More

  Χανιά | Ανακοίνωση της Τ.Ε. του ΚΚΕ για την εγκατάσταση ΒΑΠΕ στα Σφακιά

  Η Τομεακή Επιτροπή Χανίων του ΚΚΕ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των κατοίκων των Σφακίων που αντιδρούν στους επικίνδυνους σχεδιασμούς για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στην περιοχή τους.

  Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η προστασία του περιβάλλοντος, η παραγωγή φθηνής ενέργειας με την χρήση των ΑΠΕ που επικαλείται η ΕΕ και τα κόμματα που την στηρίζουν είναι το άλλοθι για να δικαιολογηθούν οι “πράσινες μπίζνες”. Όλες οι αστικές κυβερνήσεις στην Ελλάδα, υπηρέτησαν τις κατευθύνσεις της ΕΕ και  στήριξαν μια πολιτική που διευκολύνει τα επιχειρηματικά σχέδια των “πράσινων” επενδυτών. Το αποτέλεσμα αυτών των σχεδιασμών είναι το ρεύμα να πωλείται σαν ένα πανάκριβο εμπόρευμα, με τα λαϊκά νοικοκυριά, τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να μην μπορούν να ανταποκριθούν στην πληρωμή των αυξημένων λογαριασμών. Το περιβάλλον κάθε άλλο παρά προστατεύεται, αντίθετα τα “απάτητα” βουνά που υποκριτικά είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση είναι ήδη πατημένα από την επέλαση των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας , με τεράστιες επενδύσεις να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται ακόμα και σε περιοχές που υποτίθεται είναι προστατευόμενες, τις Νatura, αλλά και σε γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.

  Το ΚΚΕ καλεί τον λαό των Σφακίων να γυρίσει την πλάτη στα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ και προώθησαν είτε από θέση κυβέρνησης είτε από θέση αντιπολίτευσης όλο το νομοθετικό πλαίσιο που πέρασε στην ΕΕ και εξειδικεύτηκε στο εθνικό κοινοβούλιο.

  Όλα τα προηγούμενα χρόνια η Ν.Δ, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ με την ουσιαστική συμφωνία των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, έχουν ψηφίσει:

  • Την “Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία”, που δίνει κίνητρα και κατευθύνει τεράστια κονδύλια στους επενδυτές για να πραγματοποιήσουν τις λεγόμενες “πράσινες” επενδύσεις . Την ίδια στιγμή που αρνούνται να ικανοποιήσουν τα δίκαια αιτήματα των αγωνιζόμενων βιοπαλαιστών αγροτών που διεκδικούν να στηριχτεί το εισόδημα τους από το μεγάλο κύμα ακρίβειας.
  • Το Χρηματιστήριο της Ενέργειας που μετέτρεψε το ρεύμα σε πανάκριβο χρηματιστηριακό προϊόν που η λαϊκή οικογένεια δυσκολεύεται να το πληρώσει.
  • Την επίσπευση της εγκατάστασης ανεμογεννητριών με φαστ-τρακ διαδικασίες ακόμα και σε χαρακτηρισμένες ως περιοχές Natura, αίροντας κάθε εμπόδιο.
  • Την καταστολή των κινητοποιήσεων και – με την επίκληση του λεγόμενου «υπέρτατου δημοσίου συμφέροντος».
  • Την στήριξη των “πράσινων” επενδύσεων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας από το Ταμείο Ανάκαμψης, την ίδια στιγμή που μια σειρά αναγκαία αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά έργα , είναι μη επιλέξιμα.
  • Την Κοινή Αγροτική Πολιτική που ψήφισαν από κοινού οι Ευρωβουλευτές της Ν.Δ, του ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ και της Ελληνικής Λύσης. Οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι, την ίδια στιγμή που απειλούνται να χάσουν τα χωράφια και τα βοσκοτόπια τους από την ανάπτυξη ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών,  θα είναι αναγκασμένοι να πληρώνουν πράσινους συμβούλους, συμβούλους σποράς, να παρακολουθούν σεμινάρια έξυπνης γεωργίας, να αγοράζουν και να τοποθετούν όργανα ψηφιακής και πράσινης καλλιέργειας με δικά τους έξοδα.

