More

  Αποκατάσταση του φρουρίου Ιτζεδίν και απόδοσή του στην τοπική κοινωνία ζητά ο Συντιχάκης (pics)

  Παρέμβαση στη βουλή του βουλευτή του ΚΚΕ Μανόλη Συντιχάκη – Το θέμα είχε αναδείξει με αποκαλυπτικό του ρεπορτάζ το eparxies.gr τον περασμένο Νοέμβριο, στο οποίο είχε παρουσιαστεί η κάκιστη κατάσταση που επικρατεί στον συγκεκριμένο χώρο.

  Ακολουθεί το κείμενο της ανακοίνωσης του κ. Συντιχάκη

  Το φρούριο Ιτζεδίν στο χωριό Καλάμι Χανίων είναι από τα λίγα στην Ελλάδα που έχουν συνδεθεί τόσο στενά με την ιστορία των λαϊκών αγώνων, με την αλύγιστη στάση των εκατοντάδων κομμουνιστών και άλλων αγωνιστών απέναντι στη βία και τις διώξεις του αστικού κράτους τον 20ό αιώνα, έγινε τόπος κράτησης και μαρτυρίου για κομμουνιστές και άλλους αγωνιστές.

  Υπολογίζεται ότι μέχρι το 1964 βασανίστηκαν στο Ιτζεδίν περίπου 400 κομμουνιστές και αντιστασιακοί, ενώ στα κελιά που κρατούνταν οι μελλοθάνατοι κομμουνιστές πριν οδηγηθούν στο απόσπασμα υπάρχουν ακόμα χαραγμένα τα ονόματα και τα τελευταία λόγια κάποιων από αυτούς. Ως φυλακή λειτούργησε μέχρι το 1971, οπότε και έκλεισε οριστικά.

  Το 1975, το υπουργείο Δικαιοσύνης παραχώρησε για χρήση το εντός του τείχους συγκρότημα του φρουρίου Ιτζεδίν στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την Υπηρεσία του Ναυστάθμου Κρήτης.

  Το 1986 το φρούριο χαρακτηρίστηκε ιστορικό διατηρητέο μνημείο και πλέον υπάγεται και στις αρμοδιότητες του υπουργείου Πολιτισμού -συγκεκριμένα στην Υπηρεσία Νεωτέρων Μνημείων και Τεχνικών Έργων Κρήτης. Από το 2007 περνάει στην Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου (ΚΕΔ).

  Το Δεκέμβρη του 2011 η ΚΕΔ συγχωνεύθηκε με την (τότε) εταιρεία «Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα» λαμβάνοντας την επωνυμία ΕΤΑΔ (Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου), ενώ πρόσφατα πέρασε στο υπερταμείο με την ενσωμάτωση του ΕΤΑΔ στο οποίο ανήκει σήμερα.

  Στον ιστορικό αυτό τόπο, που δεν έχει πραγματοποιηθεί καμιά εργασία συντήρησης, η αλμύρα της θάλασσας επιβαρύνει ακόμα περισσότερο την άσχημη κατάσταση του μνημείου και τα ακραία καιρικά φαινόμενα του περασμένου Φλεβάρη έχουν επιφέρει σοβαρές φθορές (ήδη διαπιστώνονται καταρρεύσεις της οροφής των κτιρίων και διάβρωση των επιφανειών της τοιχοποιίας), δεδομένο που καθιστά άμεσα αναγκαίες τις εργασίες αποκατάστασης.

  Επιπλέον, ένας χώρος που θα μπορούσε να είναι επισκέψιμος σε εργαζόμενους και μαθητές, σε τουρίστες από όλο τον κόσμο για να διαδίδεται η ιστορική μνήμη, σήμερα αφήνεται στην τύχη του.

  Η αρχιτεκτονική και η ιστορία του κτιρίου είναι ικανές για να χαρακτηριστεί και να αξιοποιηθεί ως μνημείο και να λειτουργήσει και ως χώρος πολιτιστικών εκδηλώσεων, χρήσεις οι οποίες λειτουργούν τόσο στο εσωτερικό του κτιρίου όσο και του αίθριου χώρου. Μάλιστα, αυτό το κτίριο έχει εμπνεύσει και τον κόσμο της τέχνης. Εκεί γυρίστηκαν από τον Παντελή Βούλγαρη σκηνές των ταινιών του “Τα πέτρινα χρόνια” και “Το τελευταίο σημείωμα”.

  ΕΡΩΤΑΤΑΙ η κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει, προκειμένου να φύγει το φρούριο από το υπερταμείο και να αποκατασταθεί άμεσα με ευθύνη του κράτους, ώστε να αναδειχθεί ως ιστορικό μνημείο και να δοθεί στην τοπική κοινωνία, για να μπορεί να αξιοποιείται από τον λαό και τη νεολαία για την ανάδειξη της ιστορίας του λαϊκού κινήματος του τόπου

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Συννεφιασμένος σήμερα ο καιρός στην Κρήτη – Με ανέμους αλλά και υψηλές θερμοκρασίες

  Στα δυτικά και τα βόρεια βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία εξασθένηση το απόγευμα από τα δυτικά.Στα υπόλοιπα άστατος καιρός με πιθανότητα τοπικών βροχών μέχρι...

  Αστική επαγγελματική ευθύνη: Τι είναι και σε ποιους είναι απαραίτητη;

  Τι προσφέρουν τα συμβόλαια αστικής επαγγελματικής ευθύνης, τα οποία καλύπτουν -νομικά και οικονομικά- τους επαγγελματίες και σε τι κόστος κυμαίνονται - Διαβάστε όσα πρέπει...

  Την Τρίτη η δίκη για τη στυγερή δολοφονία του αδικοχαμένου Κώστα Κατσουλάκη

  Το αδικοχαμένο θύμα έχασε τη ζωή του έξω από την επιχείρηση που διατηρούσε στον κεντρικό δρόμο του Βαμβακόπουλου Χανίων, όταν ο δράστης πήγε στον...

  Συναγερμός: Τρεις αγνοούμενοι σε ναυάγιο αλιευτικού σκάφους – Ισχυρές δυνάμεις του Λιμενικού Σώματος “χτενίζουν” την θάλασσα στη Μυτιλήνη

  Στην περιοχή έχουν σπεύσει δυνάμεις του λιμενικού με σκοπό τον εντοπισμό των αγνοούμενωνρεις άνθρωποι αγνοούνται από το βράδυ της Δευτέρας στη Σκάλα Νέων Κυδωνιών Λέσβου καθώς...