More

  Covid-19: Κανείς επιστήμονας μέσα από τις Μ.Ε.Θ. δεν μας είπε πως ο «εχθρός» δεν υπάρχει!

  Ο Πλανήτης ολόκληρος «βράζει» αυτή την περίοδο, προδιαγράφοντας με τα πλέον μελανά χρώματα, τους δύσκολους μήνες που θ΄ ακολουθήσουν, με μεγάλο πρωταγωνιστή τον «αόρατο» μέχρι και αυτή την ώρα covid-19.

  Με το βλέμμα στραμμένο στην καθαρά επιστημονική προσέγγιση του όλου ζητήματος, στα εργαστήρια των φαρμακευτικών βιομηχανιών – ανά τον κόσμο – που πασχίζουν να βρουν το «αντίδοτο», η κοινωνία πλέον έχει διχοτομηθεί κυριολεκτικά σε αυτούς που πιστεύουν στην ύπαρξη του θανατηφόρου ιού και σ΄ εκείνους που αμφισβητούν την ύπαρξη του.

  «Ουδείς από αυτούς τους επιστήμονες που έρχονται καθημερινά «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον κορωνοϊό, στο… πεδίο της μάχης, εντός δηλαδή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), δεν μας είπε πως ο εχθρός αυτός δεν υπάρχει. Και κάτι ακόμη: Κανείς από αυτούς σε αυτή την μάχη, δεν προσέρχεται χωρίς την μάσκα του…»

  Οι αιτίες που «δίχασαν» την κοινωνία!

  Το θετικό πρόσημο με το οποίο η Ελλάδα πορεύτηκε τους προηγούμενους μήνες σε ότι αφορά την αποτελεσματικότητα της, στην διαχείριση της πρώτης φάσης εκδήλωσης της πανδημίας  – απότοκο κυρίως του αρχικού φόβου που επηρέασε το σημαντικότερο ποσοστό της  κοινωνίας το οποίο  υπάκουσε στην εφαρμογή των πρώτων περιοριστικών μέτρων – τείνει πλέον να εξαϋλωθεί, λόγω α) της πολυφωνίας που παρατηρείται στην επιστημονική κοινότητα στον δημόσιο λόγο της,  β) των σημαντικών λαθών που καταγράφονται σε κυβερνητικό επίπεδο και γ) της κόπωσης της κοινωνίας. Και τα τρία αυτά στοιχεία, δίνουν τη δυνατότητα, να «αναπτυχθούν» όχι απλά διαφορετικές φωνές – οι οποίες είναι λογικό – θεμιτό  να υπάρχουν, αλλά και επικίνδυνες απόψεις, οι οποίες δυστυχώς αποκτούν ολοένα και μεγαλύτερα ακροατήρια – άρα και «βήμα», με ότι σοβαρούς κινδύνους κάτι τέτοιο ισοδυναμεί.

  Στην επιστήμη δεν υπάρχουν «δώγματα»

  Τις τελευταίες αρκετές εβδομάδες, ζούμε στον «αστερισμό» της μάσκας, των υπέρμαχων της χρήσης της αλλά και των πολέμιων της, τους οποίους η κοινή γνώμη ονομάτισε «αρνητές». Δικαίωμα στην άποψη, σε ελεύθερες και δημοκρατικές χώρες, έχουν όλοι. Είναι δε, βασικό χαρακτηριστικό της δημοκρατίας, ο σεβασμός στην διαφορετικότητα της άποψης και ο πλουραλισμός ή  η πολυφωνία αν προτιμάτε. Σε κάθε περίπτωση όμως, όταν διαχειριζόμαστε ένα ζήτημα εξόχως και κατά κύριο λόγο υγειονομικού χαρακτήρα, πρώτη και πάνω  απ΄ όλους, η ίδια η επιστήμη δεν πρέπει να έχει «δόγματα» και ν’ αφήνει την μικροπολιτική να εισβάλει στα δικά της «χωρικά ύδατα». Διότι αυτό βιώνουμε όλοι το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο όλων: Η μικροπολιτική στην επιστήμη από τη μια και η άγνοια από την άλλη.

  Οι κανόνες και οι εξαιρέσεις τους…

  Δεν πρέπει να ξεχνάμε κάτι τόσο απλό και συνάμα ίσως τόσο σημαντικό: ότι σε όλους τους κανόνες υπάρχουν και οι εξαιρέσεις. Έτσι λοιπόν στον υγειονομικό κανόνα της χρήσης μάσκας, η μεγάλη πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας λέει «ΝΑΙ», βλέποντας πλέον πως ο κίνδυνος διασποράς του ιού είναι απείρως μεγαλύτερος, σε σχέση με την εποχή που οι ίδιοι έκριναν με διαφορετικό τρόπο την αναγκαιότητα χρήσης της. Υπάρχουν όμως και οι διαφορετικές φωνές – προερχόμενες και αυτές από την επιστημονική ανά τον κόσμο κοινότητα – οι οποίες είτε εναντιώνονται είτε την  δαιμονοποιούν. Σεβαστή σε κάθε περίπτωση η γνώμη όλων, ως άποψη, αλλά προσωπικά θεωρώ  πως αποτελούν την εξαίρεση του κανόνα.

