More

  Ας μην γίνει ο Αύγουστος, το “ολοκαύτωμα” των Χανίων – Οι “σκληροί” δείκτες σε οικονομία και πανδημία ζορίζονται…

  Βρισκόμαστε ολοένα και πιο κοντά, στον πιο “παραγωγικό” μήνα, σε επίπεδο επισκεψιμότητας – εισπραξιμότητας, της τουριστικής περιόδου, με τα όποια προβλήματα καταγράφονται ήδη στην πορεία της φετινής – εξαιρετικά ιδιαίτερης – σεζόν,  για την “βαριά βιομηχανία” τόσο των Χανίων , όσο και γενικότερα της ελληνικής οικονομίας. Τα ερωτηματικά εξακολουθούν να είναι – πάρα – πολλά και ο προβληματισμός για το χειμώνα που έρχεται, ακόμη μεγαλύτερος…

  Οι επιχειρήσεις, κάποιες καταφέρνουν να καταγράφουν κερδοφορία – ίσως λόγω καλύτερου προγραμματισμού, γνώσης , εμπειρίας ή και καλύτερων αντανακλαστικών, απέναντι στα μηνύματα της αγοράς, και άλλες, που πασχίζουν καθημερινά, για την επιβίωση τους, χωρίς πολλές από αυτές, να έχουν βάσιμες πιθανότητες για να το πετύχουν. Την ίδια στιγμή, που η οικονομία – με τα… στραβά μάτια της επιστήμης και των ειδικών – δίνει τη μεγάλη της “μάχη” ενόψει του δύσκολου χειμώνα που “τρέχει” να μας συναντήσει όλους, το υγειονομικό κομμάτι της εξίσωσης, παλεύει και αυτό, από την δική του πλευρά, με στόχο να μην υπερβεί για μια ακόμη φορά, τα όρια της αντοχής του.

  Επέστρεψαν εισαγωγές, ΜΕΘ και… νεκροί

  Ο κίνδυνος είναι αυτή την ώρα, τουλάχιστον ορατός, οι “αντοχές” του Ε.Σ.Υ. κρατούν, ωστόσο μέρα με την ημέρα, τα κρούσματα ακολουθούν το δικό τους ξέφρενο “ράλι”, και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία όλης της Κρήτης, όπως και των Χανίων, δυστυχώς, πολλαπλασιάζονται, με ότι κίνδυνο κάτι τέτοιο μπορεί να συνεπάγεται. Το ακόμη πιο δυστυχές της όλης υπόθεσης, είναι ότι πέραν των σε αριθμητικό επίπεδο, πολλών νέων εισαγωγών, “επέστρεψαν” και οι ασθενείς με covid-19 στις ΜΕΘ και… οι νεκροί.

  Η οικονομία επιβάλλεται να κρατηθεί όρθια και ζωντανή, αλλά αν κάτι μας δίδαξε το διάστημα των προηγούμενων δυόμιση περίπου ετών, είναι πως η υγεία, είναι το πολυτιμότερο αγαθό

  Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια περίοδο, όπου το παραδοσιακό ελληνικό “κύμα” δεν έχει αρχίσει ακόμη να φαίνεται στην τουριστική αγορά – αυτό συμβαίνει από την τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου, έως και τις 20 με 25 Αυγούστου – ενώ, το ίδιο χρονικό διάστημα, πρόκειται να “γιγαντωθεί” και το άλλο Αυγουστιάτικο φαινόμενο, αυτό των υπαίθριων – αλλά και πολυάριθμων σε επίπεδο συμμετοχών – πανηγυριών. Η πανδημία και ο κορωνοϊός, όσο κι αν θέλουμε ως στοιχεία, να τα “αποβάλλουμε” από την καθημερινότητα μας, βρίσκουν τον τρόπο να δηλώνουν – αν μη τι άλλο – με έντονο τρόπο την παρουσία τους. Για μια ακόμη φορά, το μεγάλο ζητούμενο, εξακολουθεί να παραμένει η “ατομική ευθύνη” του καθ’ ένα από εμάς, απέναντι στην δυναμικότητα του φαινομένου, ωστόσο προς ώρας, τα αποτελέσματα που έχουμε πετύχει – τουλάχιστον σε επίπεδο Χανίων – δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο εφησυχασμού.

  Η ατομική ευθύνη, είναι ευθύνη όλων μας…

  Οι επόμενες εβδομάδες, θα είναι όχι απλά πολύ δύσκολες, ίσως και επικίνδυνες. Είναι στρατηγικής επιλογής ζήτημα των κρατών, να προτάξουν την οικονομία, απέναντι στην υγειονομική θωράκιση των λαών, κι αυτό, είναι ένα στοιχείο που δεν μπορεί κανείς να το παραβλέψει, κι αν θέλετε, ούτε και μπορεί να το αντιμετωπίσει. Οι αντοχές των οικονομιών άλλωστε δοκιμάζονται και τα περιθώρια για κάτι διαφορετικό, δεν υπάρχουν, όπως μαρτυρούν οι “σκληροί” δείκτες των εθνικών προϋπολογισμών. Ας πάρουμε λοιπόν όλοι, το μερίδιο της ευθύνης που μας αναλογεί, κι ας γίνουμε λίγο περισσότερο προσεκτικοί στην καθημερινότητα μας, για το καλό όλων μας.

  Την ίδια στιγμή, που η οικονομία – με τα… στραβά μάτια της επιστήμης και των ειδικών – δίνει τη μεγάλη της “μάχη” ενόψει του δύσκολου χειμώνα που “τρέχει” να μας συναντήσει όλους, το υγειονομικό κομμάτι της εξίσωσης, παλεύει και αυτό, από την δική του πλευρά, με στόχο να μην υπερβεί για μια ακόμη φορά, τα όρια της αντοχής του

  Η οικονομία επιβάλλεται να κρατηθεί όρθια και ζωντανή, αλλά αν κάτι μας δίδαξε το διάστημα των προηγούμενων δυόμιση περίπου ετών, είναι πως η υγεία, είναι το πολυτιμότερο αγαθό.

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