More

  Δώρα Κυριακάκη: Δεν μας αξίζουν τα κλειστά και οπισθοδρομικά μοντέλα συγκεντρωτικής διαχείρισης της τελευταίας διοίκησης του Εμπορικού μας Συλλόγου

  Ηγείται για πρώτη φορά μιας προσπάθειας για την ανάληψη της διοίκησης του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων. Η κ. Δώρα Κυριακάκη, επικεφαλής της παράταξης «ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ», μας εξηγεί τους λόγους που την οδήγησαν σε αυτή της την απόφαση και μας αναλύει τις προτεραιότητες της, για το μοντέλο διοίκησης του Ε.Σ.Χ.. Η ίδια εξαπολύει σφοδρή επίθεση στη σημερινή διοίκηση του συλλόγου, κάνοντας λόγο μεταξύ άλλων για “κλειστά και οπισθοδρομικά μοντέλα συγκεντρωτικής διαχείρισης“, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι σε κάθε περίπτωση, την επόμενη ημέρα των εκλογών, η “Σύνθεση” θα είναι για την ίδια και τους συνεργάτες της, η βασική τους προτεραιότητα και επιλογή.

   

  Ποιοι ήταν οι λόγοι που σε ώθησαν να εμπλακείς με την διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων;

  Σταθερή αφετηρία αποτελεί η ενεργή πορεία μου στη Χανιώτικη κοινωνία, όπως και στην επιχείρηση την οποία έστησε η οικογένειά μου και συνεχίζουμε με την ίδια αγάπη μαζί με τον ικανό αδελφό μου. Σίγουρα, η εμπειρία μου σε κοινωνικές δράσεις του τόπου μας τα προηγούμενα χρόνια με ευαισθητοποίησε ακόμα περισσότερο για την ανάγκη συνθέσεων και κοινής προσπάθειας, ώστε να κερδίσουμε τη δύσκολη μάχη της ανάκαμψης, ιδιαίτερα μετά την βαριά και απρόβλεπτη πανδημία που σαρώνει σήμερα ό,τι απέμεινε όρθιο από την προηγούμενη κρίση των μνημονίων. Αντλώ μεγάλη δύναμη  από την οικογένεια μου και πολλούς αγαπημένους ανθρώπους που δίνουμε μάχες δίπλα – δίπλα τόσα χρόνια στον τόπο μας. Έχω το θάρρος, να δίνω το παρόν στα δύσκολα γιατί δεν φοβάμαι να υπερασπιστώ αρχές, αξίες, και ιδέες. Με ευχαριστεί να παλεύω με υπομονή και επίμονη για στοιχήματα που κερδίζουν οι πολλοί και εκείνοι που απειλούνται να μείνουν πίσω. Έτσι λοιπόν, με ιδιαίτερο σεβασμό για τον κάθε αγωνιζόμενο έμπορο των Χανίων μαs και έντονη την επιθυμία μου για προσφορά σε ένα καλύτερο Αύριο για τον τόπο μας, αποφάσισα μαζί με δυναμικούς συναδέλφους να συνθέσουμε έναν ανοιχτό συνδυασμό για να εκφράσουμε στην πράξη όλους τους κλάδους του εμπορίου και να διεκδικήσουμε την ανανέωση στον Ε.Σ.Χανίων. Κοινή μας αφετηρία και δέσμευση είναι μια νέα Διοίκηση που θα ανοίξει και πάλι το σύλλογο σε όλα τα μέλη του αλλά και θα ακούει ουσιαστικά την τοπική κοινωνία, ώστε με διαφάνεια και συμμετοχή να γυρίσουμε μαζί τη «σελίδα» της Ανάκαμψης.

  “Αντλώ μεγάλη δύναμη  από την οικογένεια μου και πολλούς αγαπημένους ανθρώπους που δίνουμε μάχες δίπλα – δίπλα τόσα χρόνια στον τόπο μας. Έχω το θάρρος, να δίνω το παρόν στα δύσκολα γιατί δεν φοβάμαι να υπερασπιστώ αρχές, αξίες, και ιδέες”

  Πόσο εύκολο ή δύσκολο είναι για μια γυναίκα ν’ ασχοληθεί και ακόμη περισσότερο να ηγηθεί μιας προσπάθειας που αφορά την διοίκηση ενός φορέα, όπως είναι ο εμπορικός σύλλογος;

  Αν σας έλεγα ότι είναι εύκολα δεν θα σας έλεγα την αλήθεια. Πραγματικά, είμαι μητέρα, εργαζόμενη και με την συμμετοχή μου ως επικεφαλής του συνδυασμού «ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» στις εκλογές για τον Ε.Σ. Χανίων στέλνω το μήνυμα πως οι γυναίκες μπορούμε να τα καταφέρουμε για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους ως κοινωνία, χωρίς προκαταλήψεις και διακρίσεις. Είναι αλήθεια ότι στα Χανιά δεν έχουν τολμήσει αρκετές γυναίκες να βγουν μπροστά και να προσφέρουν όσα πραγματικά αξίζουν στην ανάκαμψη του τόπου μας. Από την πρώτη μέρα της νέας μας προσπάθειας, ξεκαθάρισα στους πολύτιμους συνεργάτες μου, άνδρες και γυναίκες, ότι οι έμποροι περιμένουν από εμάς να αναβαθμίσουμε τον εμπορικό μας σύλλογο κι αυτό θα γίνει δυνατό μόνο αν δουλέψουμε συλλογικά όλοι μαζί, χωρίς προκαταλήψεις και συμβιβασμούς με το παρελθόν.

