More

  Έφη Τόττα: Η έμπνευση απαιτεί μοναχικότητα και κάποιες φορές μοναξιά…

  Αρχικά θα ήταν πολύ ωραίο να μας πεις κάποια πράγματα για σένα…
  Η καταγωγή μου είναι από το Μέγαρο Γρεβενών… Έζησα τα πρώτα μου σχολικά χρόνια στη Γερμανία και στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού επέστρεψα στα Γρεβενά με την οικογένεια μου. Ανακάλυψα από νωρίς την κλίση μου στα εικαστικά και είμαι αυτοδίδακτη ζωγράφος. Λατρεύω την  τέχνη σε όλες τις μορφές της και αγαπώ πολύ την ανάγνωση. Είμαι παντρεμένη και μητέρα 2 παιδιών και τα τελευταία 12 χρόνια ζω στη Θεσσαλονίκη μοιράζοντας το χρόνο μου ανάμεσα στην οικογένεια και την τέχνη.

  Νιώθω μία τεράστια εσωτερική ανάγκη για δημιουργία την οποία, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω. 

   

  Γιατί σου αρέσει η ζωγραφική; 
  Επειδή μέσω της ζωγραφικής μπορείς να εκφραστείς, να ταξιδέψεις, να εκτονωθείς, να φωνάξεις αν το θέλεις, αλλά και να δώσεις σχήμα και μορφή στους φόβους, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρα σου… Για μένα είναι ανάγκη έκφρασης και δημιουργίας. Λειτουργεί θεραπευτικά και μου προσφέρει μία μεγάλη γκάμα συναισθημάτων. Δεν θα μπορούσα να φανταστώ τη ζωή μου, χωρίς τη ζωγραφική!

  Συνήθως εμπνέομαι από προσωπικές καταστάσεις και εμπειρίες είτε είναι θετικές είτε αρνητικές και δεν νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω τι είναι αυτό που με έμπνευσε

