Οι προτεραιότητές του στην εξωτερική πολιτική μετά τις Αμερικανικές εκλογές 2024
Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται να είναι το κυρίαρχο θέμα στην εξωτερική πολιτική που θα κληθεί ο Ντόναλτ Τραμπ να διαχειριστεί, μόλις ορκιστεί πρόεδρος στις 20 Ιανουαρίου. Και στην πολυπλοκότητα των διεθνών σχέσεων , το θέμα αυτό θα επηρεάσει εν πολλοίς τις σχέσεις της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Τουρκία. Διότι ο Ντόναλντ Τραμπ διατηρεί άριστες σχέσεις με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ Μπεντζαμιν Νετανιάχου στον οποίο ο Ταγίπ Ερντογάν έχει επιτεθεί και έχει ψυχρές διπλωματικές σχέσεις το τελευταίο διάστημα.
Ο νέος Αμερικανός πρόεδρος μπορεί να είχε πολύ καλή σχέση με τον Τούρκο ομόλογό του κατά τη διάρκεια της πρώτης διακυβέρνησης του από το Λευκό Οίκο, όμως ας μην ξεχνάμε ότι ο Τραμπ ήταν εκείνος που απέβαλε την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. Την ίδια περίοδο η Τουρκία είχε εμπλακεί και στην υπόθεση Μαικλ Φλιν του πρώην Συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του Τραμπ που κατηγορήθηκε για δωροδοκία από Τούρκο επιχειρηματία προκειμένου να επηρεάσει αποφάσεις υπέρ της Τουρκίας και ο οποίο είχε ομολογήσει ψευδορκία στο FBI. Επίσης ο Τραμπ είχε ασχοληθεί και με την υπόθεση της φυλάκισης του πάστορα Μπράνσον απειλώντας ότι θα «βουλιάξει την τουρκική οικονομία», μέχρι που πέτυχε την απελευθέρωση του.
Αυτές είναι οι πρώτες επισημάνσεις που μας δίνουν ένα πλαίσιο για να αντιληφθούμε πώς θα κινηθεί ο Τραμπ σε ότι αφορά στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και να κρατήσουμε ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι θα είναι πιο ευνοικές για την Τουρκία επειδή κέρδισε ο Τραμπ στις εκλογές.
Και ερχόμαστε τώρα στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις υπό το φως των εξελίξεων. Να έχουμε υπόψή μας ότι η αμερικανική εξωτερική πολιτική και το βαθύ State Department δεν αλλάζει κατευθύνσεις κάθε φορά που αλλάζει ο πρόεδρος. Η Ελλάδα επίσης δεν είχε παράποπονο από την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ . Όταν μάλιστα είχα την ευκαιρία να παραβρεθώ το 2016 στη συνάντηση του Τραμπ με τον τότε Ελληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Λευκό Οίκο, ο αμερικανός πρόεδρος είχε μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για τη χώρα μας και είχε ανακοινώσει μια σειρά από εξοπλιστικά πρόγραμματα.
H διπλωματική πρακτική είναι να επιδιώξει η Ελλάδα να συνεργαστεί με τον Τραμπ και τον νέο υπουργό εξωτερικών. Ποιος θα είναι αυτός; Πληροφορίες από διεθνείς πληγές δίνου προβάδισμα στον Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος ήταν πρώην αντίπαλος του Τραμπ που στη συνέχεια έγινε ένθερμος υποστηρικτής του με σκληροπυρηνικές απόψεις σε πολλά ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, ιδιαίτερα για την Κούβα και το Ιράν. Ωστόσο, ο γερουσιαστής από τη Φλόριντα συνεργάστηκε με τους Δημοκρατικούς για τη νομοθεσία που εμπόδισε τον Τραμπ να αποχωρήσει από το ΝΑΤΟ.
Προσπάθησε επίσης να δείξει αλληλεγγύη στους Ουκρανούς χωρίς να παραβιάζει πλήρως την άποψη του νέου προέδρου ότι το Κίεβο πρέπει να διαπραγματευτεί με τη Μόσχα για τον τερματισμό του πολέμου. Ο Τραμπ όμως είναι απρόβλεπτος και δεν αποκλείεται να κάνει την έκπληξη. Διότι ίσως να μην τον θεωρεί αρκετά ισχυρό για να είναι επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας αφού όταν ο Ρούμπιο έθεσε υποψηφιότητα εναντίον του Τραμπ για την προεδρία του 2016, ο Τραμπ τον είχε αποκαλέσει «Μικρό Μάρκο».