  Ποια πρέπει να είναι τα χαρακτηριστικά που επιβάλλεται να διαθέτει ένα διοικητικό σχήμα, για ν’ αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα θέματα του εμπορικού κόσμου στα Χανιά;

  Σήμερα λοιπόν, περισσότερο από κάθε άλλη στιγμή, η ανάγκη για συνεργασία και ενότητα, ιδιαίτερα μεταξύ των μικρών μας επιχειρήσεων, είναι επιβεβλημένη για την επιβίωσή μας. Και στην προσπάθεια της Ανάκαμψης όχι μόνο δεν περισσεύει κάνεις, αλλά, ούτε και μας αξίζουν τα κλειστά και οπισθοδρομικά μοντέλα συγκεντρωτικής διαχείρισης της τελευταίας διοίκησης του Εμπορικού μας Συλλόγου. Για το λόγο αυτό, έμπειροι έμποροι, προερχόμενοι από όλους τους κλάδους της Χανιώτικης Αγοράς συνθέσαμε δυνάμεις και δημιουργήσαμε το νέο συνδυασμό «ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ». Δύναμή μας, η όρεξη για συλλογική προσφορά και το θάρρος για αλλαγές. Ξεκάθαρος στόχος την επόμενη μέρα – όσο δύσκολη κι αν ξημερώσει αυτή – να βρεθεί ο ΕΣΧ με ενισχυμένη φωνή στο πεδίο των κρίσιμων εξελίξεων για την Αγορά μας. Με τη δύναμη που μόνο οι συνάδελφοι μπορούν να μας δώσουν θα διεκδικήσουμε όλοι μαζί το μέλλον που μας αξίζει, χωρίς τους συμβιβασμούς του παρελθόντος!

  Με ποια κριτήρια επέλεξες τα πρόσωπα που συνθέτουν το ψηφοδέλτιο με το οποίο διεκδικείς την διοίκηση του Ε.Σ.Χ.;

  Τις προηγούμενες εβδομάδες, και μετά από την ανοιχτή δημόσια πρόσκλησή μας, από κοινού με τον αρχικό πυρήνα συνεργατών, πραγματοποιήσαμε έναν «πλατύ» διάλογο με πολλούς συναδέλφους, ανεξαρτήτως ιδεολογικής ή κομματικής τοποθέτησης. Καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι και αναζητήσαμε κοινό «έδαφος» για σύνθεση απόψεων και συνεργασία με όποιον συνάδελφο δεν ανέχεται πλέον την αδράνεια του παρελθόντος. Στρατηγικός μας στόχος να προχωρήσουμε ενωμένοι οι Χανιώτες έμποροι μπροστά. Κατορθώσαμε να συνθέσουμε μια πλατιά, ισχυρή και άφθαρτη ομάδα εμπόρων, δίκαια αντιπροσωπευτική όλων των κλάδων της Αγοράς μας. Κοινή μας προτεραιότητα η συμφωνία μας ότι η Ανάκαμψη της εμπορικής Αγοράς των Χανίων οφείλει να βασιστεί στο ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σχέδιο, το οποίο παρουσιάσαμε δημόσια στους συναδέλφους μας, με στρατηγικό επίκεντρο την Καινοτομία, τη  Λειτουργικότητα & την Αποτελεσματικότητα.

  Προτεραιότητα μας η διαγραφή του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους των εμπόρων

  Ο εμπορικός κόσμος – και – στα Χανιά, προέρχεται από ένα πρωτόγνωρο ΣΟΚ, αυτό της πανδημίας του κορωνοϊού. Μπορεί να «συνέλθει» η οικονομία, με δεδομένο πως για μια ακόμη φορά, αυτό που ακούγεται ολοένα και πιο συχνά, είναι πως έρχεται ένας «δύσκολος χειμώνας»;

  Τα δύο προηγούμενα χρόνια, οι επιχειρηματίες βρεθήκαμε αντιμέτωποι με πρωτόγνωρες καταστάσεις οικονομικής ασφυξίας. Πολλές επιχειρήσεις έκλεισαν και ακόμα περισσότερες αντιμετωπίζουν σημαντικά οικονομικά προβλήματα για την επιβίωσή τους. Ο ανταγωνισμός με τις πολυεθνικές άνισος και συχνά χωρίς κανόνες, με το μέλλον αβέβαιο. Και μόλις έκανε την εμφάνισή του ένα νέο απειλητικό κύμα ανατιμήσεων που πιέζει ασφυκτικά πλέον και την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών των Χανίων με ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση στην ήδη μειωμένη εμπορική μας κίνηση. Η «ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ» διεκδικεί από την πολιτεία ριζοσπαστικές λύσεις, με προτεραιότητα τη διαγραφή του συσσωρευμένου ιδιωτικού χρέους, το οποίο δημιουργήθηκε προς το Δημόσιο εις βάρος των πληττόμενων επιχειρήσεων εξαιτίας του Covid-19, σε συνδυασμό με μη επιστρεπτέα χρηματοδότηση. Επιδιώκουμε πλέγμα ελάφρυνσης του δυσβάσταχτου φορολογικού & εργοδοτικού βάρους των επιχειρήσεων μέσω οριστικής κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, περαιτέρω μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών, κατάργησης του τέλους επιτηδεύματος, μείωσης του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων.