  Τι σε μύησε να ασχοληθείς με την τέχνη;
  Η αλήθεια είναι πως δεν είχα τέτοια ερεθίσματα από το σπίτι μου και την οικογένειά μου, αν και ο πατέρας μου ζωγράφιζε όταν ήτανε πολύ νέος και πιστεύω πως από αυτόν έχω κληρονομήσει την κλίση αυτή. Η ζωγραφική ήρθε εντελώς φυσικά στη ζωή μου,  στις τελευταίες τάξεις του δημοτικού όπου και άρχισα να ζωγραφίζω ασταμάτητα με μολύβι, ξυλομπογιές και μαρκαδόρους. Στα 15 σταμάτησα τη ζωγραφική για διάφορους λόγους, πίστευα όμως μέσα μου πως κάποια στιγμή θα ασχοληθώ ξανά με την τέχνη. Έτσι λοιπόν στα 22 μου, έπιασα τα πινέλα μου δυναμικά, δουλεύοντας με ακρυλικά αυτή τη φορά. Λίγα χρόνια μετά μπήκε στη ζωή μου και η αγιογραφία. Νιώθω μία τεράστια εσωτερική ανάγκη για δημιουργία την οποία, δεν θα μπορούσα να αγνοήσω.
  “Η τέχνη, εκτός από μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, μπορεί πολλές φορές να σε κάνει να νιώσεις και αρνητικά συναισθήματα. Όλοι έχουμε μουτζουρώσει, σκίσει ή πετάξει κάποιες από τις δημιουργίες μας”
  Μπορείς να μας αναφέρεις μία πραγματική κατάσταση η οποία σε έμπνευσε δημιουργικά;
  Συνήθως εμπνέομαι από προσωπικές καταστάσεις και εμπειρίες είτε είναι θετικές είτε αρνητικές και δεν νιώθω την ανάγκη να εξηγήσω τι είναι αυτό που με έμπνευσε. Προσπαθώ απλώς να μεταφέρω τα συναισθήματα μου στον καμβά. Αυτό δεν σημαίνει πως δεν με απασχολεί η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί γύρω μας, απλώς προτιμώ να αποτυπώσω τη δική μου πραγματικότητα. Οι πραγματικές καταστάσεις είναι πολλές και διάφορες, είναι όμως προσωπικές και δεν θα ήθελα να τις αναλύσω.
  Είναι για σένα η καλλιτεχνική ζωή μοναχική; 
  Πιστεύω πως η έμπνευση απαιτεί μοναχικότητα και κάποιες φορές μοναξιά. Δεν εννοώ όμως τη στείρα μοναξιά της δυστυχίας, αλλά αυτή που επωάζει κάτι δημιουργικό. Θεωρώ πως η απομόνωση κατά καιρούς βοηθάει τον καλλιτέχνη στην αναζήτηση του. Την απομόνωση αυτή, άλλοι την αποκαλούν μοναξιά, άλλοι εσωστρέφεια και κάποιοι τρίτοι πνευματικότητα και καλλιέργεια. Προσωπικά θα ήθελα να έχω περισσότερες ευκαιρίες για απομόνωση με τους καμβάδες, τα πινέλα μου και τα χρώματα μου, όμως λόγω υποχρεώσεων δεν το καταφέρνω και πολύ συχνά.
  Πες μας ένα από τα λάθη που κάνουν οι καλλιτέχνες και εγκλωβίζουν την εξέλιξη τους… 
  Η τέχνη γενικότερα, εκτός από μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, μπορεί πολλές φορές να σε κάνει να νιώσεις και αρνητικά συναισθήματα. Όλοι έχουμε μουτζουρώσει, σκίσει ή πετάξει κάποιες από τις δημιουργίες μας. Ειδικά οι άνθρωποι που είναι τελειομανείς και θέλουν να είναι όλα άψογα, μπορεί πολύ εύκολα να απογοητευτούν. Απογοήτευση επίσης, μπορεί να νιώσει κανείς από μία αρνητική κριτική σχετικά με τη δουλειά ή την τεχνοτροπία του. Το συναίσθημα αυτό, μόνο στάσιμο μπορεί να σε κρατήσει και οπωσδήποτε σε μπλοκάρει και δεν σε αφήνει να εξελιχτείς. Θεωρώ πως για να εξελισσόμαστε πρέπει να πιστεύουμε σε αυτό που κάνουμε ,να δεχόμαστε τις κριτικές είτε είναι θετικές, είτε αρνητικές και να μαθαίνουμε από τα λάθη μας. Ούτως ή άλλως η μάθηση δεν τελειώνει ποτέ, πόσο μάλλον στην τέχνη.

  Βρίσκεσαι με ανθρώπους με τους οποίους σε ενώνει κάτι σημαντικό : Η αγάπη για την Τέχνη… 

   

  Παίρνεις μέρος συχνά σε εκθέσεις;
  Τα τελευταία 3 χρόνια έχω συμμετάσχει σε διάφορες ομαδικές εκθέσεις και δράσεις. Είναι μία ενδιαφέρουσα διαδικασία, όχι μόνο από την πλευρά της προβολής των έργων του κάθε καλλιτέχνη και τις πωλήσεις (που είναι και άσχετες με την ανάγκη για δημιουργία) όμως και για το ότι σου δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσεις άλλους καλλιτέχνες που ο καθένας είναι μοναδικός και ξεχωριστός. Βλέπεις διαφορετικές τεχνοτροπίες, διαφορετικούς τρόπους σκέψης, ανταλλάσσεις απόψεις καλλιτεχνικές και μη και βρίσκεσαι με ανθρώπους με τους οποίους σε ενώνει κάτι σημαντικό : Η αγάπη για την Τέχνη
  “Μέσω της ζωγραφικής μπορείς να εκφραστείς, να ταξιδέψεις, να εκτονωθείς, να φωνάξεις αν το θέλεις, αλλά και να δώσεις σχήμα και μορφή στους φόβους, τις σκέψεις, τις ανησυχίες και τα όνειρα σου…”
  Εάν έπρεπε να επιλέξεις να εργαστείς σε ένα καλλιτεχνικό κίνημα από το παρελθόν ποιο θα ήταν αυτό;
  Θαυμάζω σχεδόν όλα τα καλλιτεχνικά κινήματα από την Αναγέννηση μέχρι και σήμερα. Ωστόσο αν θα έπρεπε να επιλέξω σε ποιο κίνημα θα εργαστώ αυτό θα ήταν ο κυβισμός. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και δυσνόητα στυλ ζωγραφικής. Με γοητεύουν τα γεωμετρικά σχήματα, οι καθαρές φόρμες και τα περιγράμματα που χαρακτηρίζουν τον κυβισμό. Αν και δεν έχω ασχοληθεί με το κομμάτι αυτό, βρίσκω πως είναι ενδιαφέρον να βλέπεις και να ζωγραφίζεις ένα αντικείμενο από πολλές και διαφορετικές οπτικές γωνίες. Στην ουσία να το διαλύεις και να το αναδημιουργείς.

