More

  Χανιά: “Η θρυλική ΕΠΟΝ ενέπνευσε και συνεχίζει να εμπνέει σήμερα τη νεολαία, τον λαό μας!”

  Ανακοίνωση του Παραρτήματος Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ με αφορμή την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ

  Εβδομήντα οκτώ χρόνια μετά συμπληρώθηκαν από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Η ίδρυση της μεγαλύτερης νεολαιίστικης οργάνωσης διδάσκει, εμπνέει, παραδειγματίζει την νεολαία του τόπου μας. Στις 23 Φλεβάρη του 1943, σ’ ένα σπίτι στους Αμπελόκηπους, στην οδό Δουκίσσης Πλακεντίας 3, πραγματοποιήθηκε μετά από πρόταση της ΟΚΝΕ, της νεολαίας του ΚΚΕ, σύσκεψη οργανώσεων νεολαίας που κατέληξε στην απόφαση ίδρυσης της ΕΠΟΝ με χαρακτήρα εθνικοαπελευθερωτικό, αντιφασιστικό, προοδευτικό, αντιπολεμικό, φιλειρηνικό. Η δράση της αγκαλιάστηκε από την πλειοψηφία της ελληνικής νεολαίας.

  Το ΚΚΕ και η νεολαία του, η ΟΚΝΕ, υπήρξαν η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του μεγαλειώδους ηρωικού αγώνα των ΕΑΜ-ΕΛΑΣ-ΕΠΟΝ. Ο ρόλος της ΟΚΝΕ, η οποία διέθεσε όλες τις δυνάμεις της για τη συγκρότηση της ΕΠΟΝ, ήταν καθοριστικός.

  Περισσότερα από 600.000 μέλη της ΕΠΟΝ, σε συνθήκες σκλαβιάς όταν φαινόταν παράτολμο και αδύνατο, έδρασαν με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία στον αγώνα κατά του κατακτητή. Στον Ν. Χανίων έδρασαν πάνω από 6000 ΕΠΟΝίτες , με καθοριστική συμβολή στην ανάπτυξη του αντιστασιακού κινήματος. Τα μέλη της ΕΠΟΝ στον Νομό Χανίων έδρασαν πρωτοπόρα σε όλους τους τομείς κατά την διάρκεια της κατοχής. Με το όπλο στο χέρι πάλεψαν μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ για την ελευθερία και την ανεξαρτησία του λαού μας. Στον Άναβο, στα Τοπόλια, στην Παναγιά, στο Κατσοματάδω, στην Καλή Αχλάδα γράφτηκαν ένδοξες σελίδες ιστορίας του τόπου μας. Χιλιάδες ΕΠΟΝίτες και ΕΠΟΝίτισσες σε όλη την χώρα βρήκαν ηρωικό θάνατο στα χιτλερικά στρατόπεδα, τις διαδηλώσεις, τις σκληρές μάχες με τους κατακτητές και τους ταγματασφαλίτες.

  Χιλιάδες νεολαίοι έγιναν πρότυπα αγωνιστικής διαπαιδαγώγησης και στάσης ζωής.

  Οι ηρωικοί μαχητές της ΕΠΟΝ ήταν πρώτοι στη μάχη για την επιβίωση του λαού, τη μόρφωση, με πρωτοφανής εκδοτική δραστηριότητα, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό, την πάλη της ενάντια στα ναρκωτικά, κόντρα στη λογική του συμβιβασμού που καλλιεργούσαν τότε στη νεολαία μας ο συνεργαζόμενος με τους ΝΑΖΙ κατακτητές αστικός πολιτικός κόσμος, αλλά κι αυτοί που εγκατέλειψαν το λαό στο έλεος των κατοχικών φεύγοντας για τη Μ. Ανατολή ή το Λονδίνο. Η θρυλική αυτή οργάνωση τροφοδότησε την ένοπλη αντίσταση για μια νέα Ελλάδα, κόντρα στην αστική τάξη της χώρας μας και τους συμμάχους της, τη Μ. Βρετανία και τις ΗΠΑ.

