Ακολουθήστε το στο Facebook για να μην χάνετε είδηση!
«Δεν υπάρχει Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά ετεροδιοίκηση…. Ούτε καν απλή διαχείριση δεν μας αφήνουν να κάνουμε».
Με τις λέξεις αυτές, ό Δήμαρχος Καντάνου-Σελίνου Αντώνης Περράκης, περιέγραψε με τα μελανότερα χρώματα την κατάσταση που επικρατεί σε όλους τους Δήμους της χώρας οι οποίοι «φορτώνονται» διαρκώς με αρμοδιότητες ενώ παράλληλα τους αφαιρούνται οι οικονομικοί πόροι.
Ο κ. Περράκης «κλείνοντας» την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καντάνου-Σελίνου για τον προϋπολογισμό του 2016, ο οποίος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, μιλώντας, με εμφανή την αγανάκτησή του, ανέφερε μεταξύ άλλων και τα εξής:
«….Δεν έχουμε καταλάβει ότι εδώ δεν είναι αυτοδιοίκηση. Άλλοι καθορίζουν τις τύχες μας. Άλλοι δίνουν τα χρήματα, εμείς εδώ κάνουμε διαχείριση των ψίχουλων που μας πετάνε. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση μας έχουν φορτώσει ένα κάρο υποχρεώσεις χωρίς πόρους. Το πιο τρανταχτό παράδειγμα η Κοινωφελή Επιχείρηση που της έχουν φορτώσει το παιδικό σταθμό Κουντούρας και δεν έχει να πληρώσει εδώ και πέντε μήνες τα τρία άτομα που εργάζονται ……Η κυβέρνηση μας δίνει χαρτζιλίκι και μας έχει εγκλωβίσει στο δίχτυ της γραφειοκρατίας και με το χαρτζιλίκι αυτό προσπαθούμε να λύσουμε προβλήματα. Οι νέοι στύλοι στην επαρχία δεν ανάβουνε. Εκλιπαρούμε σε καθημερινή βάση για τα αυτονόητα. Χαλάνε τα αυτοκίνητα και δεν ξέρουμε που θα βρούμε χρήματα να φτιάξουμε. Αυτό λέγεται αυτοδιοίκηση;…… Συνέχεια μας φορολογούν. Τώρα βάζουν 29% φόρο στα έσοδα του Δήμου. Ότι και να κάνει ο δήμος έρχεται η κυβέρνηση και βάζει πρόστιμα και φορολογεί…….»
Στην έναρξη της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου την Παρασκευή 4/3 στο αμφιθέατρο του πρώην δημαρχείου Καντάνου, ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μπιτσάκης ανέφερε ότι «δεν είναι το κατάλληλο μέρος για να συζητάμε τα θέματα του ΔΣ.» Η πρόεδρος του Δ.Σ. ανέφερε ότι «γνωρίζετε ότι την αίθουσα την έχουμε δώσει στο Καρναβαλικό Σύλλογο είναι έκτακτες συνθήκες οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές.»
Επίσης ο τοπικός σύμβουλος Αντώνης Γιακουμάκης ανέφερε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί για το τεχνικό πρόγραμμα και σήμερα στο προϋπολογισμό δεν μας έχει ζητηθεί.»
Στην συνέχεια, παίρνοντας τον λόγο η αντιδήμαρχος Στέλλα Αλφιέρη προκειμένου να παρουσιάσει την εισήγηση για τον προυπολογισμό του 2016, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής:
“….. Ψηφίσαμε το Τεχνικό Πρόγραμμα προχθές και βλέπω ο κ.Γιακουμάκης εκφράζει τη διαμαρτυρία του ότι δεν κλήθηκε να καταθέσει τις απόψεις του για τον προϋπολογισμό και για το Τεχνικό Πρόγραμμα όπως γνωρίζετε σύμφωνα με τις αρμοδιότητες του Τοπικού Συμβουλίου διότι άλλα Τοπικά Συμβούλια κατέθεσαν πρόταση οι Τοπικοί Σύμβουλοι σύμφωνα με τον κανονισμό να κάμουν λαϊκή συνέλευση και να στείλουν στο Δ.Σ. τις αποφάσεις και το προγραμματισμό χωρίς να περιμένουν την παρότρυνση της δημοτικής αρχής…
Περνούμε δύσκολες στιγμές στη χώρα μας. Ο προϋπολογισμός δεν μπορεί να ανταποκριθεί σε όλα τα αιτήματα των πολιτών και δεν μπορεί να είναι πλούσιος και να μπορεί να επιλύσει τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν το Δήμο…..
To 2008 όταν υπήρχαν οι τρεις Καποδιστριακοί Δήμοι, οι πόροι που έρχονταν από το κεντρικό κράτος ήταν 3.000.000ευρώ στο σύνολό τους, τώρα για το σύνολο του Καλλικρατικού δήμου ανέρχονται στο ποσό 1.200.000 ευρώ. Πιστεύω ότι το σχέδιο Καλλικράτης δημιούργησε τεράστια προβλήματα. Πήραμε αρκετές υπηρεσίες αλλά δεν πήραμε τα κατάλληλα κονδύλια. Μεγάλος ασθενής οι κοινωνικές υπηρεσίες και πολλές φορές με την έλλειψη χρηματοδότησης πάγωμα κοινοτικών κονδυλίων και καθυστέρηση εκταμίευση ποσών να βρίσκονται το ΚΗΦΗ και οι Παιδικοί Σταθμοί στον αέρα……..