   

  Υπάρχει μια βασική φιλοσοφία στη σκέψη σου, που σε καθοδηγεί στη δημιουργική σου έκφραση; 
  Όπως και στη ζωή μου, έτσι και καλλιτεχνικά, ακολουθώ απλώς το ένστικτο μου και αυτό που ταιριάζει περισσότερο στην αισθητική μου.
  Ποια είναι τα μελλοντικά σου σχέδια; 
  Γενικότερα αποφεύγω να κάνω μακροπρόθεσμα σχέδια. Προτεραιότητα μου είναι πάνω απ ‘όλα τα παιδιά μου. Από εκεί και πέρα θα ήθελα στο μέλλον να συνεχίσω να ζωγραφίζω με τον ίδιο ενθουσιασμό, να εξελίσσομαι καλλιτεχνικά αλλά και ως άνθρωπος και αν καταφέρω να βρω το χρόνο, να πειραματιστώ και σε άλλες τεχνοτροπίες. Επίσης, θα με ενδιέφερε κάποια στιγμή στο μέλλον, όταν θα είμαι πραγματικά έτοιμη και αν το επιτρέπουν οι συνθήκες, να κάνω μία ατομική έκθεση. Δεν βιάζομαι όμως, πιστεύω πως όλα έρχονται την κατάλληλη στιγμή.

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Κλειστά σχολεία: Σε ποιες περιοχές θα γίνει τηλεκπαίδευση την Τρίτη λόγω κακοκαιρίας

  Με την κακοκαιρία «Λέανδρος» να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, και την Τρίτη σχολεία θα παραμείνουν κλειστά, ακόμη και στην Αττική, και τα μαθήματα θα γίνουν μέσω της πλατφόρμας...

  Τι λέει ο Μπελιβάνης για το φονικό στα Μεσκλά: 14 μαχαιριές έφερε η άτυχη γυναίκα

  Η ετυμηγορία του Ιατροδικαστή Κρήτης κ. Σταμάτη Μπελιβάνη, φωτίζει την στυγερή τη δολοφονία που συγκλονίζει τα τελευταία 24ωρα ολόκληρη την Κρήτη, στα Μεσκλά Χανίων.Το...

  Συγκλονιστικό βίντεο: Δείτε το δευτερόλεπτο που ένας ακόμη Κρητικός σκοτώνεται σε φοβερό τροχαίο (pics+vid)

  Ένα συγκλονιστικό βίντεο από το νέο θανατηφόρο δυστύχημα που βύθισε στο πένθος μια ακόμη οικογένεια στην Κρήτη τις τελευταίες ώρες.Το σχετικό οπτικό υλικό, ανάρτησε...

  Θλίψη για τον χαμό του Ηλία Μαρινάκη: “Έσβησε” ένας θρύλος… (pics)

  Ο Ηλίας Μαρινάκης, ιδρυτικό μέλος και μπασίστας των Πελόμα Μποκιού πέθανε μετά από χρόνια ασθένεια το απόγευμα της Δευτέρας (18/1)Την θλιβερή απώλεια γνωστοποίησε ο...