More

  Χανιά | Σκάνδαλο με ιερά “φιλέτα” πίσω από τα “αλλαξοβασιλίκια” στην Αγία Τριάδα – Μπίζνα άνω του 1,5 εκ. ευρώ

  Σκάνδαλο με την πώληση οικοπέδων της Μονής στον Σταυρό Χανίων, εκεί που γυρίστηκε ο “Ζορμπάς”, έναντι 1,5 εκατ. ευρώ – Τα πούλησε τρίτο πρόσωπο σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων και η Μονή δεν πήρε ούτε ευρώ!

  Ένα μεγάλο σκάνδαλο, με το οποίο φαίνεται ότι “παλεύει” τους τελευταίους μήνες η Εκκλησία της Κρήτης, κρύβεται πίσω από τη σιβυλλική ανακοίνωση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Κρήτης σχετικά με τα τεκταινόμενα των τελευταίων μηνών στη Μονή Αγίας Τριάδος Τζαγκαρόλων.

  Οι πληροφορίες της εφημερίδας “Νέα Κρήτη” και του neakriti.gr αναφέρουν ότι η ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης, που συνήλθε κατά την 28η Νοεμβρίου, αφορά στην προσφυγή της Επαρχιακής Συνόδου στη Δικαιοσύνη και ειδικότερα στον εισαγγελέα για κτήματα της Ιεράς Πατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Μονής Αγίας Τριάδας Τζαγκαρόλων στα Χανιά, τα οποία φέρονται να πωλήθηκαν παράνομα από τρίτο πρόσωπο, εκτός Μονής, σε εταιρεία ισραηλινών συμφερόντων έναντι ιλιγγιώδους ποσού που ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ!

  Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για εκτάσεις 175 στρεμμάτων στον Σταυρό Χανίων και ότι ο φάκελος της υπόθεσης για την παράνομη πώληση αυτών των “ιερών” κτημάτων βρίσκεται ήδη εδώ και λίγες μέρες, ίσως 2-3 εβδομάδες, στα χέρια της Εισαγγελίας. Η ομόφωνη απόφαση από την Επαρχιακή Σύνοδος χθες ουσιαστικά επικύρωσε τις ενέργειες, συμφωνώντας όλα τα μέλη της Συνόδου ότι θα πρέπει να φτάσουν την υπόθεση αυτή μέχρι το τέλος, αφού οι πράξεις που καλείται να ερευνήσει ο εισαγγελέας σε βάρος της εκκλησιαστικής περιουσίας είναι βλαπτικές όχι μόνο ως προς τη φήμη της Εκκλησίας, αλλά και ως προς τα συμφέροντά της και μάλιστα με μη σύννομο τρόπο από τρίτο πρόσωπο – κατά πληροφορίες εκ Χανίων – που αν ισχύουν όλα τα παραπάνω, επωφελήθηκε τουλάχιστον από τη μη έγκαιρη αντίδραση της Μονής!

  Η υπόθεση της παράνομης κατά την Εκκλησία αγοραπωλησίας των κτημάτων φαίνεται, σύμφωνα πάντα με το neakriti.gr , ότι αποτέλεσε και την αρχή μιας υπόθεσης, που εξελίσσεται τους τελευταίους μήνες με φόντο τη Μονή των Τζαγκαρόλων, με την παύση από πλευράς της Μητρόπολης του Επισκόπου Δορυλαίου, που ήτο και ο Ηγούμενος, και εν συνεχεία με τους περιορισμούς που επέβαλλε το Πατριαρχείο στις 16-17 Νοεμβρίου στους ηγούμενους των δύο Σταυροπηγιακών Μονών στα Χανιά, Τζαγκαρόλων, που βρίσκεται στη δίνη του σκανδάλου, και Γουβερνέτου, για άλλους λόγους.

  Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας “απέναντι” από το Φανάρι…

  Σε κάθε περίπτωση, η υπόθεση δείχνει να έχει πολύ βάθος και το ρήγμα στους κόλπους της τοπικής εκκλησίας, είναι μεγάλο. Αίσθηση πάντως προκαλεί το γεγονός ότι ενώ με την προγενέστερη απόφαση της Συνόδου του Οικομενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι, αφαιρέθηκαν αφφίκια από συγκεκριμένο επίσκοπο, με την σημερινή 29/11/2023 αντίστοιχη απόφαση του Μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνού, το πρόσωπο αυτό, ουσιαστικά αναβαθμίζεται, παρά την προγενέστερη τιμωρητική απόφαση που είχε εκδόσει το Φανάρι.

  Σε δηλώσεις του προ ημερών στο  newshub.gr, ο Μητροπολίτης Δαμασκηνός είχε αναφέρει ότι «Τιμωρήθηκαν κληρικοί που δεν φταίνε σε τίποτα, οι οποίοι μάλιστα δεν είχαν καν τη δυνατότητα να απολογηθούν».

  Ο ίδιος είχε ακόμη τονίσει: «Δεν θα αφήσω τους κληρικούς μου ακάλυπτους, έχω ηθική υποχρέωση απέναντί τους».

  Σε ερώτηση για το πώς προέκυψε αυτή η απόφαση εφόσον πρόσφατα τόσο ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου όσο και ο Επίσκοπος Δορυλαίου είχαν μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και είχαν συζητήσει εκτενώς το θέμα, έχοντας λάβει μάλιστα και κατευθύνσεις από τον κ. Βαρθολομαίο επ’ αυτού, ο κ. Δαμασκηνός απάντησε: «Αν δεν καταλαβαίνουν δεν φταίω εγώ. Θα εξετάσω τι έχει συμβεί, θα το ψάξω και θα απαντήσω δημόσια γιατί και οι κληρικοί μου εκτέθηκαν δημόσια».

  Ο Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου είχε αφήσει πάντως να εννοηθεί πως παρότι στη Σύνοδο μετείχαν Αρχιερείς από την Κρήτη, εν τούτοις δεν στηρίχθηκαν όσο θα έπρεπε η Μητρόπολή του και οι κληρικοί της και μας παρέπεμψε να τους ρωτήσουμε οι ίδιοι γιατί συνέβη αυτό.

  Διαβάστε ακόμη: Χανιά | Νέο Ηγούμενο διόρισε ο Μητροπολίτης στην Αγία Τριάδα – Εκτός διοίκησης ο Δαμασκηνός Λιονάκης, αλλά παραμένει στη Μονή

  Fasoulakis

  Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

  googlenews Kriti360

  Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