  Η δράση της ΕΠΟΝ ενέπνευσε όλες τις επόμενες γενιές και συνεχίζει να εμπνέει ακόμα και σήμερα την νεολαία. Η ιστορία της ΕΠΟΝ διδάσκει και δίνει απάντηση σε όσους θέλουν την νεολαία σκυφτή να υπομένει το μέλλον που της ετοιμάζουν.
  Σαν παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ-ΔΣΕ τιμάμε την επέτειο ίδρυσης της ΕΠΟΝ δηλώνοντας αμέριστη στήριξη στους σημερινούς αγώνες της νεολαίας και όλων των εργαζόμενων για κάλυψη των αναγκών τους, για μέτρα προστασίας της υγείας από την πανδημία, για μόρφωση, για εργασία, για το εισόδημα των λαϊκών οικογενειών.

  Αν νομίζει η κυβέρνηση ότι με το όργιο της κρατικής καταστολής θα σταματήσει τους αγώνες του λαού και της νεολαίας είναι βαθιά γελασμένη. Ο αγώνας της ΕΠΟΝ δίνει σήμερα την σκυτάλη στους αγώνες που δίνει ο λαός μας ενάντια στην καταστολή, στον φασισμό, ενάντια στο σύστημα που γεννά ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και πολέμους, για αποδέσμευση από ΝΑΤΟ-ΕΕ, για να φύγουν οι Βάσεις του θανάτου, για να κλείσει η Βάση της Σούδας.

  Χαιρετίζουμε τις μαζικές κινητοποιήσεις μαθητών, σπουδαστών, φοιτητών, γονιών και εκπαιδευτικών, εργαζόμενων ενάντια στις αντιδραστικές μεταρρυθμίσεις και τα αντιεκπαιδευτικά νομοσχέδια της ΝΔ σήμερα, του ΣΥΡΙΖΑ χθες, που έχουν στόχο την ενίσχυση των ταξικών φραγμών στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών, να μετατρέψουν τα πανεπιστήμια σε φρούρια, με αστυνομικούς και καταστολή, που μέσα αλωνίζει η επιχειρηματική δράση υπονομεύοντας τις λαϊκές ανάγκες. Επιδιώκουν να τσακίσουν τις συνειδήσεις που εναντιώνονται στα σχέδια του κεφαλαίου μέσα στα πανεπιστήμια.

  Στεκόμαστε απέναντι στην παραχάραξη της ιστορίας, απέναντι στην ταύτιση του κομμουνισμού με τον φασισμό, που είναι επίσημη ιδεολογία της ΕΕ. Οι εκμεταλλευτές των λαών παραχαράσσουν την ιστορία με στόχο το μυαλό και την συνείδηση της νέας γενιάς. Αυτό προσπαθεί να επιτύχει και το πρόγραμμα «Μνήμες από την Κατοχή στην Ελλάδα» που σχεδιάζουν να ενταχθεί στην διδασκαλία της Ιστορίας στα σχολεία. Μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος, για το οποίο διατίθενται πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ, επιχειρείται μια νέα προσέγγιση της Ιστορίας με στόχο να αναθεωρηθούν «δυσάρεστα» ιστορικών ντοκουμέντων. Επιδιώκουν την άμβλυνση των ευθυνών της Ναζιστικής Γερμανίας για εκείνη την περίοδο.

  Η ιστορία της ΕΠΟΝ, η ιστορία όλης της δεκαετίας του ΄40, διδάσκει ότι όταν ο λαός θελήσει και αποφασίσει να στηριχτεί στις ανεξάντλητες δυνάμεις του, ακόμα και σε συνθήκες που ο αντίπαλος μοιάζει ανίκητος, μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω, να αλλάξει τους συσχετισμούς και να νικήσει».

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