More

  Χανιά: Πρόταση για την αξιοποίηση των πρώην δημαρχείων, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς…

  Η πανδημία του κορωνοϊού, έχει αλλάξει την καθημερινότητα ολόκληρου του πλανήτη.

  Γράφει ο Σπύρος Αποστολάκης* 
  Μέσα σε λίγους μήνες, τα κράτη – κινούμενα στην λογική της προσαρμογής τους στα νέα δεδομένα – αναθεώρησαν τους προϋπολογισμούς τους και προχώρησαν σε ριζικές αλλαγές ως προς την λειτουργία τους, με την επιστημονική κοινότητα παράλληλα, να τρέχει τον δικό της εργαστηριακό μαραθώνιο, προκειμένου να βρεθεί η «απάντηση» το… αντίδοτο αν θέλετε, στον φονικό ιό.
  Η Ελλάδα σε αυτή την πρώτη και πολλή δύσκολη “μάχη” που κλήθηκε να δώσει, ερμηνεύοντας με ρεαλιστικό τρόπο τα αποτελέσματά της, κέρδισε δικαιωματικά το θετικό πρόσημο.
  Η γενική καραντίνα και το γενικευμένο lockdown, σε όλα πλέον τα κράτη και στην δική μας χώρα, σταδιακά δίνουν την θέση τους, στα πρώτα δειλά βήματα επιστροφής στην κανονικότητα, σε μια προσπάθεια οι οικονομίες και η κοινωνία, να “πατήσουν ξανά στα πόδια τους”, πάνω στα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί.
  Προς αυτή την κατεύθυνση της ομολογουμένως δύσκολης και πολύ – παραγοντικής εξίσωσης, κινούνται και οι πρωτοβουλίες που έχουν ήδη αρχίσει να λαμβάνονται στον χώρο της εκπαίδευσης, τον χώρο με τις πιο ευαίσθητες πτυχές.
  Ο covid-19 φέρνει μαζί του, νέα εντελώς διαφορετικά και ασυνήθιστα δεδομένα στην εκπαιδευτική διαδικασία, με τις πρώτες αντιδράσεις να είναι ήδη αρκετά ισχυρές, κυρίως προς δυο κατευθύνσεις: α) στο αριθμητικό επίπεδο των μαθητών που μπορούν να συμμετέχουν πλέον στο τμήμα μιας τάξης και β) στην τοποθέτηση καμερών, για την εξ΄ αποστάσεως διδασκαλία, στις περιπτώσεις που η δια ζώσης παρακολούθηση του μαθήματος, δεν είναι εφικτή.
  Σε ότι αφορά το δεύτερο σκέλος, η περαιτέρω ανάλυση του, δεν είναι μεταξύ των στόχων του εν λόγω κειμένου.
  Η απάντηση του πρώτου σκέλους, ίσως όμως να περνάει και μέσα από το σύμπλεγμα των αρμοδιοτήτων μιας δημοτικής αρχής – όπως στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου Χανίων – και πάνω σε αυτό εργάζεται ήδη και η αρμόδια Επιτροπή που έχει συσταθεί, έχοντας ξεκινήσει τις συνεδριάσεις της.
  Στην πρώτη συνάντηση που έγινε στο Δημαρχείο Χανίων, από το σύνολο σχεδόν εκείνων που συμμετείχαν στην συζήτηση, αναδείχθηκε – σε κυρίαρχο – το θέμα της έλλειψης αιθουσών διδασκαλίας, σε επίπεδο Δήμου Χανίων, στοιχείο που “ναρκοθετεί” την βασικότερη επιταγή πρόληψης που έχουν θέσει οι ειδικοί λοιμωξιολόγοι: τα μικρά σε αριθμητικό επίπεδο τμήματα των σχολείων!
  Προς αυτή την κατεύθυνση, προχώρησα στην διατύπωση μιας πρότασης, η οποία σε πρώτο χρόνο έγινε δεκτή με διάθεση τουλάχιστον… συζήτησης, από τα μέλη της Επιτροπής και εξ΄ αυτού του λόγου, λαμβάνω την πρωτοβουλία να την δημοσιοποιήσω.
  Για κάποιο χρονικό διάστημα, αρχής γενομένης από τον Σεπτέμβριο ο Δήμος Χανίων – προφανώς το ίδιο μπορεί να ισχύσει και για τους περισσότερους Ο.Τ.Α. ανά την Ελλάδα – μπορεί να “εκμεταλλευτεί” τα δημοτικά κτίρια των πρώην περιαστικών Δήμων, που παραμένουν κλειστά.
  Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, αυτό του πρώην Δημαρχείου Νέας Κυδωνίας, το οποίο θα μπορούσε ίσως να καλύψει ένα μέρος των αναγκών που με βίαιο τρόπο έχουν προκύψει και αναζητούν “λύσεις εδώ και τώρα”.
  Κτήρια εκατοντάδων τετραγωνικών, που δημιουργήθηκαν στο μεταίχμιο μιας άλλης εποχής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τα οποία σήμερα ρημάζουν, με πόρτες και παράθυρα ερμητικά κλειστές, την ίδια ώρα που από τα ταμεία του Δήμου, αφαιρούνται σημαντικά χρηματικά ποσά, τα οποία δίδονται για την ενοικίαση άλλων χώρων, που στεγάζουν υπηρεσίες της δημοτικής αρχής!
  Το “σχήμα” οξύμωρο, τα ερωτήματα συγκεκριμένα, αλλά η συζήτηση που βρίσκεται τώρα στο προσκήνιο, έχει αλλά ζητούμενα.
  Για να επιστρέψω στην “ουσία”, προφανώς και το εγχείρημα της προσωρινής αξιοποίησης των συγκεκριμένων κτηρίων, έχει πολλές δυσκολίες, οι οποίες θα πρέπει ν΄ αντιμετωπιστούν επαρκώς. Σε ό,τι αφορά τους κοινόχρηστους χώρους, αυτή την περίοδο – προκειμένου να ξεπεραστούν πολλά από τα εμπόδια που υπήρξαν για την επιπλέον παραχώρηση δημόσιου χώρου, επιστρατεύεται η εφαρμογή της «κατά παρέκκλιση οποιασδήποτε άλλης διάταξης» λογική στην τήρηση του νόμου.
  Κάτι ανάλογο, θα μπορούσε να βοηθήσει προκειμένου να “κερδίσουμε” χρόνο, στη “μάχη” που έχουμε μπροστά μας από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, λαμβάνοντας υπόψιν τις χρονικές καθυστερήσεις που δημιουργούν, σε αυτές τις περιπτώσεις, τα γρανάζια της Ελληνικής γραφειοκρατίας.
  Το βασικότερο από τα αντικειμενικά ζητήματα που εγείρει η υλοποίηση μιας τέτοιας πρότασης, όπως μάθαμε και από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Παιδείας και Τεχνικών Υπηρεσιών, είναι τα πολεοδομικά “κενά” που πιθανότατα βαραίνουν τα εν λόγω ακίνητα.
  Η απάντηση είναι απλή και παράλληλα σαφής: να ενταχθούν στο καθεστώς νομιμοποίησης άμεσα, κάτι άλλωστε που ως Δήμος, είμαστε υποχρεωμένοι να το πράξουμε. Δεν μπορεί η πολεοδομία του Δήμου να βεβαιώνει – και ορθά αν θέλετε – πρόστιμα σε ιδιώτες για αντίστοιχες παραβάσεις και τα δημοτικά κτίρια να είναι “περίπου νόμιμα”.
  Πηγαίνοντας ένα βήμα παραπέρα και ολοκληρώνοντας την σκέψη μου, μπορούμε ως Δήμος Χανίων να ζητήσουμε οδηγίες από τα αρμόδια Υπουργεία με τις προδιαγραφές που απαιτούνται και να λυθεί προσωρινά το πρόβλημα.
  Οι έκτακτες ανάγκες, απαιτούν και έκτακτες λύσεις, για την διαχείριση και την αντιμετώπισή τους. Η παραπάνω πρόταση, κινείται σε αυτή την κατεύθυνση, γιατί ο Σεπτέμβριος είναι κοντά και το φθινόπωρο θα πρέπει να μας βρει κατάλληλα προετοιμασμένους, για κάθε ενδεχόμενο.
  *Δημοτικός Σύμβουλος Χανίων

