More

  Ανδρουλάκης από Ηράκλειο | «Μαζί για το νέο ΕΣΥ» – Αυτές είναι “8” προτεραιότητες του ΠΑΣΟΚ

  Τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για την αναγέννηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας παρουσίασε απόψε στο Ηράκλειο ο πρόεδρος του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης στη διάρκεια θεματικής εκδήλωσης στο “ΑΣΤΟΡΙΑ”.

  Στην εκδήλωση είχαν προσκληθεί – όπως τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης κατά την επίσκεψή του το πρωί της Τετάρτης στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο – “γιατροί, νοσηλευτές, άνθρωποι εξειδικευμένοι στα οικονομικά της Υγείας, και ασθενείς” προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το μείζον κοινωνικό ζήτημα.

  Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ξεκινώντας την τοποθέτησή του προχώρησε σε απολογισμό της παρούσας κατάστασης του ΕΣΥ σε σύγκριση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες οι οποίες επίσης διαχειρίστηκαν την πανδημία του κορωνοϊού.

  Κατόπιν έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αξιοποίηση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση της ΝΔ. “Δεν υπάρχουν χρήματα μας έλεγαν την εποχή της οικονομικής κρίσης” επισήμανε χαρακτηριστικά. “Σήμερα, όμως, δεν μπορούμε να δίνουμε την ίδια απάντηση, όταν λόγω της πανδημίας η ΕΕ διέθεσε πόρους για τα συστήματα υγείας. Θα μπορούσαμε να έχουμε χρησιμοποιήσει τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, εμείς χρησιμοποιούμε μόνο 1,5 δις και τα μισά από αυτά αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων!

  Ανδρουλάκης
  Φωτογραφία από Cretalive.gr

  Γιατί δεν έγινε κατά προτεραιότητα η χρήση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας και της Πράσινης μετάβασης; Εμείς ως σοσιαλδημοκράτες συντασσόμαστε με τους ευρωπαίους ομοϊδεάτες μας.

  Η ΝΔ πάντα κάνει λόγο για «χρόνιες παθογένειες», αυτό είναι το μόνιμο επιχείρημά τους. Δεν θέλει ο κ. Μητσοτάκης να πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις προς όφελος του κοινωνικού συνόλου”.

  Στη συνέχεια ο Νίκος Ανδρουλάκης αναφέρθηκε αναλυτικά στην κατάσταση που επικρατεί στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Κρήτη. Προχωρώντας στον απολογισμό των ελλείψεων αναφέρθηκε στα κενά που υπάρχουν στα νοσοκομεία του νησιού αλλά και στο ΕΚΑΒ Κρήτης. Όπως σημείωσε, είναι αναγκαία η προμήθεια 80 νέων ασθενοφόρων αλλά και η πρόσληψη του αντίστοιχου προσωπικού το οποίο θα πρέπει να εκπαιδευθεί με σύγχρονα μέσα και όχι με διήμερα σεμινάρια, όπως χαρακτηριστικά είπε.

  Η αναγέννηση του ΕΣΥ είναι πολιτική, κοινωνική και πάνω απ’ όλα ιδεολογική προτεραιότητα, σημείωσε χαρακτηριστικά.

  Οι 8 προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ

  Εξειδικεύοντας τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τη δημόσια υγεία ο κ. Ανδρουλάκης αναφέρθηκε σε 8 προτεραιότητες:

  • Αναβάθμιση του ΕΟΔΥ και αναγκαιότητα χάραξης υγειονομικού χάρτη με συλλογή δεδομένων από όλη την Ελλάδα
  • Ενιαίο σύστημα πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας με υπηρεσίες οικογενειακής ιατρικής, έμφαση στην πρόληψη για τα παιδιά και τους ενήλικες. Δωρεάν γονιδιακό έλεγχο στα παιδιά όσων έχουν νοσήσει από καρκίνο του μαστού. Ενίσχυση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά». Ενίσχυση της ψυχικής υγείας
  • Ενίσχυση των μεγάλων νησιών με μεγάλα νοσοκομεία. Θέσπιση κινήτρων για τους υγειονομικούς προκειμένου να υπηρετούν στα μικρά νησιά που δεν έχουν υγειονομική θωράκιση
  • Σύγχρονα και λειτουργικά δημόσια νοσοκομεία με αξιοκρατική επιλογή διοικητών. Ολοήμερη λειτουργία στον χειρουργικό τομέα
  • Δημιουργία σύγχρονων μονάδων και δομών περίθαλψης εκτός νοσοκομείων
  • Αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού στο ΕΣΥ. Αξιοποίηση των νέων επιστημόνων με οικονομικά κίνητρα για την κάλυψη των κενών θέσεων και άμεση προκήρυξη των κενών που προκύπτουν.
  • Ανεξάρτητος οργανισμός αξιολόγησης στον τομέα της υγείας
  • Ψηφιακός μετασχηματισμός της υγείας με καινοτόμες εφαρμογές

  Όλα αυτά δεν είναι το προϊόν που έγινε σε μια κομματική ομάδα, έγινε από επιστήμονες και μάχιμους υγειονομικούς που έθεσαν επί τάπητος τις προτεραιότητες, τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης.

  Εκπρόσωποι του πολιτικού κόσμου, της αυτοδιοίκησης και της υγείας παρέστησαν στην εκδήλωση.

  Πηγή: cretalive.gr

  Διαβάστε ακόμη: LIVE | H ομιλία του Νίκου Ανδρουλάκη στην Κρήτη για την Υγεία

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