  «Όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν»!

  «Όσοι μπαίνουν στις ΜΕΘ δεν βγαίνουν», τονίζει η κ. Ειρήνη Μικροβασίλη, η οποία δεν είναι κάποια ειδική λοιμωξιολόγος, προβεβλημένη από τα ΜΜΕ,  αλλά μια  νοσηλεύτρια – υγειονομικός σε ειδικές μονάδες, εκπαιδευμένη στο σχέδιο Ξενοκράτης ένα πρόγραμμα για αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, ιών, Έμπολα και πυρηνικών εκρήξεων. Ένας άνθρωπος δηλαδή – αθόρυβος «εργάτης» του Εθνικού Συστήματος Υγείας – ο οποίος παλεύει καθημερινά με το πιο σκληρό πρόσωπο του covid-19.  Η ίδια  προσθέτει ότι «η μορφή του ιού είναι πιο επιθετική». «Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί ανάμεσα στη δουλειά και το σπίτι»,  υπογραμμίζοντας  ότι όλοι οι νοσηλευτές και γιατροί σε κλινικές για κορωνοϊό είναι αντιμέτωποι και με έναν άλλο εχθρό:  την κοινωνία! «Όποιος δε σέβεται τα μέτρα, δε σέβεται και το υγειονομικό προσωπικό που δίνει αγώνα», είπε χαρακτηριστικά και καλό θα είναι τα λόγια της, στοιχειωδώς να μας προβληματίσουν.

  «Πρώτη και πάνω  απ΄ όλους, η ίδια η επιστήμη δεν πρέπει να έχει «δόγματα» και ν’ αφήνει την μικροπολιτική να εισβάλει στα δικά της «χωρικά ύδατα». Διότι αυτό βιώνουμε όλοι το τελευταίο χρονικό διάστημα και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο όλων: Η μικροπολιτική στην επιστήμη από τη μια και η άγνοια από την άλλη»

   

  Το συμπέρασμα…

  Που θέλω να καταλήξω: καλές και επαναλαμβάνω θεμιτές οι διαφορετικές απόψεις. Ουδείς όμως από αυτούς τους επιστήμονες που έρχονται καθημερινά «πρόσωπο με πρόσωπο» με τον κορωνοϊό, στο… πεδίο της μάχης, εντός δηλαδή των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (Μ.Ε.Θ.), δεν μας είπε πως ο εχθρός αυτός δεν υπάρχει. Και κάτι ακόμη: Κανείς από αυτούς σε αυτή την μάχη, δεν προσέρχεται χωρίς την μάσκα του…

   

   

         Φιλικά και Πάντα Καλοπροαίρετα 

                                          “Ο Κύριος Έπαρχος”

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Επανάσταση από το ΜΙΤ: Μάσκα που εξουδετερώνει τον κορωνοϊό

  Πώς κατάφεραν να παγιδεύσουν τον φονικό ιό οι επιστήμονες του αμερικανικού πανεπιστημίουΥπερβολή ή όχι η πανδημία του νέου κορωνοϊού; Προσφέρει επαρκή προστασία η μάσκα...

  Τραγικές στιγμές και ώρες αγωνίας στο Πασακάκι – Η ΕΛ.ΑΣ. “χτενίζει” το σπίτι που βρέθηκε στραγγαλισμένος και δεμένος μέσα σε βαλίτσα ο 82χρονος (pics)

  Αργά τη νύχτα, η σορός του άτυχου 82χρονου, που εντοπίστηκε κατακρεουργημένος και μέσα σε βαλίτσα, σε σπίτι στο Πασακάκι Χανίων, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Χανίων.Μετά...

  Βραβεύονται οι διακριθέντες των διαγωνισμών ζωγραφικής

  Βράβευση διακριθέντων στους διαγωνισμούς ζωγραφικής & ψηφιακής φωτογραφίας: Από τον Δήμο Χανίων στις 29/10/2020Την Πέμπτη 29/10/2020, στις 14.00, στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων...

  “Βλέπει” τον Χρυσοχοΐδη την Τρίτη στην Αθήνα, ο Δήμαρχος Αγίου Νικολάου

  Η ολοκλήρωση των διαδικασιών παραχώρησης ακινήτου με στόχο την ανέγερση κτιρίων για την στέγαση των υπηρεσιών της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Λασιθίου, της Π.Υ Αγίου...