More

    Αποκάλυψη δικηγόρου οικογενειών για τον οίκο ευγηρίας: «Είχε αποφασιστεί η διακοπή λειτουργίας της μονάδας»

    Ζητάει να μάθει για δεν εξετάστηκαν οι καταγγελίες για κακομεταχείριση

    Ζητούν ξεκάθαρες απαντήσεις οι οικογένειες των θυμάτων του οίκου ευγηρίας στα Χανιά ο οποίος βρίσκεται στο στόχαστρο έρευνας των αρχών.

    Η Μαρία Ευαγγέλου Παπαδάκη, δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, η οποία είναι συνήγορος υποστήριξης της κατηγορίας (πρώην πολιτικής αγωγής), αλλά και – σύμφωνα με την ίδια – παθούσα, δημοσιοποίησε αίτηση με αποδέκτες τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νίκο Καλογερή, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη στον Τομέα της Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Πολιτικής της Περιφέρειας Κρήτης, Λάμπρο Βαμβακά, καθώς και τον γενικό διευθυντή Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας της Περιφέρειας Κρήτης, Σπύρο Επιτροπάκη.

    Η Χανιώτισσα δικηγόρος – της οποίας ο πατέρας υπήρξε τρόφιμος του οίκου ευγηρίας και απεβίωσε αφότου τον είχε πάρει από το γηροκομείο – ζητά από τους τρεις εκπροσώπους υπηρεσιών να απαντήσουν σε μια σειρά από σημαντικά ερωτήματα.

    Τα κρίσιμα ερωτήματα

    Σημειώνεται ότι η αίτηση της κ. Παπαδάκη κοινοποιήθηκε τόσο στον εισαγγελέα Αρείου Πάγου, όσο και στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.
    Στο εν λόγω κείμενο αναφέρεται ότι «αναφορικά με τις από 26/4/21 και 27/4/21 δημόσιες δηλώσεις σας στα τοπικά και αθηναϊκά ΜΜΕ, ότι οι έλεγχοι των υπηρεσιών που εκπροσωπείτε ουδέν επιλήψιμο έχουν μέχρι τώρα αναδείξει στη Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων (στο εξής ΜΦΗ), που κατά την τρέχουσα περίοδο ελέγχεται από τις εισαγγελικές Αρχές (έλεγχοι στους οποίους ο πρώτος από εσάς περιέλαβε, κατά τις παραπάνω δηλώσεις του, και τον τελευταίο αιφνιδιαστικό έλεγχο), παρακαλώ όπως μας απαντήσετε στα εξής:

    1. Σύμφωνα με πληροφορίες από περιθαλπόμενο της εν λόγω ΜΦΗ, κατά τον τελευταίο σε αυτήν διενεργηθέντα αιφνιδιαστικό έλεγχο τον Απρίλιο του 2021 βρέθηκαν 55 περίπου ηλικιωμένοι (αντί των 47 που προβλέπει η άδεια της αντίστοιχης ΜΦΗ κατά τη δήλωση των συνηγόρων της), φιλοξενούμενοι σε δύο επίπεδα (ισόγειο και υπόγειο), να εποπτεύονται από ΜΙΑ και μόνο υπάλληλο.

    2. Σύμφωνα με την αυτή πηγή, κατά τον ίδιο έλεγχο όλες οι πόρτες που οδηγούσαν στις σκάλες προς το υπόγειο, δηλαδή τον χώρο φιλοξενίας πολλών γερόντων, ήταν κλειδωμένες, η δε διαδικασία αναζήτησης και ανεύρεσης των κλειδιών διήρκεσε επί μακρόν.

    3. Κατά δήλωση της νομίμου εκπροσώπου της εν λόγω ΜΦΗ στα ΜΜΕ την 27η/4/2021, οι δύο απολυθέντες υπάλληλοι που καταγγέλλουν εναντίον της ήταν ανειδίκευτοι.

