More

  Δήμητρα Λαγωνικάκη: Η Χανιώτισσα γυμνάστρια που μας λέει πώς να ασκηθούμε σωστά ακόμη και μέσα στα σπίτια μας – Δείτε το βίντεο με τις ασκήσεις… (vid)

  Γράφει η Ανδρονίκη Κοκοτσάκη Καθηγήτρια – Φιλόλογος

   

  Πότε μπήκε ο αθλητισμός στην ζωή σου ως χόμπι;

  Από 4 χρόνων ξεκίνησα να αθλούμαι, κυρίως σε αθλήματα πισίνας. Πάντα έβλεπα τον αθλητισμό σαν χόμπι, έκανα αρκετά αθλήματα γιατί μου άρεσε να τα δοκιμάζω και το άθλημα αλλά και τις δυνατότητές μου και να προσπαθώ να γίνομαι καλύτερη.

   

  Πώς αποφάσισες να σπουδάσεις Γυμναστική Ακαδημία και να ασχοληθείς επαγγελματικά  με αυτό το κομμάτι;

  Από μικρή μου άρεσε ο αθλητισμός και η κίνηση. Έλεγα ότι θέλω να γίνω γυμνάστρια και ψαράς. Τελικά έγινα γυμνάστρια.

  “Να είμαστε ψύχραιμοι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην μας «πάρει από κάτω».  Να μείνουμε σπίτι, αλά να μη μείνουμε αδρανείς”

  Υπήρξε κάποια στιγμή στην ζωή σου που το μετάνιωσες δεδομένου ότι ο κλάδος των γυμναστών έχει κορεστεί;

  Η δουλειά μου,  μου αρέσει πολύ και θεωρώ ότι μου ταιριάζει και έχει πολύ ενδιαφέρον. Δυστυχώς είναι ένα από τα επαγγέλματα που η εξέλιξη και βελτίωση των ικανοτήτων του γυμναστή, δεν ακολουθείται  ανάλογα σε σχέση με τις οικονομικές απολαβές και την αναγνώριση. Δεν έχω σκεφτεί ποτέ σοβαρά να αλλάξω επάγγελμα, αλλά έχω σκεφτεί τι άλλο θα μπορούσε να μου ταίριαζε και ότι θα είχε ενδιαφέρον να δοκίμαζα τον εαυτό μου και σε κάτι άλλο.

  Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.
  Τα περισσότερα παιδιά αθλούνται στις μέρες μας, ωστόσο στον ελεύθερο χρόνο τους εμπεριέχεται πολύ λιγότερο το παιχνίδι με κίνηση σε σχέση με παλαιοτέρα.

  Με ποιο είδος γυμναστικής ασχολείσαι εξειδικευμένα πια;

  Οι τομείς που εξειδικεύομαι είναι η προπόνηση φυσικής κατάστασης για αθλητές, το pilates, η θεραπευτική άσκηση – και – σε μεγάλες ηλικίες και βεβαίως για άτομα που θέλουν να βελτιώσουν την εικόνα τους και την φυσική τους κατάσταση.

  Πιστεύεις ότι οι Έλληνες γυμνάζονται;Κι αν ναι ,γυμνάζονται σωστά;

  Ανάλογα με την ηλικία. Τα περισσότερα παιδιά αθλούνται στις μέρες μας, ωστόσο στον ελεύθερο χρόνο τους εμπεριέχεται πολύ λιγότερο το παιχνίδι με κίνηση σε σχέση με παλαιοτέρα. Όποτε ειδικά για τα παιδιά που δεν αθλούνται υπάρχει σημαντική μείωση της άσκησης. Σε ότι αφορά τους ενήλικες θεωρώ ότι έχει αυξηθεί σημαντικά η συμμετοχή. Είναι μια τάση της εποχής που έχει ευνοήσει σημαντικά στην βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Παράλληλα όμως αυτή η μεγάλη προώθηση έχει οδηγήσει αρκετούς ασκούμενους σε υπερβολές και στην ανάγκη να θέλουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και αυτό είναι σε βάρος της ασφάλειας. Στις μεγάλες ηλικίες είμαστε αρκετά πίσω ακόμα, αλλά φαίνεται ότι με αργούς ρυθμούς υπάρχει βελτίωση.

  “Τα προβλήματα είναι και θα είναι πολλά, αλλά θεωρώ ότι είμαστε ευρηματικοί και θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στο επίπεδο που είναι εφικτό”

  Η πανδημία του κορωνοϊού άλλαξε την ζωή και την καθημερινότητα μας ολοκληρωτικά.Πώς μπορούμε να γυμναστούμε μέσα στο σπίτι, δεδομένου ότι τα γυμναστήρια και οι χώροι άθλησης έκλεισαν;

  Υπάρχουν τρόποι να γυμναστούμε στο σπίτι , ίσως όχι εξίσου αποδοτικά όσο στο γυμναστήριο με τον κατάλληλο εξοπλισμό. Επίσης η παρουσία και η καθοδήγηση του γυμναστή είναι πάντα ζωτικής σημασίας και δε θα πρέπει να παραβλέπεται. Αλλά στην προκειμένη περίπτωση θεωρώ ότι θα πρέπει να προσπαθήσουμε οι γυμναστές να βοηθήσουμε τους ασκούμενους να γυμναστούν στο σπίτι. Εάν γυμναζόσασταν και πριν αυτό είναι εφικτό. Θα πρέπει να ακολουθήσετε ένα απλό πρόγραμμα που να σας είναι οικείες οι ασκήσεις. Καλό θα ήταν να μην παρασυρθείτε και επιλέξετε εντυπωσιακά προγράμματα που εμπεριέχουν κινδύνους. Η καλύτερη επιλογή είναι να ακολουθήσετε ένα πρόγραμμα του γυμναστή σας.

