More

  Απάτη και εκβιασμοί με κριτικές εστιατορίων στο TripAdvisor

  Τι καταγγέλλουν ιδιοκτήτες

  Αποτελεί τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική κοινότητα στον κόσμο, αγγίζοντας τα 455 εκατομμύρια μοναδικούς μηνιαίους επισκέπτες. Διαθέτει πάνω από 570 εκατομμύρια κριτικές και γνώμες. Οι κριτικές της καλύπτουν 5,2 εκατ. καταλύματα, εστιατόρια και αξιοθέατα, σε 45 χώρες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Δέχεται κάθε λεπτό 290 νέες κριτικές και λειτουργεί ως «εγγυητής» για πολλούς επισκέπτες, της εμπειρίας ενός άλλου ταξιδιώτη.

  Ο λόγος για την Tripadvisor, τη μεγαλύτερη ταξιδιωτική ιστοσελίδα στον κόσμο, πάνω στην οποία κάποιοι εντόπισαν την ευκαιρία να στήσουν κομπίνα με ψεύτικες θετικές κριτικές, με το αζημίωτο βέβαια, για εστιατόρια. Μάλιστα, όπως καταγγέλουν ιδιοκτήτες εστιατορίων στη Θεσσαλονίκη, οι επιτήδειοι εκβιάζουν με δημοσίευση αρνητικών σχολίων σε περίπτωση που δεν γίνουν αποδεκτές οι προτάσεις τους με συνέπεια τα εστιατόρια να υποχωρήσουν σε κατάταξη.

  Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση εστιάτορα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης που δέχτηκε μήνυμα sms, από άγνωστο αριθμό τηλεφώνου, στο οποίο αναφερόταν πως με 50 ευρώ θα έγραφαν για το κατάστημά του 20 θετικές κριτικές. Με τα διπλάσια χρήματα θα διπλασιάζονταν ανάλογα και οι θετικές κριτικές.

  Ο συγκεκριμένος εστιάτορας δεν προχώρησε, όπως ήταν φυσικό, στην καταβολή των χρημάτων, χωρίς, ευτυχώς, να υποστεί το μένος των επιτήδειων που προσπαθούν να στήσουν μια κερδοφόρα «επιχείρηση» σε βάρος ανθρώπων που διατηρούν μικρά εστιατόρια στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοπιάζοντας να δημιουργήσουν, ή να διατηρήσουν την πελατεία τους.

  Σε άλλη περίπτωση ιδιοκτήτες εστιατορίου δέχτηκαν e-mail από εταιρεία που υποστήριζε ότι δραστηριοποιείται στον χώρο της on-line αξιολόγησης και πρότεινε τη βελτιστοποίηση των κριτικών που διέθετε, ήδη, το εστιατόριο στο TripAdvisor. Μάλιστα, στο mail ανέφεραν ότι η εταιρεία διαθέτει αρκετούς λογαριασμούς, που θεωρούνται αξιόπιστοι από την ιστοσελίδα Tripadvisor.

  Οι ιδιοκτήτες του εστιατορίου αγνόησαν την πρόταση, με συνέπεια λίγες ημέρες αργότερα να δούνε στο Tripadvisor αρνητικές κριτικές και μάλιστα για πιάτα που δεν προσέφερε το κατάστημα. Απευθύνθηκαν στο Trip Advisor, αποδεικνύοντας πως επρόκειτο για κακόβουλα σχόλια και έτσι πέτυχαν οι κριτικές να διαγραφούν από την ιστοσελίδα.

  Τι κάνει το Tripadvisor για τα δυσφημιστικά σχόλια

  Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων μπορούν να καταγγέλλουν κριτικές μέσω του κέντρου διαχείρισης (στο οποίο έχουν πρόσβαση δωρεάν) του TripAdvisor.

  -Ο ενδιαφερόμενος κάνει κλικ στην καρτέλα «Κριτικές»

  -Επιλέγει «Αναφορά Αξιολόγησης»

  -Κατόπιν κάνει κλικ στην «Αναφορά Απάτης»

  -Συμπληρώνει τη σχετική φόρμα με όσο το δυνατόν περισσότερες πληροφορίες.

  Ο θιγόμενος διατηρεί όσο το δυνατόν περισσότερα έγγραφα σχετικά με την αναφορά π.χ. μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, sms, φωνητικά μηνύματα κ.λπ.

  Αν υποβληθεί μία αξιολόγηση χαμηλής βαθμολογίας και ταιριάζει με τις λεπτομέρειες της αναφοράς η ομάδα υποστήριξης θα αναλάβει.

  Αξίζει να σημειωθεί πάντως πως σύμφωνα με την αναφορά διαφάνειας των κριτικών του Tripadvisor για το 2019, το 2018 υποβλήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο 66 εκατ. κριτικές. Μόλις το 2,1% των κριτικών προέκυψε πως ήταν απατηλές.

  Πηγή: Voria.gr

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Το σοκαριστικό ατύχημα στον ποδηλατικό γύρο της Πολωνίας και η τραγική ειρωνεία – Χαροπαλεύει ποδηλάτης (pics+video)

  Οι εικόνες που έχουν καταγραφεί σε βίντεο και φωτογραφίες κόβουν την ανάσα Άλλο ένα σοκαριστικό ατύχημα σημάδεψε τον ποδηλατικό Γύρο Πολωνίας καθώς ο νεαρός πρωταθλητής Φάμπιο Γιάκομπσεν,...

  Στο νοσοκομείο Χανίων 31χρονος Γερμανός με κορωνοϊό – Μεταφέρθηκε εσπευσμένα από ξενοδοχείο καραντίνας λόγω γαστρεντερίτιδας

  Στο νοσοκομείο Χανίων μεταφέρθηκε πριν από λίγο ένας Γερμανός ο οποίος είχε προσβληθεί με κορωνοϊό και μέχρι σήμερα βρισκόταν σε ξενοδοχείο καραντίναςΠρόκειται για έναν...

  Χανιά: Πανελλήνιοι αγώνες σκοποβολής στο Καμπάνι

  Η Σκοπευτική Ομοσπονδία Ελλάδος (ΣΚΟΕ) σε συνεργασία με την Σκοπευτική Λέσχη Κρήτης (ΣΚΟΛΕΚ) διοργανώνει τους Πανελλήνιους Αγώνες COMPAKSPORTING το Σάββατο 5 και την Κυριακή...

  ΠΕΔ Κρήτης : Συνάντηση Κουράκη με τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων της Κρήτης – Τι συζητήθηκε και τι αποφασίστηκε

  Συνάντηση με τους Προέδρους των Εργατικών Κέντρων Χανίων κ. Μανωλικάκη, Ρεθύμνου κ. Λιολάκη, Ηρακλείου κ. Βοριά και Λασιθίου κ. Πεπόνη πραγματοποίησε σήμερα  στα γραφεία της ΠΕΔ...