More

    «Χαρουπιά»: Ο Κρητικός σεφ Γιάννης Μπαξεβάνης, φέρνει στην πόρτα σας επικές σουβλακόπιτες από χαρούπι

    Ο Γιάννης Μπαξεβάνης μπορεί να καυχιέται ότι ήταν ο πρώτος σεφ στην Ελλάδα που έβγαλε το χαρούπι από την αφάνεια και ανέδειξε τόσο τη μοναδική γεύση του, όσο και την θρεπτική του αξία. Δεν χρειαζόταν λοιπόν κάποιον επιπλέον λόγο για να δημιουργήσει τη δική του «Χαρουπιά» που θα κάνει πρεμιέρα στις 22 Φεβρουαρίου και για την αρχή θα εξυπηρετεί μόνο την περιοχή του Χαϊδαρίου και το Άνω Λιούμη με delivery, σερβίροντας υπέροχα χαρουποτυλιχτά.

    Πλούσιο σε ασβέστιο, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και ενέργεια, το χαρούπι είναι ένα θρεπτικό superfood, με αντικαρκινική δράση, που βοηθάει στη ρύθμιση του διαβήτη, στην θεραπεία της διάρροιας, μειώνει τα επίπεδα της κακής χοληστερόλης και καταπολεμά την υπερλιπιδαιμία.

    Ο ίδιος ο σεφ άλλωστε – όπως αναφέρει το bovary.grχρησιμοποιεί από χρόνια το χαρούπι σε πίτες, ψωμί, γλυκά και άλλες συνταγές και τώρα που αυτό έγινε τάση, πατεντάρισε τη δική του μοναδική χαρουποσουβλακόπιτα, που τυλίγει στο εσωτερικό της τις γεύσεις που αγάπησε από παιδί αλλά και συνταγές που συνέλεξε μέσα από τα ταξίδια του. Τη μοναδική συνταγή ζύμης που χρησιμοποιεί την έχουμε γνωρίσει εδώ και χρόνια σε όλα τα εστιατόρια με τα οποία συνεργάζεται. Με λίγα λόγια, αυτό που κάνει είναι πως αφού φτιάξει τη ζύμη και την αφήσει να ξεκουραστεί, την ανοίγει σε λεπτό φύλο, το οποίο ψήνεται στο σάτζι (ένα καμπυλωτό θερμαινόμενο μέταλλο) χωρίς ίχνος λαδιού.

    Επιμένοντας στα ελληνικά προϊόντα, μιας και ο ίδιος θέλει να στηρίξει, όπως πολλάκις έχει πει την ελληνική οικονομία, επιλέγει με προσοχή κι αγάπη κρέατα και πρώτες ύλες από επιλεγμένους συνεργάτες. Ένας από αυτούς είναι και ο Γυναικείος Συνεταιρισμός Κριτσάς-ένα από τα ομορφότερα χωριά στο Λασίθι- από όπου προμηθεύεται μακαρούνες, ντάκους, χαροποκουλούρες, σαρικοπιτάκια, μυζηθροπιτάκια γλυκά και αλμυρά, αλλά και καλτσούνια.

    Αξίζει να πούμε ότι για καμία από το τις γυναίκες ο Συνεταιρισμός δεν είναι η κύρια ασχολία της, όλες τους καταπιάνονται με κάτι άλλο επαγγελματικά και στον όποιο ελεύθερο χρόνο διαθέτουν, μαγειρεύουν. Μαγειρεύουν για να ξεφεύγουν από τη ρουτίνα της καθημερινότητας, για να ενισχύουν το οικογενειακό τους εισόδημα, αλλά κυρίως για να κρατούν ζωντανή την παράδοση του τόπου που μεγάλωσαν.

    Τώρα οι τυλιχτές πίτες του κύριου Μπαξεβάνη προσφέρονται σε τέσσερις εκδοχές: Συρίας με φαλάφελ, ταμπουλέ, αρωματικό γιαούρτι με ταχίνι, μαρούλι, ντομάτα και τις πινελιές του σεφ, τη σπέσιαλ Κωνσταντινούπολης με κοκορέτσι ψημένο σε σχίνο με ντομάτα κρεμμύδι, πάπρικα που θα διατίθεται σε περιορισμένες μερίδες μόνο τα Σαββατοκύριακα, μια ανατολίτικη που λέγεται Ντουμπάι, με μαριναρισμένο κοτόπουλο, σάλτσα γιαουρτιού με τζίντζερ λάιμ και ένα κρυφό υλικό, και αυτή του Μεξικού με πανσέτα χοιρινή, σάλτσα ντομάτα, πιπεριά, καλαμπόκι, μαρούλι και λιωμένο τυρί, που μπορείτε να τη ζητήσετε όσο πικάντικη θέλετε.

    Επιπλέον μπορείτε να δοκιμάσετε τα φανταστικά κεφτεδάκια του Μπαξεβάνη που θα σας έρθουν με τσιπς κομμένα στο χέρι και συνοδεύονται με σάλτσα ντομάτας και πιπεριάς, γιαουρτιού με αρωματικά ή ψητής μελιτζάνας.

    Όλα αυτά μπορείτε να τα συνοδεύσετε με δυο σαλάτες, χαρουπόψωμο, ντάκο σταρένιο ή εφτάζυμο ή χαρουπιού ή εφτάζυμο χαρουπιού στον ξυλόφουρνο -τα οποία βέβαια τρώγονται και σκέτα.

     

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