  Είμαστε ως λαός έτοιμοι να προσαρμοστούμε στα νέα δεδομένα;

  Θεωρώ ότι μας είναι δύσκολο σαν λαός να προσαρμοστούμε σε πράγματα που δεν μας αρέσουν, αν δεν καταλάβουμε με χειροπιαστό τρόπο ότι είναι αναγκαίο. Τα προβλήματα είναι και θα είναι πολλά, αλλά θεωρώ ότι είμαστε ευρηματικοί και θα μπορέσουμε να προσαρμοστούμε στο επίπεδο που είναι εφικτό.

  Η γυμναστική και η ψυχολογία μας μέσα στο σπίτι…

  Πόσο σημαντική είναι η φυσική άσκηση ακόμα και μέσα στο σπίτι μας για την καλή μας ψυχολογία;

  Είναι πολύ σημαντική, ίσως και απαραίτητη. Με την άσκηση εκκρίνονται κάποιες ορμόνες ( σεροτονίνη και ενδορφίνες) που σχετίζονται με την καλή διάθεση. Η άσκηση επίσης εκτός από το μυοσκελετικό και το καρδιαγγειακό, ενισχύει και το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι μας θωρακίζει ώστε να έχουμε μικρότερες πιθανότητες να προσβληθούμε από κάποιον ιό ή να τον αντιμετωπίσουμε καλύτερα. Ακόμα μας γεμίζει τον ελεύθερο χρόνο, μας βελτιώνει την όψη του σώματος και μας βοηθάει να μην πάρουμε βάρος.

  Η εικόνα ίσως περιέχει: ένα ή περισσότερα άτομα, άτομα κάθονται, υπαίθριες δραστηριότητες και φύση
  Η μεγάλη προώθηση έχει οδηγήσει αρκετούς ασκούμενους σε υπερβολές και στην ανάγκη να θέλουν να προχωρήσουν πολύ γρήγορα και αυτό είναι σε βάρος της ασφάλειας.

  Μπορείς να μας προτείνεις μερικές εύκολες ασκήσεις που μπορούμε οι περισσότεροι να κάνουμε στο σπίτι μας;

  Έχω φτιάξει ένα πρόγραμμα για αρχάριους και προχωρημένους ασκούμενους, με βίντεο με επεξήγηση. Προϋπόθεση είναι να έχετε ξαναδοκιμάσει τις ίδιες ή  σχεδόν ίδιες ασκήσεις και να μην είναι η πρώτη φορά που γυμνάζεστε.

  Ποιο είναι το δικό σου μήνυμα απέναντι σε όλα αυτά που βιώνουμε τον τελευταίο καιρό;

  Να είμαστε ψύχραιμοι ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση και να μην μας «πάρει από κάτω».  Να μείνουμε σπίτι, αλά να μη μείνουμε αδρανείς. Να εκμεταλλευτούμε τον ελεύθερο χρόνο που έχουμε αρκετοί από εμάς προς όφελος μας, ώστε να κάνουμε τα πράγματα που θέλαμε και δεν προλαβαίναμε και να αφιερώσουμε χρόνο στο να σκεφτούμε  έξυπνα και ώριμα.

   

   

   

   

   

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Ο Ιανός μαστιγώνει την Κρήτη – Πλημμυρισμένοι δρόμοι, διακοπές ρεύματος και νύχτα “θρίλερ” (pics+video)

  Την Κρήτη έβαλε στο “μάτι” ο Ιανός. Σε εξέλιξη βροχοπτώσεις από τα δυτικά του νησιού με κατεύθυνση ανατολικά. “Αλυσίδα” προβλημάτων και νύχτα αγωνίας για...

  Η κακοκαιρία σφυροκοπά το Ηράκλειο: Κατέρρευσε μπαλκόνι στη Ν.Αλικαρνασσό – Καταστράφηκαν δύο αυτοκίνητα

  Ευτυχώς δεν υπήρξε κανένας τραυματισμόςΤο απόγευμα του Σαββάτου και ενώ ο Ιανός έδειχνε τα δόντια του στο Ηράκλειο με έντονη βροχόπτωση να σημειώνεται πάνω...

  Συναγερμός στον Λευκό Οίκο: Έστειλαν φάκελο με δηλητήριο

  Συναγερμός σήμανε στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφαλείας πριν λίγες ημέρε,ς μετά από αποστολή φακέλου στον Λευκό Οίκο, ο οποίος περιείχε τη θανατηφόρα ουσία ρικίνη. Σύμφωνα με το CNNi ο φάκελος απευθυνόταν...

  Κρήτη: Πλημμύρισαν τα… Λιοντάρια στο Ηράκλειο! Απίστευτες εικόνες (video)

  Σε… μια μικρή Βενετία μετατράπηκε το κέντρο του Ηρακλείου και συγκεκριμένα η πλατεία των Λιονταριών εξαιτίας της κακοκαιρίας που φέρει το όνομα «Ιανός», η οποία έχει φτάσει…...