Πληγωμένες αλλά ακόμη ισχυρές παραμένουν οι δυνάμεις της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, όπως αποτυπώνεται στη δημοσκόπηση που διενήργησε η Metron Analysis για λογαριασμό του Mega.

Αντιθέτως ο ΣΥΡΙΖΑ, επηρεασμένος από τη διάσπαση και την αποχώρηση προβεβλημένων στελεχών, εμφανίζεται να χάνει ποσοστά που φτάνουν κοντά στις δύο μονάδες. Μάλιστα οι απώλειες αυτές φέρνουν το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης λίγο πάνω από το όριο του 10%.

Την ίδια στιγμή το ΠαΣοΚ κερδίζει 1,6% συγκριτικά με τον Οκτώβριο και υπερβαίνει το 12,2% στην πρόθεση ψήφου, δείχνοντας ευνοημένο από τις συγκυρίες.

Η ραγδαία πτωτική πορεία του ΣΥΡΙΖΑ και η σταδιακή άνοδος του ΠΑΣΟΚ καταγράφονται στα διαχρονικά στοιχεία της πρόθεσης ψήφου.

Οι διαρροές του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως καταγράφεται στη δημοσκόπηση, μόνο οι μισοί ψηφοφόροι (51%) απ’ όσους επέλεξαν ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούνιο παραμένουν συσπειρωμένοι. Οι μεγαλύτερες μετακινήσεις καταγράφονται προς το ΚΚΕ.

Την υψηλότερη συσπείρωση εμφανίζει η ΝΔ, άνω του 80%.

Υψηλή συσπείρωση καταγράφει και το ΠαΣοΚ.

Ο ΣΥΡΙΖΑ νιώθει την ανάσα του ΚΚΕ

Στην εκτίμηση ψήφου η διαφορά της ΝΔ είναι στις 22,9 μονάδες, καθώς συγκεντρώνει 38,2% , οριακά κάτω από τα ποσοστά των εκλογών του Ιουνίου. Από την άλλη το δεύτερο ΠαΣοΚ ξεπερνά τα ποσοστά του κατά 3,5 μονάδες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται του εκλογικού ποσοστού του κατά 5,1%, έχοντας κατρακυλήσει στο 12,7%. Αντιθέτως εντυπωσιακή είναι η άνοδος του ΚΚΕ που φθάνει το 11,5% από το 7,7% των εθνικών εκλογών.

Πάντα ψηλά ο Μητσοτάκης, απειλή ο «κανένας»

Στις αυθόρμητες απαντήσεις για το ποιος είναι καταλληλότερος για πρωθυπουργός ο Κυριάκος Μητσοτάκης διατηρεί ξεκάθαρο προβάδισμα με 41%. Όμως, έχει ενδιαφέρον ότι είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό και των απαντήσεων «κανένας» με 31% ενώ οι υπόλοιποι πολιτικοί αρχηγοί καταγράφουν μονοψήφια ποσοστά και δεν ξεπερνούν το 5%.

Πηγή: Το ΒΗΜΑ