Ο βουλευτής Χανίων ζητά διευκρινίσεις από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας για την επιβάρυνση 15% σε δημόσια νοσοκομεία
Ο βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης κατέθεσε στην Βουλή επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη συμμετοχή των εν ενεργεία στρατιωτικών στη δαπάνη διαγνωστικών εξετάσεων στα δημόσια νοσοκομεία, σύμφωνα με το νόμο 5195/25.
Στην ερώτησή του αναδεικνύει τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι στρατιωτικοί, ειδικά σε περιοχές όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικά νοσοκομεία ή οι υπηρεσίες απέχουν σημαντικές αποστάσεις, και ζητά διευκρινίσεις σχετικά με την κατάργηση της συμμετοχής και την επιστροφή πιθανών ποσών που έχουν καταβληθεί.
Το σχετικό δελτίο τύπου από τον Π.Πολάκη
Την απαράδεκτη και άδικη συμμετοχή των εν ενεργεία στρατιωτικών στη δαπάνη των διαγνωστικών εξετάσεων στα δημόσια Νοσοκομεία με ποσοστό 15% φέρνει στην Βουλή ο Βουλευτής Χανίων Παύλος Πολάκης.
Είναι αδιανόητο όταν έχει θεσπιστεί επί Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ. η δωρεάν πρόσβαση στις Δημόσιες Δομές Υγείας ακόμα και για τους ανασφάλιστους, η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας με πρόσφατο Νόμο να αναγκάζει τους Στρατιωτικούς να συμμετέχουν σε δαπάνες υγείας στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Η κατάσταση αυτή μαζί με σειρά προβλημάτων που συζητήθηκαν αναλυτικά κατά την πρόσφατη συνάντηση του κυρίου Πολάκη με την Ένωση Στρατιωτικών Περιφέρειας Κρήτης-Ενότητα Χανίων, έχει οδηγήσει σε απόγνωση τους Στρατιωτικούς.
Αναλυτικά η επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής Χανίων προς τον Υπουργό Εθνικής άμυνας έχει ως εξής:
Με τον νόμο 5195/25 (άρθρο 39) η κυβέρνηση νομοθέτησε συμμετοχή 15% για τους στρατιωτικούς, όταν αυτοί πραγματοποιούν διαγνωστικές εξετάσεις σε Δημόσια Νοσοκομεία: «Οι στρατιωτικοί δεν υποχρεούνται σε συμμετοχή στις δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης στο εσωτερικό ή εξωτερικό, εκτός…των διαγνωστικών εξετάσεων που διενεργούνται σε δημόσια νοσοκομεία, νοσηλευτικά ιδρύματα νομικών προσώπων ιδιωτικού δικαίου, κοινωφελούς και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα…στις οποίες συμμετέχουν με ποσοστό δεκαπέντε τοις εκατό (15%)».
Πως είναι δυνατόν, τη στιγμή που χάρη στις ενέργειες της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ακόμα και οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας έχουν πλήρη δωρεάν πρόσβαση στα Δημόσια Νοσοκομεία, οι εν ενεργεία στρατιωτικοί να αντιμετωπίζονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας και να καλούνται να πληρώσουν συμμετοχή 15% στις διαγνωστικές εξετάσεις που πραγματοποιούν σε Δημόσια Νοσοκομεία;
Γνωρίζετε ότι στρατιωτικές μονάδες υπάρχουν σε πολλά μέρη όπου δεν υπάρχουν στρατιωτικά Νοσοκομεία ή που αυτά απέχουν εκατοντάδες χιλιόμετρα, όπως γνωρίζετε επίσης πως σειρά χειρουργικών επεμβάσεων, ιατρικών πράξεων και διαγνωστικών εξετάσεων δεν πραγματοποιούνται στα υφιστάμενα Στρατιωτικά Νοσοκομεία και παρ’ όλα αυτά υποχρεώνεται του ένστολους να πληρώνουν συμμετοχή όταν μη έχοντας άλλη λύση, απευθύνονται στις δημόσιες δομές υγείας.
Επειδή, δεν είναι δυνατόν οι στρατιωτικοί να αντιμετωπίζονται με διαφορετικά κριτήρια από τους υπόλοιπους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
1) Είστε διατεθειμένος να διορθώσετε άμεσα την τεράστια αδικία σε βάρος των στρατιωτικών καταργώντας τη συμμετοχή του 15% στις διαγνωστικές τους εξετάσεις που πραγματοποιούνται σε Δημόσια Νοσοκομεία;
2) Είστε διατεθειμένος να φροντίσετε ούτως ώστε να επιστραφούν στο σύνολο τους τα αδίκως καταβληθέντα ως συμμετοχή μέχρι τώρα ποσά;
Ο Ερωτών Βουλευτής
Παύλος Πολάκης