More

  Ελλάδα 2023: Η χρονιά των προκλήσεων, των κινδύνων και των διαδοχικών εκλογών…

  Βρισκόμαστε στην αφετηρία μιας χρονιάς, η οποία περιλαμβάνει για την χώρα αλλά και για τον κόσμο ευρύτερα, μεγάλες προκλήσεις. Οι παγκόσμιες οικονομίες θα εξακολουθήσουν να “δοκιμάζονται” έντονα, από τα θέματα – όπως για παράδειγμα το ενεργειακό – που “άνοιξαν” την χρονιά που μόλις έφυγε. Στην Ελλάδα όμως, θα έχουμε και κάτι ακόμη πολύ σοβαρό – επικίνδυνο: διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις!

  Ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε κατά την εορταστική περίοδο που ολοκληρώνεται στα Χανιά, κι έλαβε κάποιες από τις σημαντικές αποφάσεις, του κρίσιμου διαστήματος που ακολουθεί, με πρώτο σταθμό τις εθνικές εκλογές της ερχόμενης “Άνοιξης” και αυλαία, τις Αυτοδιοικητικές εκλογές του ερχόμενου Οκτωβρίου.  Η Ελλάδα έχει μια “κακή” παράδοση, η οποία λέει πως “όταν κάνουμε εκλογές, σταματά να δουλεύει το σύστημα”. Η “πολυτέλεια” αυτή δεν υπάρχει στην παρούσα συγκυρία αλλά και δεν θα “πρέπει” να υπάρχει γενικότερα.

  Τουρισμός και “ενεργειακό” τα κεφάλαια που “καίνε”

  Η ζωτικότητα της σημασίας του “καλοκαιριού” για την Ελλάδα, φάνηκε για μια ακόμη φορά την σεζόν που πέρασε, άρα η προετοιμασία της επόμενης, δεν επιτρέπεται να “πέσει” πάνω στο “τοίχος” των εκλογών. Την ίδια ώρα, το “ενεργειακό” ζήτημα, εξακολουθεί να παραμένει ένας άλυτος και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνος γρίφος, ο οποίος μπορεί να “τσακίσει” στην κυριολεξία, πολύ πιο ισχυρές από την δική μας οικονομίες. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική, που ακόμη “μυρίζει” και πληρώνει “μνημόνια”. Εδώ κι αν δεν συγχωρούνται λάθη, κι εδώ είναι που δεν μπορεί να λειτουργήσει η λογική του “αυτόματου πιλότου”. Θα είναι καταστροφικό.

  Αυτοί που επιβάλλεται να λάβουν ολόκληρο το βάρος της ευθύνης που έχουν οι “επιλογές” που θα γίνουν το διάστημα που μεσολαβεί, είμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ. Η χώρα δεν “χωρά” μισόλογα ή μισές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη κι απαιτεί “καθαρές” κουβέντες και επιλογές. Δεν υπάρχουν ψήφοι διαμαρτυρίας, ούτε αγανάκτησης.

  Η “εξίσωση” πέραν των παραπάνω απλών παραγόντων που παραθέτουμε, οι οποίοι προφανώς και δεν είναι οι “μόνοι” αλλά “κάποιοι”, γίνεται ακόμη πιο δύσκολη, αν “λογαριάσουμε” και την επικινδυνότητα που περιβάλει τη “γειτονιά” μας. Μ’ έναν “ηγέτη” σε ελεύθερη πτώση – βλέπε Ερντογάν –  ο οποίος βλέπει το “τέλος” του να πλησιάζει, η κατάσταση γίνεται σημαντικά δυσκολότερη. Και αν μέχρι σήμερα τον θεωρούσαμε “φασαριόζο”, ο “Τούρκος” αυτή την φορά, για τον λόγο που είπαμε – ότι βλέπει το “τέλος” του – μπορεί να γίνει πολύ επικίνδυνος.

  Είναι πολλοί οι λόγοι που “απαιτούν” την προσοχή εκείνων που κρατούν τις τύχες της χώρας στα χέρια τους, αλλά κι εκείνων που ίσως κληθούν για ένα μικρό χρονικό διάστημα, να πάρουν πάνω τους ένα μέρος της ευθύνης αυτής. Αυτοί που επιβάλλεται να λάβουν ολόκληρο το βάρος της ευθύνης που έχουν οι “επιλογές” που θα γίνουν το διάστημα που μεσολαβεί, είμαστε ΟΛΟΙ ΕΜΕΙΣ. Η χώρα δεν “χωρά” μισόλογα ή μισές αποφάσεις. Η κατάσταση είναι κρίσιμη κι απαιτεί “καθαρές” κουβέντες και επιλογές. Δεν υπάρχουν ψήφοι διαμαρτυρίας, ούτε αγανάκτησης.

  Το “ενεργειακό” ζήτημα, εξακολουθεί να παραμένει ένας άλυτος και ταυτόχρονα εξαιρετικά επικίνδυνος γρίφος, ο οποίος μπορεί να “τσακίσει” στην κυριολεξία, πολύ πιο ισχυρές από την δική μας οικονομίες. Πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με την ελληνική, που ακόμη “μυρίζει” και πληρώνει “μνημόνια”.

  Χρειάζονται ψήφοι εμπιστοσύνης σε αυτούς που ο καθένας πιστεύει – για τους δικούς του λόγους – ότι μπορούν να ηγηθούν αυτής της προσπάθειας. Τόσο σε ότι αφορά, το εθνικό μας επίπεδο, άρα και την επόμενη κυβέρνηση που θα προκύψει στην Ελλάδα, μετά από δυο πιθανότατα εκλογικές αναμετρήσεις που θα χρειαστούν, αλλά και σε τοπικό επίπεδο, με τις μικρές “κυβερνήσεις” που θα προκύψουν από τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