Σε εξέλιξη βρίσκεται η Παγκρήτια Ημερίδα «Κρητών Καλλιεργείν 2025», με θέμα την Καινοτομία & Βιωσιμότητα στον Πρωτογενή Τομέα, που διεξάγεται στο Συνεδριακό Κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων (ΜΑΙΧ).

 

Την Ημερίδα για την ενίσχυση των κρητικών επιχειρήσεων που επικεντρώνεται στον πρωτογενή τομέα: την «Κρητών Καλλιεργείν 2025», με τίτλο «Καινοτομία και βιωσιμότητα πρωτογενή τομέα», συνδιοργανώνουν η Ψηφιακή Πύλη Επιχειρηματικής Ενημέρωσης, Προβολής και Δικτύωσης και το περιοδικό «Κρητών Επιχειρείν», σε συνεργασία με την Περιφερειακή Αναπτυξιακή Εταιρεία Κρήτης ΑΕ, το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (Μ.Α.Ι.Χ.) και την Ένωση Τυροκόμων Κρήτης.

Στην ημερίδα συμμετέχουν μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου Μαρία Λιονή, ο Πρόεδρος ΔΣ Περιφερειακής Αναπτυξιακής Εταιρείας Κρήτης ΑΕ. και Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Στρατής Φλεμετάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Π.Ε. Χανίων και πρόεδρος της Ενωσης Τυροκόμων Χανίων, Μπαλαντίνος Σπύρος, οι δήμαρχοι Πλατανιά Γιάννης Μαλαναδράκης και Σφακίων Γιάννης Ζερβός και ο Αντιδήμαρχος Χανίων Νικηφοράκης.

 

Στόχος αυτής της δράσης είναι η ανάδειξη του πρωτογενή τομέα ως σημαντικού συγκριτικού πλεονεκτήματος για την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη της Κρήτης. Η Κρήτη είναι ήδη παγκοσμίως γνωστή για τα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα της, όπως το ελαιόλαδο, τα κηπευτικά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, που αποτελούν θεμελιώδη στοιχεία της μεσογειακής διατροφής. Μέσω της πρωτοβουλίας αυτής, η ψηφιακή πύλη στοχεύει στη σύνδεση της παράδοσης με τη σύγχρονη τεχνολογία, προωθώντας την καινοτομία στον αγροδιατροφικό τομέα.

Κεντρικός άξονας της δράσης «Κρητών Καλλιεργείν» είναι η συνεργασία ερευνητικών, ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών φορέων με επιχειρήσεις. Στόχος είναι η διάχυση γνώσης και η υιοθέτηση καινοτόμων πρακτικών στην αγροδιατροφή, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση του τεχνολογικού μετασχηματισμού του πρωτογενούς τομέα. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της γεωργίας και της κτηνοτροφίας μπορεί να εξοπλίσει τους παραγωγούς με εργαλεία για βελτίωση των διαδικασιών παραγωγής, μειώνοντας παράλληλα το κόστος και αυξάνοντας την ποιότητα των προϊόντων.

Η ημερίδα έχει σκοπό:

• Την ενημέρωση και εκπαίδευση καταναλωτών και τη διασύνδεσή τους με την πηγή των προϊόντων που αγοράζει. Μέσω της κατάλληλης σήμανσης στη συσκευασία, τα προϊόντα του πρωτογενή τομέα θα ενισχύσουν την ενημέρωση και εκπαίδευση των καταναλωτών για τη διατροφική τους αξία. Αυτή η προσέγγιση όχι μόνο συμβάλλει στην ενίσχυση της υγείας του καταναλωτικού κοινού, αλλά ενισχύει και τη φήμη των τοπικών προϊόντων, δίνοντας την ευκαιρία στους επισκέπτες του νησιού να ανακαλύψουν τα γνήσια προϊόντα της κρητικής γης.

• Τη δημιουργία νέων προϊόντων και υπεραξίας με την αξιοποίηση των αναπτυξιακών νόμων. Η διαδικασία αυτή θα επιτρέψει τη δημιουργία υπεραξιών που θα επιστρέψουν στους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα, δημιουργώντας βιώσιμες συνθήκες ανάπτυξης. Η πρόκληση για τους παραγωγούς είναι να συνδυάσουν την παραδοσιακή γνώση με τις σύγχρονες τάσεις στην αγροδιατροφή, παράγοντας προϊόντα που μπορούν να κατακτήσουν και τις διεθνείς αγορές.

Καθώς ο πρωτογενής τομέας είναι ένας κρίσιμος πυλώνας για την οικονομία της Κρήτης , μέσω της δράσης «Κρητών Καλλιεργείν», η ψηφιακή πύλη «Κρητών Επιχειρείν» στοχεύει στην ενίσχυση της τοπικής παραγωγής, τη δημιουργία ευκαιριών δικτύωσης και την ανάδειξη του αγροτικού πλούτου της Κρήτης σε εθνικό και διεθνές επίπεδο.

Η δράση «Κρητών Καλλιεργείν» είναι μια πρωτοβουλία με οραματικό στόχο: να ενισχύσει την αγροτική και διατροφική παράδοση της Κρήτης, μετατρέποντας τον πρωτογενή τομέα σε κεντρικό άξονα της οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας του νησιού.