   

  Οι θέσεις που πλασάρουν διάφορες πολιτικές δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας για «επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ» και για «ενεργειακές κοινότητες», καλλιεργώντας αυταπάτες ότι έτσι θα εξασφαλιστεί η φτηνή πρόσβαση στο ρεύμα για τον λαό, κρύβουν το βασικό: Το ρεύμα – εμπόρευμα που θα πωλείται στην καπιταλιστική αγορά ενέργειας και άρα θα πρέπει να αποφέρει κέρδος. Μια «επανακρατικοποιημένη» ΔΕΗ – δηλαδή μια ΔΕΗ με το ελληνικό δημόσιο να έχει την πλειοψηφία των μετοχών ή μια ενεργειακή κοινότητα, θα αναγκαστεί να συμμετάσχει σε αυτή την αγορά και ή να βγάλει κέρδη για τους μετόχους ή να μοιράσει τη χασούρα στον λαό. Αυτό που αποδείχτηκε είναι ότι μέσα στον καπιταλιστικό ανταγωνισμό δεν μπορούν να βαράνε τα νταούλια για να χορεύουν οι αγορές!

  Συνολικά, η «Πράσινη Μετάβαση» δεν επιφέρει προβλήματα στον λαό διότι εφαρμόζεται «πολύ γρήγορα», όπως λένε. Επιφέρει προβλήματα διότι εφαρμόζεται στην βάση της καπιταλιστικής οικονομίας, του χρηματιστηρίου της Ενέργειας, της αντιμετώπισης του ρεύματος σαν εμπόρευμα και όχι σαν κοινωνικό αγαθό.

  Το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των κατοίκων από τα Σφακιά και τον Αποκόρωνα μέχρι το Λασίθι που διεκδικούν  να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της περιοχής, σε επιχειρηματικούς ομίλους, να απορριφθούν οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

  Το ΚΚΕ είναι το Κόμμα που έχει μεταφέρει την φωνή τους στην Ευρωβουλή, στην Βουλή , στο Περιφερειακό Συμβούλιο και στα όργανα τοπικής Διοίκησης. Η λύση βρίσκεται στην οργάνωση σε κάθε χωριό, στην ένταση του αγώνα ,με στόχο να μην τοποθετηθεί καμία ανεμογεννήτρια, υποσταθμός και γραμμή υψηλής τάσης κοντά σε οικισμούς! Να μην παραδοθούν τα βουνά, οι παραλίες και το φυσικό περιβάλλον της Κρήτης στους επιχειρηματικούς ομίλους. Ο οργανωμένος αγώνας των κατοίκων , βάζοντας στο στόχαστρο την αιτία του προβλήματος που είναι τα κέρδη των λίγων, μπορεί να ανοίξει τον δρόμο για συνολικότερες αλλαγές, για μια κοινωνία όπου κουμάντο στον πλούτο που παράγεται θα κάνει ο εργαζόμενος λαός. Σε αυτήν την κοινωνία μπορούν να αξιοποιηθούν όλες οι παραγωγικές δυνατότητες της χώρας, ώστε το ρεύμα να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι πανάκριβο εμπόρευμα, με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος.

   

   

  Γιατί μόνο ο λαός σώζει τον λαό , με ΚΚΕ πολύ πιο δυνατό, τόσο εκεί που παίρνονται οι αποφάσεις, όσο και εκεί που ανατρέπονται , στους δρόμους του αγώνα!

   

               Η ενίσχυση του ΚΚΕ στην κάλπη των Ευρωεκλογών στις 9 Ιουνίου, μπορεί να  στείλει ένα μήνυμα σε όσους σχεδιάζουν για εμάς χωρίς εμάς, βάζοντας τα κέρδη των λίγων πάνω από τις ανάγκες των πολλών . Τώρα ΚΚΕ!

  Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Ξεσηκωμός από τα Σφακιά και σε όλο το νομό για τα Αιολικά πάρκα! “Φυτεύουν” ανεμογεννήτριες – θηρία 180 μέτρων…[pics+vids]

  Fasoulakis

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