More

  Αυτός είναι ο «χάρτης» για άνοιγμα οικονομίας και κοινωνίας

  Μία ημέρα μετά την ανάσα που δόθηκε με το άνοιγμα του λιανεμπορίου και την ελεύθερη μετακίνηση από δήμο σε δήμο για σωματική άσκηση, η κυβέρνηση έδωσε στη δημοσιότητα έναν οδικό χάρτη ανοίγματος, ώστε να γνωρίζουν οι πολίτες ποιες είναι οι προθέσεις του Μαξίμου.

  Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των συντακτών, ανέφερε ότι η διάθεση των self tests στα φαρμακεία θα ξεκινήσει από την επόμενη εβδομάδα και η τροφοδοσία θα γίνει σταδιακά, προσθέτοντας ένα ακόμα εργαλείο στη φαρέτρα της κυβέρνησης για την αναχαίτιση της πανδημίας.

  Η κ. Πελώνη μάλιστα σημείωσε πως θα δοθεί προτεραιότητα σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, ώστε καλώς εχόντων των πραγμάτων να ανοίξουν τα σχολεία στις 12 Απριλίου. Προανήγγειλε δε ότι σήμερα θα γίνουν ανακοινώσεις για το συνολικό πλαίσιο των self tests, τα οποία χαρακτήρισε «συμπληρωματικό όπλο».

  Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στο άνοιγμα μόνο κάποιων τάξεων, πιθανόν μόνο του λυκείου σε πρώτη φάση, αλλά σε κάθε περίπτωση οι προβλέψεις είναι παρακινδυνευμένες, καθώς όλα θα εξαρτηθούν από την πορεία της πανδημίας την επόμενη εβδομάδα.

  Επίσης, την επόμενη εβδομάδα θα επαναξιολογηθεί η λειτουργία πολυκαταστημάτων και εμπορικών κέντρων, που παραμένουν κλειστά. Οσον αφορά το λιανεμπόριο, η κυβερνητική εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι επιτρέπεται και η διαδημοτική μετακίνηση για πώληση εντός και εκτός καταστήματος με ραντεβού, ενώ κατέληξε πως σύμμαχοι στην προσπάθεια είναι η αύξηση των εμβολιασμών, τα self tests και η βελτίωση του καιρού. Τέλος, όπως έγινε γνωστό χθες, μετά τη συνεδρίαση υπό τον πρωθυπουργό για την εστίαση, στόχος είναι ο κλάδος να ανοίξει αμέσως μετά το Πάσχα.

  Διπλός στόχος

  Ο στόχος της κυβέρνησης είναι πλέον διπλός, καθώς οδεύουμε στον δεύτερο μήνα της άνοιξης: πρώτον, να υπάρχει πλήρης ενημέρωση των πολιτών για το σχέδιο, καθώς η κόπωση είναι μεγάλη και η κοινωνία πρέπει να αισθανθεί πως είναι συμμέτοχος του σχεδίου και γνωρίζει πώς προχωρούν τα πράγματα. Ο δεύτερος στόχος είναι να μην υπάρξει πισωγύρισμα. Εξ ου και χθες η κ. Πελώνη είπε πως δεν πρόκειται για «χαλάρωση των μέτρων», αλλά για «βαλβίδες αποσυμπίεσης». Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι ό,τι ανοίγει να μην χρειαστεί να ξανακλείσει.

  Αναδρομή

  Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στη Βουλή, όπου θα διεξαχθεί «μάχη» μεταξύ των πολιτικών αρχηγών με θέμα «την ανάγκη ενός αποτελεσματικού εθνικού σχεδίου αντιμετώπισης της πανδημίας και των επιπτώσεών της στην οικονομία», ύστερα από πρόταση της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Η συζήτηση έρχεται μόλις δύο 24ωρα μετά την παρουσίαση του Σχεδίου για το Ταμείο Ανάκαμψης, αλλά και την έξτρα ενίσχυση, ύψους 330 εκατ. ευρώ, για τον κλάδο της εστίασης που ανακοινώθηκε χθες.

  Ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί σε όλα όσα έχει κάνει η κυβέρνηση τον ένα και πλέον χρόνο της πανδημίας για τη στήριξη όσων επλήγησαν. Οσον αφορά τους αντιπολιτευτικούς τόνους, ο πρωθυπουργός, κατά την προσφιλή τακτική του, δεν πρόκειται να επιδιώξει την τυφλή σύγκρουση. «Αν προκληθεί, όμως, θα απαντήσει», επισημαίνουν στην «Κ» κυβερνητικές πηγές.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