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Μάχη για τη ζωή του δίνει νεαρός μετά από νέο απίστευτο τροχαίο στην Κρήτη (pics)

  Στον Περιφερειακό της Ιεράπετρας...Ένα πολύ σοβαρό τροχαίο σημειώθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην Περιφερειακή οδό της Κύπρου στην Ιεράπετρα, όπως αναφέρει το radiolasithi.gr .Ένας...

  Δείπνο Θεοχάρη, Φραγκάκη με τουριστικούς και επιχειρηματικούς φορείς, στο ενετικό λιμάνι των Χανίων (pics)

  Σε γνωστό εστιατόριο του ενετικού λιμανιού, βρίσκεται αυτή την ώρα, ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης.Συνοδευόμενος από τον Γενικό Γραμματέα του Ε.Ο.Τ. κ. Δημήτρη...

  Γονείς σε ερωτικές στιγμές: 4 τρόποι να αντιδράσετε σωστά όταν το παιδί σας δει

  Το παιδί σας σας έπιασε σε μάλλον ακατάλληλη στιγμή. Πώς το αντιμετωπίζετε; Διαβάστε παρακάτω τρόπους να ξεφύγετε από τη δύσκολη θέσηΝαι, ήρθε η στιγμή...

  Μαζική κινητοποίηση έξω από το ΕΒΕΧ με “στόχο” τον Θεοχάρη

  Το Δ.Σ. του Σωματείου Επισιτισμού χαιρετίζει τα σωματεία που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα μας για κοινή σύσκεψη με στόχο  να γίνει πράξη το σύνθημα :...