More

  Αλαλούμ, ανακρίβειες και… κουκουλώματα για την διάκριση του δήμου Χανίων στις Βρυξέλλες για την προσβασιμότητα των ΑΜεΑ! (vid)

  Αλαλούμ έχει προκληθεί τις τελευταίες ώρες,  με την διάκριση του δήμου Χανίων στις Βρυξέλλες για την προσβασιμότητα των Ατόμων με Αναπηρία.

  Ο δήμος Χανίων, κατέλαβε τελικά την τέταρτη θέση, από τους έξι φιναλίστ του διαγωνισμού, εκ των σαράντα εννέα συνολικά προτάσεων που είχαν κατατεθεί από ισάριθμες ευρωπαϊκές πόλεις.

  Η υποψηφιότητα των Χανίων, αφορούσε τις πόλεις στις οποίες τα τελευταία χρόνια, έγιναν ουσιαστικά βήματα για την βελτίωση της καθημερινότητας των ατόμων που αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα.

  Όπως μάλιστα ξεκαθάρισε ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η διάκριση των Χανίων αφορά κυρίως το θέμα της έξυπνης εφαρμογής για τον έλεγχο των κατειλημμένων θέσεων ΑΜεΑ στο δήμο Χανίων.

  Ο ίδιος αφού υπογράμμισε πως σε καμία περίπτωση τα Χανιά, δεν βρίσκονται στο επιθυμητό σημείο και η εικόνα που παρουσιάστηκε στον διαγωνισμό μέσω του βίντεο που προβλήθηκε ήταν – όπως παραδέχθηκε –  “εξωραϊσμένη“, δεσμεύθηκε ωστόσο πως η προσπάθεια θα ενταθεί και θα είναι συντονισμένη προκειμένου τα επόμενα βήματα που θα γίνουν στα Χανιά προς αυτή την κατεύθυνση να είναι ουσιαστικά τα επόμενα χρόνια. “Η διάκριση δεν αποτυπώνει την κατάσταση που βρίσκεται ο Δήμος Χανίων σήμερα, κανείς δε μπορεί να πει κανείς ότι είναι μία φιλική πόλη, κανείς δεν μπορεί να είναι ικανοποιημένος. Το συγκεκριμένο όμως βραβείο αποτελεί μία αφορμή να γίνεται μία συζήτηση για την κινητικότητα στους Δήμους, να είναι ένα κίνητρο εφαρμογής πολιτικών“, τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Σημανδηράκης.

  Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Άρης Παπαδογιάννης, εμφανίστηκε επικριτικός ως προς τον τρόπο που διαχειρίστηκαν το όλο θέμα  της υποψηφιότητας στον διαγωνισμό, η πρώην και η νυν δημοτική αρχή λέγοντας  πως “Ο Δήμος Χανίων και η πόλη των Χανίων έχουν εκτεθεί“[…]Ποιος κατέθεσε αυτόν τον φάκελο; Προετοιμάστηκε από την προηγούμενη δημοτική Αρχή και κατατέθηκε… Πριν πάτε στις Βρυξέλλες, μιλήσατε με τον κ. Βάμβουκα; Παρακολούθησε κάποιος το βίντεο αυτό; Εάν διαπιστώσατε αυτά τα θέματα, μιλήσατε με τον κ. Βάμβουκα; Ο κ. Βάμβουκας είπε σε ραδιοφωνική εκπομπή ότι προετοιμάσαμε τα αρχικά στάδια και αυτό που είδαμε θα είναι το τελικό στάδιο. Μιλάμε για ανακρίβειες εντυπωσιακές που δείχνουν ότι κανείς δε γνώριζε τίποτα. Θα πρέπει σε αυτά τα ζητήματα να είμαστε προσεκτικοί”. Καταλήγοντας την τοποθέτηση ο κ.Παπαδογιάννης είπε χαρακτηριστικά: “Γιατί ο δήμος προχώρησε στην διεκδίκηση μιας διάκρισης, που δεν την δικαιούται;

  Από την δική του πλευρά ο δημοτικός σύμβουλος Γρηγόρης Αρχοντάκης υπογράμμισε πως “δεν ήταν ήταν η καλύτερη στιγμή του δήμου Χανίων και της δημοτικής αρχής αυτός ο διαγωνισμός, ενώ το σχετικό βίντεο ήταν μια μεγάλη πατάτα“. Ο κ. Αρχοντάκης ωστόσο αναγνώρισε στον δήμαρχο Χανίων την διάθεση “αυτοκριτικής” που τον διακατείχε στην σχετική του τοποθέτηση.

