Στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ.
Ενημερωτική εκδήλωση για το έργο «OliveTech: Εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών για την παραγωγή ελαιολάδου και πάστας ελιάς» διοργανώνεται την Πέμπτη 27 Μαρτίου 2025, από τις 11 π.μ. έως τη 1 μ.μ., στο συνεδριακό κέντρο του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων, από το ΜΑΙΧ και το Ινστιτούτο Τεχνολογίας Αγροτικών Προϊόντων (ΙΤΑΠ) του ΕΛΓΟ – ΔΗΜΗΤΡΑ (Λυκόβρυση Αττικής).
Το έργο συντονίζεται από τη Δρ. Α. Αργύρη του ΙΤΑΠ-ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ και στην Επιχειρησιακή Ομάδα συμμετέχουν: το ΜΑΙΧ με το εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας, οι αγροτικοί συνεταιρισμοί Ρεθύμνης «Ένωση Α.Σ.Ρ.», Αγ. Νικολάου Βοιών Λακωνίας «Ο Μαλέας», Α.Σ. Στεφανίου Κορινθίας και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ΠΕΤΡΟΚΟΛΥΜΠΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΜΟΝ.ΙΚΕ (Ρέθυμνο), «Αρκαδιά» – Ι.Π. Σταθόπουλος (Μεσσηνία Πελοποννήσου) και ΒΙΟΣΙΤΙΑ Α.Ε. (Σητεία Κρήτης).
Αντικείμενο του έργου είναι η μεταποίηση του ελαιόκαρπου για την παραγωγή ελαιόλαδου και πάστας ελιάς ελληνικών ποικιλιών (συμπεριλαμβανομένων ΠΟΠ) με νέες τεχνολογίες και μεθόδους επεξεργασίας, οι οποίες ενισχύουν και αναδεικνύουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά των προϊόντων εξασφαλίζοντας τα πρότυπα υγιεινής και ασφάλειας.
Στην εκδήλωση θα παρουσιαστούν οι δράσεις, τα αποτελέσματα του έργου και ορθές πρακτικές παραγωγής των νέων προϊόντων.
Το OliveTech είναι έργο χρηματοδοτούμενο από το Υπομέτρο 16.1-16.2 «Ίδρυση και λειτουργία Επιχειρησιακών Ομάδων της Ευρωπαϊκής Σύμπραξης Καινοτομίας για την παραγωγικότητα και τη βιωσιμότητα της γεωργίας», στο πλαίσιο της Δράσης 2 «Υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου των επιχειρησιακών ομάδων για την παραγωγικότητα και βιωσιμότητα της γεωργίας» (Κωδικός Έργου: Μ16ΣΥΝ2-00146), στο πλαίσιο του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) της Ελλάδας 2014-2020 που συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση – Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ).
Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.
Το πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:
10:45: Προσέλευση – Χαιρετισμοί.
11:00: Παρουσίαση του έργου OliveTech: Εφαρμογή καινοτόμων μεθόδων και τεχνολογιών επεξεργασίας του ελαιοκάρπου για την υψηλής απόδοσης παραγωγή ελαιολάδου και πάστας ελιάς με βελτιωμένα ποιοτικά και διατροφικά χαρακτηριστικά – Μ16ΣΥΝ2-00146. Δρ. Α. Αργύρη, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
11:30: Ποιοτικά κριτήρια ελαιολάδου και πολυφαινόλες – Σημασία, παράγοντες που τα επηρεάζουν και ορθές πρακτικές. Δρ. Σ. Γρηγοράκης, ΜΑΙΧ.
12:00: Παραγωγή πάστας ελιάς από διαφορετικές ελληνικές ποικιλίες ελιάς με νέες τεχνολογίες και μεθόδους – Πλεονεκτήματα, προκλήσεις και τρόποι βελτίωσης των τελικών προϊόντων. Ι.-Μ. Πατσοπούλου, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ.
12:30: Ερωτήσεις – συζήτηση.
Το έργο υλοποιείται στα πλαίσια της Δράσης 2 των Υπομέτρων 16.1–6.2 και 16.1–16.5 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ) και εθνικούς πόρους.