More

  Αληθινή ιστορία! Η προσφυγιά, το… προξενιό, η πρέζα και η λευχαιμία αλλά και το πείσμα για τη ζωή!

  Ο.Χ.
  Γράφει η Όλγα Χναρά

  Κάθε φορά που έρχεται  στο μυαλό μου ο πόλεμος εκείνος, η σκέψη μου πηγαίνει κατευθείαν στον φόβο  την πείνα ,  στα άτομα  που έχασαν τη ζωή τους σε αυτόν, και σε άλλες τραγικές ιστορίες που έχω ακούσει από την μάνα μου μεγαλώνοντας, μας αποκαλύπτει η 36χρονη σήμερα Ελπίδα από την Γεωργία που ήρθε στην Χώρα μας σαν πρόσφυγας πολέμου σε ηλικία 8 ετών με τον αδερφό της,  την μάνα  και τον πατριό της.

  Επιτέλους στην Ελλάδα !
  Ήταν πολύ δύσκολη η επιβίωση ,αλλά τουλάχιστον δεν νιώθαμε ποια τον τρόμο του πολέμου. Θυμάμαι τον εαυτό μου και  τον αδερφό μου να καθόμαστε στο παράθυρο και να περνάει ο φούρναρης με το αυτοκίνητο και να κορνάρει,  οι γειτόνισσες να βγαίνουν έξω με τις ποδιές κρατώντας στα χέρια τους μερικά  ψιλά, για να αγοράσουν ψωμί  και εμείς  να φωνάζουμε στην μαμά , μανούλα ψωμάκι, ψωμάκι…
  Δεν έχω χρήματα να λέει εκείνη.. την ακούει η θεία και λέει.  Εγώ θα πάρω ψωμί στα παιδιά που είναι νηστικά.  Μας αγόρασε από μια φρατζόλα , την κρατούσαμε αγκαλιά και την τρώγαμε . Σε ευχαριστώ Θεέ μου που έχουμε το φαγητό μας ψιθύριζα από μέσα μου και το ζεστό ψωμάκι μου φαινόταν σαν το καλύτερο φαγητό!
  Ξεκινήσαμε να πηγαίνουμε στο σχολείο με τον αδερφό μου κάναμε και κάποιους φίλους. Η μαμά με τον πατριό μας δούλευαν και εμείς  χάναμε πολλές μέρες από το μάθημα , γιατί  μας πήγαιναν στα πρόβατα που είχαν, να τα βόσκουμε και να τα αρμέγουμε στο σχολείο πηγαίναμε  μόνο δύο φορές την εβδομάδα.
  Με τον αδερφό μου είχα ένα πολύ  ιδιαίτερο δέσιμο . Εκτός από το αίμα μας είχαν δέσει και οι κακουχίες.
  Μετά αρχίσαμε το Γυμνάσιο και εγώ δυσκολευόμουν πολύ να ακολουθήσω τα άλλα παιδιά ,δεν είχα πάρει ούτε εγώ ούτε και ο αδερφός μου τις σωστές βάσεις του Δημοτικού.
  Μια μέρα, εγώ πλέον σχεδόν 16 χρονών η μάνα μου και ο  πατριός, μου ανακοινώνουν ότι βρέθηκε γαμπρός να παντρευτώ.
  – Είναι καλό παιδί σου λέω, δουλευταράς, δεν θα σου λείψει τίποτα, εσύ άλλωστε έτσι όπως πας , θα πάρεις σύνταξη περιμένοντας να περάσεις τις τάξεις του Γυμνασίου η μπορείς να γίνεις  καθαρίστρια να καθαρίζεις σκάλες η να ξεχέζεις τον κώλο κάποιου γέρου, όλες οι άλλες δουλειές, θέλουν γράμματα.
  -Εσείς φταίτε που δεν έμαθα γράμματα,  όταν έπρεπε να μας πηγαίνετε στο σχολείο, δεν το κάνατε για να σας βόσκουμε τα πρόβατα με τον αδερφό μου  και όταν μετά ξεκίνησα το Γυμνάσιο, δεν θέλατε να πληρώσετε ιδιαίτερα  για να μπορέσω να ακολουθήσω τα άλλα παιδιά.
  – Τώρα δεν χρειάζεται να δουλέψεις καθόλου βρε χαζό,  πετάχτηκε  ο πατριός μου  . Αυτός θα στα προσφέρει όλα! Είναι μοναχοπαίδι, ζει με την μάνα του και έχω ακούσει τα καλύτερα για αυτόν είναι μεγάλη τύχη σου λέω, θα είσαι αφεντικό του σπιτιού σου  δεν θα γίνεις  δουλικό σε κανέναν.  Δεν βλέπεις τι περνάμε εμείς τόσα χρόνια με την φουκαριάρα την μάνα σου; Θέλουμε εμείς το κακό σου ..;
  Τον παντρεύτηκα ενώ δεν τον αγαπούσα..σταμάτησα και από το σχολείο και πήγαμε να μείνουνε με την μάνα του . Εκείνη ήταν συνέχεια με μούτρα μπροστά μου , λες και της είχα κλέψει τον γιο , αυτός με έβαζε συνέχεια να της φιλάω τα χέρια .
  -Αυτά τα χέρια με μεγάλωσαν, θα τα σέβεσαι πάντα,  η μάνα μου δεν θέλει το κακό μου , θέλει να είμαι ευτυχισμένος.
  Μετά από λίγο καιρό έμεινα έγκυος το πρώτο μου παιδί,  αυτή έφτιαχνε γλυκά και τα έκρυβε από εμένα, τα φανέρωνε μόνο στον γιο της . Ο άντρας μου πάντα την υποστήριζε και την δικαιολογούσε στις κόντρες που είχαμε μεταξύ μας , ενώ κάθε βράδυ πριν πάει για ύπνο με έβαζε να της φιλώ τα χέρια και να της λέω πόσο ευγνώμων νιώθω που μας έχει στο σπίτι της ..
  Όταν με έπιασαν οι πόνοι και γέννησα ο άντρας μου δεν ήταν εκεί, δεν ήρθε. Δεν το θεώρησε απαραίτητο να παρευρίσκεται στην γέννα του παιδιού του  .
  Λίγα χρόνια αργότερα κάνω και το δεύτερο παιδί μου.  Ο άντρας μου είχε αλλάξει πολύ δεν ήταν πλέον ο δουλευταράς που παντρεύτηκα .  Περνούσαμε με τα λεφτά που έπαιρνε η μάνα του σύνταξη ενώ ήταν πολλές οι φορές που μου έλεγε ότι θα πρέπει εγώ τώρα να δουλέψω που δεν έχω δουλέψει ποτέ.  Όταν τον ρωτούσα γιατί σταμάτησε την δουλειά, μου έλεγε ότι είχε κουραστεί και ότι χρειάζεται διάλυμα.. Εγώ δεν ήθελα να αφήσω τα παιδιά μικρά στην πεθερά μου να πάω για δουλειά,  ώσπου μια μέρα κατάλαβα τι συμβαίνει . Μου έφερε να δοκιμάσω σπίτι αυτό που κάνει και αυτός εδώ και λίγο καιρό.. Έπεσα στην ηρωίνη. Τον πρώτο χρόνο έχασα πολλά  κιλά. Μέσα σε λίγο καιρό είχα αρχίσει να βαράω ενέσεις .
  Με έριξε στην πρέζα για να αναγκαστώ να πιάσω δουλειά και να μπορεί και αυτός να εξασφαλίζει την δική του δόση.  Έκανα διάφορες δουλειές και συγχρόνως προσπαθούσα να κόψω και δεν μπορούσα, εκείνος ερχόταν επίτηδες και έκανε χρήση δίπλα μου.
  Έκανα και την τρίτη κόρη μου . Μια μέρα του λέω μου την έπεσε ένας γερός στην δουλειά, με κοιτάζει με ένα ύφος και μου λέει,  και γιατί δεν πήγες;
  Αυτό ήταν τον σιχάθηκα . Φοβόμουν πολύ ότι θα χάσω τα παιδιά μου στο τέλος ,τον χώρισα και πήγα σε κέντρο αποτοξίνωσης , έκανα τεράστια  προσπάθεια και τα κατάφερα!
  Πρώτη φορά στην ζωή μου ένιωθα τόσο δυνατή,  τα παιδιά μου ήταν δίπλα μου και ένιωθα ποια ότι μπορώ να τα καταφέρω! Μετά από λίγο καιρό αρρωσταίνει η μικρή μου κόρη,  λευχαιμία… Οι γιατροί έδιναν λίγες πιθανότητες ζωής.  Ένα χρόνο έκατσε στο νοσοκομείο να παλεύει το παιδί μου με χημειοθεραπείες και εγώ να παριστάνω τον κλόουν να προσπαθώ να την κάνω να γελάσει,  πουλάκι μου εσύ πληρώνεις τα λάθη μου;
  Όχι Θεέ μου το παιδί μου , δεν έφταιξε..
  Η κόρη μου είναι καλά, το ξεπέρασε και εγώ είμαι εδώ καθαρή και δυνατή . Δεν με τρομάζει τίποτα ποια στην ζωή,  τα είδα όλα και  τώρα ήρθε η ώρα να ΖΗΣΩ.
  Οι φωτογραφίες είναι από την Όλγα Μπαλτζή την οποίαν κι ευχαριστούμε…

