Ακολουθήστε το Kriti360 στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!

Ο Νίκος Στασινόπουλος ήταν από αυτούς που μετέτρεψαν την Viohalco σε έναν από τους ισχυρότερους βιομηχανικούς ομίλους στην Ευρώπη με παραγωγή σε πολλές χώρες και παρουσία σε 100 αγορές.

Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών μια από τις πλέον εμβληματικές φιγούρες της ελληνικής βιομηχανίας, ο Νίκος Στασινόπουλος εκ των ιδρυτών του ομίλου ViohalcoΒΙΟ +3,37%.

Ο όμιλος συγκαταλέγεται στις κορυφαίες βιομηχανικές εταιρίες επεξεργασίας μετάλλων στην Ευρώπη. Με έδρα στο Βέλγιο είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Euronext Βρυξελλών (VIO) (Νοέμβριος 2013) και στο Χρηματιστήριο Αθηνών (BIO) (Φεβρουάριος 2014). Έχει βιομηχανικές εγκαταστάσεις παραγωγής στην Ελλάδα, Βουλγαρία, Ρουμανία, Βόρεια Μακεδονία, Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και συμμετοχές σε εταιρίες με παραγωγικές εγκαταστάσεις στην Τουρκία και Ολλανδία, ενώ διαθέτει ένα ισχυρό εμπορικό δίκτυο σε 18 χώρες και πραγματοποιεί πωλήσεις σε περίπου 100 χώρες.

Η ViohalcoΒΙΟ +3,37% ιδρύθηκε πριν από 102 χρόνια ως οικογενειακή επιχείρηση. Η ίδρυση το 1924 της εμπορικής εταιρίας Αδελφοί Ν. Στασινόπουλοι Ο.Ε. που αποτέλεσε την απαρχή της περαιτέρω εξέλιξης.

Ακολούθησε τη δεκαετία του 1930 η ίδρυση το 1937 της βιομηχανικής εταιρίας με την επωνυμία Ελληνική Εταιρεία Χαλκού Α.Ε.

Η Εισαγωγή της Βιοχάλκο στο Χρηματιστήριο έγινε το 1947. Τη δεκαετία του 1950 γίνονται σημαντικές επενδύσεις σε νέο μηχανολογικό εξοπλισμό. Γίνεται η εγκατάσταση ενός προηγμένης τεχνολογίας έλαστρου αλουμινίου, ανοίγοντας το δρόμο για την ίδρυση μιας νέας ηγετικής βιομηχανίας στην παραγωγή προϊόντων έλασης αλουμινίου, της Ελβάλ.

Στη συνέχεια η εταιρεία μετονομάστηκε σε Βιοχάλκο – Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου Α.Ε.

Στη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 πραγματοποιείται σημαντική επέκταση της εταιρίας με την έναρξη λειτουργίας των κλάδων χάλυβα, καλωδίων, ειδών υγιεινής και πλακιδίων. Η δομή της εταιρίας αλλάζει και μετατρέπεται σε εταιρία συμμετοχών, ώστε να εξασφαλισθεί η αυτονομία και ευελιξία των θυγατρικών εταιριών.

Τη δεκαετία του 1970 ιδρύεται μια σειρά νέων εταιριών στις οποίες συμπεριλαμβάνονται η εταιρία κατασκευής προφίλ αλουμινίου Ετέμ Α.Ε. και η Ελβάλ Α.Ε. μετά την απόσχισή της από τη Βιοχάλκο Αλουμίνιον.

Μετά από πολλές αποσχίσεις γίνεται αναδιάρθρωση των εταιριών, με στόχο τη διαμόρφωση ενιαίας εταιρικής κουλτούρας για όλες τις εταιρίες. Τη δεκαετία του 1990 γίνεται η εισαγωγή στο Χρηματιστήριο Αθηνών κύριων θυγατρικών, η οποία ακολουθείται από αύξηση κεφαλαίου σε επίπεδο Βιοχάλκο προκειμένου να χρηματοδοτηθεί η γρήγορη επέκταση και συγχώνευση θυγατρικών στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Το 2002, το χαρτοφυλάκιο των εταιριών της Βιοχάλκο περιλαμβάνει μια σειρά από πολλά υποσχόμενες μεγάλες επενδύσεις όπως η Bridgnorth Aluminium Ltd στο Ηνωμένο Βασίλειο, η Stomana Industry S.A. και η Sofia Med S.A. στη Βουλγαρία, η Icme Ecab S.A. στη Ρουμανία και η Σωληνουργεία Κορίνθου στην Ελλάδα.

Το 2011 η Ελληνικά Καλώδια Α.Ε., θυγατρική της Βιοχάλκο, εξαγοράζει τη Fulgor Α.Ε., αυξάνοντας σημαντικά την παραγωγική της δυνατότητα, ενώ διευρύνει παράλληλα το χαρτοφυλάκιο προϊόντων της συμπεριλαμβάνοντας υποβρύχια καλώδια μέσης και υψηλής τάσης.

Το Νοέμβριο του 2013, ολοκληρώνεται η εταιρική αναδιάρθρωση (συγχώνευση) μετά την απορρόφηση της ελληνικής εταιρίας «Βιοχάλκο – Ελληνική Βιομηχανία Χαλκού και Αλουμινίου ΑΕ» και της βελγικής εταιρίας «Cofidin S.A.» από τη βελγική εταιρία ViohalcoΒΙΟ +3,37% S.A. Ακολουθεί η εισαγωγή και διαπραγμάτευση των μετοχών της ViohalcoΒΙΟ +3,37% S.A. στο Χρηματιστήριο Euronext των Βρυξελλών.

 euro2day.gr