  Στις κινήσεις που έγιναν επί των ημερών του στο δήμο Χανίων για τα θέματα πρόσβασης των ΑΜεΑ, αναφέρθηκε – υπερασπιζόμενος την υποψηφιότητα του δήμου Χανίων στο διαγωνισμό – ο πρώην δήμαρχος και δημοτικός σύμβουλος Τάσος Βάμβουκας. “Δεν παραλάβαμε καμία πόλη που είχε λύσει τα προβλήματά της, αλλά μία πόλη με υποδομές πολύ πίσω σχετικά με την προσβασιμότητα. Αυτό που έχει να κάνει κάθε Δημοτική Αρχή είναι πως θα βελτιώσει αυτό που βρήκε. Θεωρώ ότι θα πρέπει να χαιρόμαστε με αυτή την πρόοδο, μέσα από την ευφυή τεχνολογία που εφαρμόστηκε στα Χανιά. Ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι επί των ημερών μας υπήρξε μία πολύ μεγάλη βελτίωση στα πεζοδρόμια για ΑμεΑ, με τις δημοτικές τουαλέτες για ΑμεΑ, κλπ. Αναφορικά με το βίντεο, όντως δεν ανταποκρίνεται σε αυτό που είναι σήμερα ο Δήμος Χανίων. Κατ’ αρχήν έχει πάρει ένα κομμάτι από το Ρέθυμνο. Η απορία μου λύθηκε μιλώντας με την υπεύθυνο του Τμήματος Προγραμματισμού, που έστειλε μόνο τα στοιχεία που είχαμε. Η Επιτροπή εκεί πήρε στοιχεία και έφτιαξε ένα βίντεο με μη ακριβή καταγραφή του τι συμβαίνει στα Χανιά. Δεν ευθύνεται ούτε η προηγούμενη, ούτε η νέα δημοτική Αρχή” είπε ο κ. Βάμβουκας.

  Αν κάποιος παρακολουθεί την συζήτηση θα νομίζει ότι γίνεται ένας πόλεμος εντυπώσεων για την επικοινωνιακή τακτική του Δημάρχου. Το μοναδικό βίντεο είναι η πραγματικότητα αυτής της πόλης. Δείχνουμε το ενδιαφέρον μας για τα ΑμεΑ, όταν πριν μία εβδομάδα συζητούσαμε για το θέμα των λεωφορείων και άρχισε και τότε ο… επικοινωνιακός πόλεμος!, είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Σαρρής.

  Σύντομη και περιεκτική, ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Βουρλάκη ο οποίος είπε: “Δεν είναι μόνο τα ΑμεΑ που ζουν στα Χανιά, υπάρχουν και οι περιαστικοί Δήμοι. Με αφορμή την αυριανή γιορτή, να δει ο Δήμος και αυτές τις περιοχές”.

  Συνειδητή πολιτική επιλογή ήταν αυτή η ιστορία, που έμεινε απλά στην… τουριστική προβολή, αφήνοντας την ουσία κατά μέρος. Δε μπορούμε να συζητάμε για μία πόλη, όταν συζητάμε να κλείσει ένα ειδικό νηπιαγωγείο“, υπογράμμισε από την πλευρά του ο κ. Σεραφείμ Ρίζος..

  Αρκετά μεγάλο ωστόσο ενδιαφέρον για το πως εξελίχθηκαν τα πράγματα με την υποψηφιότητα του δήμου Χανίων στον σχετικό διαγωνισμό, είχε η συνέντευξη που είχε προηγηθεί από τον κ. Βάμβουκα το πρωί της Δευτέρας στον QFm 102,7 και στην εκπομπή “Πρωϊνό Σήκωμα”, με τους Μάνο Σπυριδάκη και Θανάση Παινεσάκη.

  Τα συμπεράσματα δικά σας…

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ σε χωριά του Δήμου Πλατανιά (pic)

  Περιοδεία πραγματοποιήθηκε από κλιμάκιο της Τ.Ε Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής το Μανώλη Συντυχάκη, μέλος της ΕΠ Κρήτης , βουλευτή του ΚΚΕ και Περιφερειακό σύμβουλο...

  Πρωτιές για Κυριακάκη και ΝΟΧ σε διοργανώσεις στο Πόρτο Ράφτη

  Ο Γιάννης Κυριακάκης κέρδισε τις εντυπώσεις στο 3ο πανελλήνιο πρωτάθλημα SUP Μεγάλων Αποστάσεων και στο 5ο πανελλήνιο πρωτάθλημα SUP Τεχνικού Αγώνα 2020, τα οποία...

  Η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Σπύρος Δημητρίου ανέβαλαν το γάμο τους – Τι συνέβη;

  Τα σκαλιά της εκκλησίας σχεδίαζαν να ανέβουν η Ελεωνόρα Ζουγανέλη και ο Σπύρος Δημητρίου το Σάββατο 10 Οκτωβρίου.Η γνωστή τραγουδίστρια και ο επιτυχημένος δικηγόρος θέλησαν να επισφραγίσουν τη...

  Θεοχάρης: Το 2020 θα έχουμε το 20% των τουριστικών εσόδων του 2019

  3,9 εκατομμύρια τουρίστες επισκέφτηκαν τη χώρα μας μέχρι τώρα, όπως είπε ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης χθες Τετάρτη στην ενημέρωση στο υπουργικό συμβούλιο....