More

    Αποκλειστικό! Αυτή είναι η κατάσταση στο κτίριο της Rosa Nera μετά την εκκένωση (pics+video)

    Αυτή είναι η εικόνα που παρουσιάζει από μέσα το κτίριο, της 5ης Μεραρχίας στα Χανιά μετά την εκτεταμένη επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ., που έλαβε χώρα τα ξημερώματα στην παλιά πόλη των Χανίων.

    Η αιφνιδιαστική αστυνομική επιχείρηση που πραγματοποιήθηκε στις 5.36 το πρωί στο κτίριο της 5ης Μεραρχίας στο Καστέλι της παλιάς πόλης των Χανίων για την εκκένωσή του από την κατάληψη Rosa Nera, φαίνεται πως είχε οργανωθεί σε κάθε λεπτομέρεια το προηγούμενο χρονικό διάστημα.

    Έτσι αφού μπήκαν στο κτίριο, με τις αστυνομικές δυνάμεις να έχουν αποκλείσει κάθε πρόσβαση στον χώρο, αρχικά έγινε ο εντοπισμός και προσαγωγή 16 ατόμων που ήταν μέσα, δέκα Ελλήνων και έξι αλλοδαπών, οι οποίοι οδηγήθηκαν στο αστυνομικό μέγαρο Χανίων όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος και αφέθηκαν ελεύθεροι.

    Λίγες ώρες μετά και ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το άδειασμα του κτιρίου, το Kriti360 παρουσιάζει την εικόνα που επικρατεί.

    Το κτίριο ήταν υπό κατάληψη δεκαέξι χρόνια. Από αυτό αποχώρησαν όλοι όσοι ήταν μέσα. Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν στο σημείο.

    Δείτε το βίντεο εδώ:
    Ποια είναι η Rosa Nera

    Tο κτίριο της 5ης Μεραρχίας, όπου στεγάζεται η κατάληψη Rosa Nera, κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870-1880 και βρίσκεται στο λόφο Καστέλι στο κέντρο της Μινωικής Κυδωνίας, στον οικιστικό πυρήνα της πόλης, στο πιο κεντρικό σημείο της παλιάς πόλης των Χανίων με θέα το ενετικό λιμάνι.

    Το κτίριο κατασκευάστηκε κατά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 1870-1880 και αξιοποιήθηκε ως οίκημα από τον Πασά.

    Μετά την επανάσταση του 1897-1898 και την απελευθέρωση της Κρήτης από τους Τούρκους, το κτίριο πέρασε στον Πρίγκιπα Γεώργιο, ο οποίος είχε οριστεί ως ύπατος αρμοστής έως και το 1905.

    Κατά την Περίοδο της Γερμανικής Κατοχής το κτίριο αξιοποιήθηκε από τους Ναζί καθώς εγκαταστάθηκε η κομαντατούρα της Γκεστάπο.

    Τα υπόγεια του κτιρίου αξιοποιήθηκαν ως κελιά για βασανιστήρια. Τέλος την περίοδο της στρατιωτικής δικτατορίας του Παπαδόπουλου, εγκαταστάθηκε η στρατιωτική διοίκηση και η Ε.Σ.Α, χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της 5ης Μεραρχίας του Στρατού, όπου έμεινε και σαν όνομα το κτίριο της Μεραρχίας.

    Το 1985 το κτίριο της Μεραρχίας περνάει από το Υπουργείο Άμυνας στο Υπουργείο Παιδείας, όπου στην συνέχεια δίνεται στο νεοσύστατο Πολυτεχνείο Κρήτης για να στεγάσει τις εκπαιδευτικές του δραστηριότητες. Από το 1985 έως και το 2004 το κτίριο δεν αξιοποιήθηκε με κανένα τρόπο.

    Η κατάληψη

    Τον Ιούνιο του 2004 μία αυτόνομη ομάδα κατέλαβε το κτίριο και το ανακήρυξε για πρώτη φορά ελεύθερο χώρο. Από ένα εγκαταλελειμμένο κτίριο μετατράπηκε σε ένα χώρο στέγασης αλλά και σε ένα χώρο πολιτιστικών και κοινωνικών δραστηριοτήτων.

    Με συλλογική εργασία, καθαρίστηκε ο χώρος από απορρίμματα, με προσωπικά έξοδα της ομάδας έγιναν επισκευές και η συντήρηση του κτιρίου.

    Η ενέργεια αυτή αν και παράνομη σύμφωνα με τους νόμους περί εκμετάλλευσης κρατικής ιδιοκτησίας, αντιμετωπίστηκε πολύ διχαστικά από τον κοινωνικό βίο, γεγονός που οφείλεται προπαντώς σε μεγάλες διαφορές στις πολιτικές πεποιθήσεις μεταξύ πολιτών.

    Η κατάληψη της Rosa Nera, δεν διεκδικεί την ιδιοκτησία του κτηρίου, αλλά υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρχει το δικαίωμα κοινωνικής χρήσης αχρησιμοποίητων και εγκαταλελειμμένων επί χρόνια κτηρίων με σκοπό την κάλυψη αναγκών.

    Δημιουργήθηκαν πολλοί χώροι, οι οποίοι αξιοποιούνται ελεύθερα και δωρεάν. Το κτίριο της Rosa Nera διαθέτει αίθουσα θεάτρου, αίθουσα προβολών και συνελεύσεων, δανειστική βιβλιοθήκη και αίθουσα βιβλιοπαρουσιάσεων, παιδικό στέκι, χαριστικό παζάρι, συλλογική Κουζίνα και συλλογικό αντί- εμπορευματικό καφενείο.

    Πραγματοποιούνται ετησίως πολλές καλλιτεχνικές και κοινωνικές δραστηριότητες όπως συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, ανοιχτές συζητήσεις για επίκαιρα θέματα (με τον όρο να είναι χωρίς εισιτήριο), ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που φιλοξενήθηκαν πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες που είχαν πρόβλημα στέγασης.

    Οι αποφάσεις για μικρά και μεγάλα ζητήματα, παίρνονται από τις εβδομαδιαίες ανοιχτές γενικές συνελεύσεις, χωρίς να υπάρχει κάποια ιεραρχία ή κάποιος αρχηγός, όλοι είναι ίσοι και έχουν το δικαίωμα να θέσουν την άποψη τους όπως και θέματα προς συζήτηση.

    Προσπάθειες εκκένωσης

    Από το 2004 έχουν γίνει αρκετές προσπάθειες και συζητήσει από τις τοπικές αρχές των Χανίων αλλά κυρίως από εκπαιδευτικό ίδρυμα για εκκένωση της κατάληψης και αξιοποίηση του χώρου από το Πολυτεχνείο Κρήτης. Τον Μάρτιο του 2014 η Σύγκλητος του πανεπιστημίου αποφάσισε να προχωρήσει στην παραχώρηση του κτιρίου της Rosa Nera και κάποιων ακόμη κτιρίων που ανήκουν στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στην Εταιρία Αξιοποίησης Περιουσίας του Πολυτεχνείου Κρήτης, εταιρία μονομετοχική που ελέγχεται μόνο από το Πολυτεχνείο και πρόεδρος είναι ο εκάστοτε πρύτανης.

    Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας ήταν να γίνουν διάφορες προτάσεις για την αξιοποίηση του χώρου και κατά κύριο λόγο τέθηκε το ζήτημα ανέγερσης μεγάλης ξενοδοχειακής μονάδας.

    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