Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί
Ανακούφιση για τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας στη Γαύδο, φέρνουν τα πρώτα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων που έγιναν στο νησί, μετά την εμφάνιση δεκάδων περιστατικών τις προηγούμενες ημέρες.
Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων, από τα 4 κλινικά δείγματα που λήφθηκαν από ασθενείς με τη μέθοδο του PCR, τα τρία εντοπίζονται θετικά στον νοροϊό, τον ιό της κοινής ιογενούς γαστρεντερίτιδας, η διασπορά της οποίας γίνεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Διοικητής του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, Γιώργος Μπέας μιλάμε για ελέγχους με μεγάλη ακρίβεια που δίνουν ένα αξιόπιστο αποτέλεσμα, αφήνοντας μηδενική αμφιβολία για τη διασπορά του ιού στο νησί. “Η ασθένεια δεν μπορεί να προέκυψε από την πόση νερού, καθώς θα έπρεπε να εντοπίζεται διαφορετικό βακτηρίδιο στους εργαστηριακούς ελέγχους, κάτι που δεν προκύπτει“, ανέφερε ο κ. Μπέας.
Η ανακοίνωση του Δήμου Γαύδου
Δεν οφείλονται στο νερό της Γαύδου τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που παρουσίασαν έξαρση το τελευταίο διάστημα στο νησί μας.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δειγμάτων κοπράνων που αναλύθηκαν στα μικροβιολογικά εργαστήρια του Νοσοκομείου Χανίων, πρόκειται για νοροϊό που αποτελεί την βασική αιτία εμφάνισης ιογενούς γαστρεντερίτιδας, κυρίως σε συνθήκες συγχρωτισμού ή ακατάλληλων συνθηκών υγιεινής και καθαριότητας, και -επαναλαμβάνουμε- όχι στο νερό.
Ο χρόνος επώασης είναι από 24 έως 48 ώρες και τα συμπτώματα εμφανίζονται αιφνιδίως και διαρκούν από μία έως τρεις ημέρες.
Ωστόσο, έχουν ήδη αποσταλεί και δείγματα νερού από την Γαύδο στον ΕΟΔΥ για περαιτέρω έλεγχο.
Η Δημοτική Αρχή Γαύδου τήρησε υπεύθυνη στάση εξ αρχής και θεώρησε πως δεν πρέπει να δοθεί έκταση στο όλο θέμα με διάφορες εικασίες που δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση σε επισκέπτες και κατοίκους του νησιού μας, μέχρι να ολοκληρωθεί ο έλεγχος των δειγμάτων, που τελικώς δικαίωσε την απόφασή μας.
Ολοι γνωρίζουν ότι το νερό αποτελεί… βασικό αγαθό για το νησί μας και δεν πρέπει να “παίζουμε” με τις λέξεις.
Σαν Δήμος οφείλουμε -και το πράττουμε- να παρακολουθούμε την ποιότητα των υδάτων στις γεωτρήσεις, με συνεχείς μετρήσεις και ελέγχους, στο μέτρο του δυνατού και του νόμιμου.
Λίλιαν Στεφανάκη