Στο επίκεντρο του 3ου Next Gen Round Tables της ΠΟΞ, η συνεργασία παλιών και νέων επιχειρηματιών και οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού μετά από μια απαιτητική αλλά επιτυχημένη σεζόν
Με φόντο τη θετική πορεία της φετινής τουριστικής περιόδου, πραγματοποιήθηκε σήμερα στα Χανιά το 3ο Next Gen Round Tables της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ), μια κλειστή συνάντηση ξενοδόχων που διοργανώθηκε σε συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων. Η εκδήλωση έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 15 Οκτωβρίου, στο ξενοδοχείο Samaria, στο κέντρο της πόλης.
Η πρωτοβουλία Next Gen Round Tables στοχεύει στη δημιουργία ενός ουσιαστικού διαλόγου μεταξύ της νέας γενιάς επιχειρηματιών και των έμπειρων επαγγελματιών του τουρισμού, συνδέοντας την εμπειρία με την καινοτομία, σε μια εποχή που ο ξενοδοχειακός κλάδος καλείται να αντιμετωπίσει νέες προκλήσεις και μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν ζητήματα όπως η στελέχωση, η βιωσιμότητα, η φορολογία και η στρατηγική ανάπτυξη των τουριστικών επιχειρήσεων, αλλά και ο ρόλος της νέας γενιάς στη διαμόρφωση του μέλλοντος του ελληνικού τουρισμού.
Στο πλαίσιο της συνάντησης ο πρόεδρος πανελλήνιας Ένωσης Ξενοδόχων, Γιάννης Χατζής έκανε τον απολογισμό της τουριστικής σεζόν και αναφέρθηκε στα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Χανίων, Μανώλης Σταματάκης, τόνισε: «Στόχος μας είναι να δώσουμε κίνητρο στους νέους ξενοδόχους να συμμετέχουν ενεργά στα κοινά και να εκφράσουν τις ιδέες τους. Ο τουρισμός εξελίσσεται ραγδαία και η νέα γενιά πρέπει να έχει φωνή».
Αναφερόμενος στη φετινή σεζόν στα Χανιά, υπογράμμισε πως υπήρξε αύξηση αφίξεων κατά περίπου 5%, με αντίστοιχη θετική επίδραση στον τζίρο, ωστόσο «το καθαρό οικονομικό αποτέλεσμα θα είναι μειωμένο λόγω της ακρίβειας».
Η Αγάπη Σμπώκου, Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), χαρακτήρισε τη χρονιά καλή αλλά απαιτητική: «Η σεζόν κύλησε θετικά, όμως υπήρξαν διακυμάνσεις και περίοδοι κάμψης στις κρατήσεις. Παρά τις προκλήσεις, η συνολική εικόνα είναι σταθερή και ενθαρρυντική».
Το 3ο Next Gen Round Tables στα Χανιά επιβεβαίωσε πως ο ελληνικός τουρισμός χρειάζεται τη σύμπραξη εμπειρίας και νέας οπτικής — μια συνεργασία που μπορεί να εγγυηθεί όχι μόνο τη συνέχιση της επιτυχίας, αλλά και τη βιώσιμη εξέλιξη της φιλοξενίας στη νέα εποχή.