    Η αριθμητική επάρκεια (1) και η καταλληλότητα (3) του προσωπικού των ΜΦΗ δεν αποτελεί αντικείμενο της εποπτείας σας, σύμφωνα με την Υ.Α. 81551/2007 που διέπει τους κανόνες νόμιμης λειτουργίας των ΜΦΗ, για των οποίων την τήρηση έχετε οριστεί υπεύθυνοι; Δεν είναι επίσης η πυρασφάλεια (2) αντικείμενο της εποπτείας σας, σύμφωνα με την αυτή Υ.Α.;
    Γιατί οι παραπάνω εξόφθαλμες παραβάσεις χαρακτηρίστηκαν δημοσίως ως ουδέν μεμπτό και επιλήψιμο, και δη σε χρόνο που οι οικογένειες των παθόντων καλούνται να εξεταστούν από τις αστυνομικές Αρχές;

    II. Αναφορικά με τις από 26/4/21 και 27/4/21 δημόσιες δηλώσεις του πρώτου από εσάς στα ΜΜΕ, ότι για την εν λόγω ΜΦΗ, που λειτουργεί από το 2009 και αδιαλείπτως μέχρι σήμερα, “δεν υπήρξε στις υπηρεσίες καμιά καταγγελία, επώνυμη και ανώνυμη”, δήλωση που μάλιστα τηλεοπτικά εμπλουτίστηκε με την πρόσθετη μνεία ότι ούτε καν στην Αστυνομία έχει μέχρι σήμερα απευθυνθεί κάποιος για να καταγγείλει εκεί τελούμενες παραβάσεις/αδικήματα, παρακαλώ όπως τοποθετηθείτε στα εξής:

    1. Ήταν άγνωστη σε εσάς η από 1637/3.5.10 απόφαση του νομάρχη Χανίων περί διακοπής λειτουργείας της εν λόγω ΜΦΗ λόγω έλλειψης άδειας, έλλειψη αναγόμενη όχι μόνο σε πολεοδομικές παραβάσεις, αλλά και στο ότι “φιλοξενούσε παράνομα ηλικιωμένα άτομα σε μη εγκεκριμένους από την αρμόδια επιτροπή υπόγειους χώρους, χωρίς βεβαίωση πιστοποιητικού πυροπροστασίας από την Πυροσβεστική Υπηρεσία”, απόφαση που ΔΕΝ εκτελέστηκε ποτέ;

    2. Αγνοούσατε τις από 30/12/2009 και από 28/7/2010 εγκλήσεις ιδιώτη ενώπιον του εισαγγελέως Πλημμελειοδικών Χανίων για ανθρωποκτονία και παράνομη λειτουργία αντίστοιχα, σχετιζόμενων με την εν λόγω ΜΦΗ;

    3. Γιατί δεν υπέπεσε στην αντίληψή σας καταγγελία ιδιώτη της αυτής περιόδου ενώπιον του νομάρχη Χανίων για κακομεταχείριση συγγενή του στην εν λόγω ΜΦΗ, που οδήγησε – κατά την κρίση της καταγγέλλουσας αιτιωδώς – στον θάνατό του, καταγγελία με αφορμή την οποία μάλιστα εκδόθηκε η προαναφερθείσα νομαρχιακή απόφαση διακοπής λειτουργίας;
    Ενόψει των παραπάνω δηλώσεών σας, που έγιναν δημοσίως και σε χρόνο ενεργούς προκαταρκτικής εξέτασης για την τέλεση ενδεχόμενων κακουργημάτων, σας καλώ να μου απαντήσετε στα παραπάνω ερωτήματα υπό την ιδιότητά μου ως παθούσας και ταυτόχρονα συνηγόρου υποστήριξης κατηγορίας εκ μέρους λοιπών παθόντων, ούσα βέβαια ότι τις απαντήσεις σας αναμένει όλη η Ελλάδα».

    Στην αντεπίθεση το γηροκομείο

    Υπενθυμίζεται ότι οι νομικοί σύμβουλοι του ιδιωτικού γηροκομείου πέρασαν στην αντεπίθεση, αφήνοντας σαφέστατες αιχμές για την διαδικασία έτσι όπως εξελίσσεται. Δηλαδή για το γεγονός ότι καλούνται για κατάθεση μάρτυρες κατηγορίας και όχι μάρτυρες αληθείας, όπως τους χαρακτήρισαν.

    Οι κ.κ. Σφακιωτάκις και Ρουσσόπουλος μετέβησαν στην Εισαγγελία Εφετών Κρήτης υποβάλλοντας στην αντιεισαγγελέα αίτημα να κληθούν από την Ασφάλεια Χανίων για κατάθεση μάρτυρες και από την άλλη πλευρά, οι οποίοι σε αριθμό ξεπερνούν σε πρώτη φάση τους 50, ενώ στις 5 Μαΐου συμπληρωματικό υπόμνημα για τον ίδιο λόγο θα κατατεθεί και στον Άρειο Πάγο.

    neakriti.gr

    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