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Χανιά: Υποτροφία σε Αλ. Κάχρη από τα “Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου”

  Σε μια εξαιρετική κίνηση, άξια συγχαρητηρίων, η οποία χαρακτηρίζει τον τρόπο λειτουργίας και τη νοοτροπία της Σχολής, προχώρησαν τα “Εκπαιδευτήρια Θεοδωρόπουλου”.Πρόκειται για υποτροφία η...

  Τζόκερ: Αυτοί είναι οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν 3.000.000 ευρώ

  Πραγματοποιήθηκε η κλήρωση Τζόκερ 2183 του ΟΠΑΠ (Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020) που μοιράζει περισσότερα τουλάχιστον 3.026.000 ευρώ στους τυχερούς.Οι 5 τυχεροί αριθμοί είναι: 31, 14, 44,...

  H 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος στα Αμιρά (pics)

  Εκδήλωση τιμής και μνήμης στα Αμιρά της Βιάννου για την 77η επέτειο του Ολοκαυτώματος-καταστροφής των χωριών της Βιάννου και της Ιεράπετρας Στα πανανθρώπινα και διαχρονικά...

  Χανιά: Συνάντηση Πολάκη με Καλογερή – Για το λόφο Καστέλι κι άλλα θέματα

  Την ερχόμενη Τρίτη 22-9-2020 στις 12.00 το μεσημέρι, ο Βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία & αν. Τομεάρχης Διαφάνειας της Διοικητικής Δράσης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του...