  “Στα Χανιά δεν έχουν τολμήσει αρκετές γυναίκες να βγουν μπροστά και να προσφέρουν όσα πραγματικά αξίζουν στην ανάκαμψη του τόπου μας”

  Υπήρξαν «υπηρεσίες» του σύγχρονου εμπορίου, οι οποίες ενισχύθηκαν και ισχυροποιήθηκαν σε πολύ πιο σύντομους χρόνους λόγω covid-19 όπως για παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο. Ο εμπορικός κόσμος στα Χανιά, έχει προσαρμοστεί σε ικανοποιητικό ή όχι επίπεδο, στις νέες αυτές «συνθήκες»;

  Η Τεχνολογία αλλάζει τον παραδοσιακό τρόπο ζωής και ειδικότερα τον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές κάνουν τις αγορές τους. Σίγουρα, η «επέλαση» του ηλεκτρονικού εμπορίου αλλάζει σημαντικά το περιβάλλον της εμπορικής μας αγοράς και δημιουργεί νέες προκλήσεις. Ο δικός μας συνδυασμός, η «ΣΥΝΘΕΣΗ ΑΝΑΚΑΜΨΗΣ», θέτει την Καινοτομία με αυτοπεποίθηση στο επίκεντρο της επόμενης μέρας. Η διαφορά μας από τις προηγούμενες παθητικές Διοικήσεις είναι ότι έχουμε συγκεκριμένο σχέδιο για να μετατρέψουμε την – κακώς νοούμενη – απειλή σε συγκριτικό πλεονέκτημα μιας σύγχρονης Χανιώτικης Αγοράς. Μεταξύ άλλων, έχουμε μελετήσει και είμαστε έτοιμοι να προωθήσουμε την υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου προγράμματος επιβράβευσης των καταναλωτών στις τοπικές επιχειρήσεις των Χανίων με σκοπό την τόνωση και στήριξη της τοπικής αγοράς μέσω της χρήσης ειδικής πλατφόρμας τεχνολογίας και εφαρμογής κινητού τηλεφώνου. Έξυπνος μηχανισμός μέσω του οποίου οι τοπικοί καταναλωτές μαζί με επισκέπτες των Χανίων θα αποκτήσουν την ευκαιρία να επιβραβεύονται για τις αγορές τους στις τοπικές μας επιχειρήσεις.

  “Η «Σύνθεση Ανάκαμψης» είναι ανοιχτή στον κάθε συνάδελφο που αντιδρά στη στασιμότητα”

  Πόσο «κομματικοποιημένες» είναι οι εκλογές του Ε.Σ.Χ.;

  Η «Σύνθεση Ανάκαμψης», όπως είναι ξεκάθαρο κι από το όνομα του νέου συνδυασμού όλων των εμπόρων της πόλης των Χανίων, είναι ανοιχτή στον κάθε συνάδελφο που αντιδρά στη στασιμότητα. Δημιουργήθηκε με επίκεντρό της κοινές αξίες, εμπειρία και γνώση των πιεστικών αναγκών που αντιμετωπίζουμε οι έμποροι των Χανίων σήμερα. Μας δεσμεύει απέναντι στους συναδέλφους η επεξεργασμένη και συγκεκριμένη πρόταση που θέσαμε στην κρίση τους. Αναμφισβήτητα, η κομματικοποίηση αποτελεί «γάγγραινα» στον οργανισμό τους Εμπορικού μας Συλλόγου, γι’ αυτό είμαστε σίγουροι ότι σε λίγες μέρες οι συνάδελφοι θα αποφασίσουν να αποτελέσει παρελθόν.

  Πόσο δύσκολη θα είναι η «συνεργασία» την επόμενη ημέρα των εκλογών, ιδιαίτερα αν το αποτέλεσμα «επιβάλλει» κάτι τέτοιο;

  Μέσα από ανοιχτό διάλογο, παρουσιάσαμε αναλυτικά και δεσμευτήκαμε απέναντι στους συναδέλφους μας με το ολοκληρωμένο Σχέδιο Ανάκαμψης που έχει ανάγκη το Εμπόριο των Χανίων. Δεν είναι τυχαίο ότι η λέξη «Σύνθεση» αποτελεί συστατικό της ονομασίας του συνδυασμού μας. Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να την ακυρώσουμε στην πράξη;

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