείου όπως η Αγία Σοφία, που ανήκει σε όλη την ανθρωπότητα», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  «Καψουρεμένοι» με το Ρέθυμνο: Το ζευγάρι τουριστών που έχει έρθει στην Κρήτη 50 φορές!

  Ένα ζευγάρι τουριστών που αγαπά τη χώρα μας και με υπερηφάνεια επιμένει από το 1990 να ζει το όνειρό του στην Κρήτη μας!Το ζευγάρι...

  Alert! Συναγερμός στην Π.Υ. για περιστατικό φωτιάς στην Σοφοκλή Βενιζέλου – Σπεύδουν δυνάμεις

  Δυνάμεις της Π.Υ. σπεύδουν στην περιοχή...Το περιστατικό σήμανε συναγερμό, περίπου στις 21:15. Οι πρώτες πληροφορίες, είναι συγκεχυμένες. Περισσότερα σε λίγο...

  Νικηφόρου Φωκά: Το έργο “σκάλωσε” αλλά κάτι πρέπει να γίνει άμεσα… (pics)

  Το έργο ξεκίνησε ίσως στο καταλληλότερο timing, την περίοδο της καραντίνας...Τα συνεργεία έπιασαν δουλειά, ξεκίνησαν να τρέχουν την ανάπλαση της οδού Νικηφόρου Φωκά, μπροστά...

  Οι Πολωνοί… ξανάρχονται στα Χανιά! Απευθείας πτήσεις για το “Δασκαλογιάννης”

  Νέες αεροπορικές συνδέσεις της LOT από την Πολωνία για Ελλάδα ανακοίνωσε ο  πολωνικός εθνικός αερομεταφορέας στο νέο θερινό του πρόγραμμα, στο πλαίσιο της καμπάνιας #LOTnaWakacje.Οι πτήσεις...