Το άλλο θέμα είναι ότι η δημοτική αρχή προσπάθησε στο χρόνο που πέρασε με πολλή δυσκολία να κάνει λαϊκές συνελεύσεις, να συνεργαστεί με τα τοπικά διαμερίσματα και να φέρει τις αποφάσεις των……
Ένα μεγάλο πρόβλημα είναι η απρόβλεπτη φορολόγηση των εσόδων που ανέρχεται σήμερα στα 29% και η καταβολή του ΕΝΦΙΑ. Αυτό δεσμεύει πολύ μεγάλα κονδύλια με αποτέλεσμα τα κονδύλια που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για αναπτυξιακό σκοπό να πηγαίνουν υπέρ του κράτους……
Σαν δημοτική αρχή αποφασίσαμε να ελέγξουμε τους λογαριασμού της ΔΕΗ οι οποίοι αυτή τη στιγμή εμφανίζονται αρκετά υψηλοί σε σχέση με τον προϋπολογισμό του Δήμου. Στο νέο πληροφοριακό σύστημα που εγκαταστήσαμε στο Δήμο διαπιστώσαμε δύο πράγματα.
Το πρώτο πράγμα είναι πως ένας αριθμός ηλεκτρικών εγκαταστάσεων πληρωνόταν από το Δήμο χωρίς να του ανήκουν. Π.χ. η ΚΟΣΜΟΤΕ όπου απ’ το 2008 πληρώναμε 25.048ευρώ ενώ στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε ότι δεν ήταν σωστό και φτάσαμε στο σημείο μετά από πολύ δουλειά να φύγει από το σύστημα του Δήμου και είμαστε σε διαδικασία επιστροφής χρημάτων. Το δεύτερο είναι πως η αυξανόμενη δαπάνη της ΔΕΗ οφείλεται στα αντλιοστάσια και στον έλεγχο που κάναμε διαπιστώσαμε πως η κατηγορία των αντλιοστασίων που έχει πρόβλημα μη παρακολούθησης και όχι σωστής διαχείρισης έχει χάσει την επιδότηση του 40% . Δηλαδή έχει σταματήσει απ’ τη ΔΕΗ να τιμολογείται ως γεωργικό ρεύμα και ο Δήμος μας από 0,07 πληρώνει 0,17 σαν ύδρευση. Κάνουμε μια προσπάθεια να καταφέρουμε να βγάλουμε άδεια χρήσης νερού, να καθοριστούν τα τιμολόγια για να επαναδιαπραγματευθούμε τις τιμές, όμως χρειάζεται χρόνος και αρκετή δουλειά……
Εμείς σα δημοτική αρχή επισημάναμε το θέμα της παραγωγής απορριμμάτων στην περιοχή μας και αποφασίσαμε να δώσουμε μια βαρύτητα, να τρέξουμε και τη τελευταία στιγμή να καταφέρουμε μια χρηματοδότηση για την αγορά του ΣΜΑ. Θεωρώ ότι είναι μια πολλή σημαντική νίκη της Δημοτικής αρχής γιατί θα μας επιτρέψει την μείωση του κόστους των σκουπιδιών και τη μείωση της φθοράς των αυτοκινήτων και την αντιμετώπιση της διαχείρισης των σκουπιδιών με σωστό τρόπο…..
Μια άλλη αλλαγή που τολμήσαμε ήταν η εισαγωγή της νέας τεχνολογίας στο Δήμο μας. Θεωρώ θα εξοικονομήσει χρήματα και θα δώσει μια άλλη αντίληψη για την διοργάνωση των υπηρεσιών. Ήδη οι υπηρεσίες μας λειτουργούν στο νέο πλαίσιο και έχουμε θετικά αποτελέσματα…
Με απόφαση Δημάρχου ορίσαμε το καθηκολόγιο του Δήμου για να υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα ποιος και τι κάνει στο Δήμο μας. Δίνει τη δυνατότητα σε οποιοδήποτε τοπικό σύμβουλο – πολίτη να ξέρει σε ποια υπηρεσία θα αποταθεί και πως θα λύσει ή καταθέτει το πρόβλημα του ή να συζητήσει την επίλυσή του προβλήματός του. Ενσωματώσαμε το κέντρο προσχολικής αγωγής στο Δήμο μας προχωρήσαμε σε κάποια πράγματα για να έχουμε το 2016 να λειτουργήσουμε πιο ομαδικά, πιο οργανωμένα, πιο αποτελεσματικά…..
Ο προϋπολογισμός που καταθέσαμε δεν είναι οικονομικά ανθηρός όμως είναι δίκαιος και ισομερής στο σύνολό των διαμερισμάτων. Όταν αναλάμβανε η δημοτική αρχή εκτιμήσαμε και είδαμε τις ευκαιρίες. Οι μόνες δυνατότητες για να μπορούμε να αξιοποιήσουμε ήταν η αναβάθμιση στα Γαυδιώτικα και το πρόγραμμα της Παλαιόχωρας. Θα έπρεπε να τα αφήσουν να χαθούν; Προχωρήσαμε έφεραν καρπούς την τελευταία στιγμή και σήμερα αυτό προχωρεί……
Είμαστε έτοιμοι και για την ενδοχώρα. Δε γνωρίζουμε πως θα καρποφορήσουν αυτές οι μελέτες που έχουμε κάνει. Αυτό το θέμα είναι πολιτικής βούλησης και εμείς θα καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια…..
Παίρνοντας τον λόγο ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ζουριδάκης ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
“…… Τα τοπικά συμβούλια για να συνεδριάσουν και να ξέρουν τι προβλήματα είναι στην περιοχή τους, πρέπει να ξέρουν πότε θα κάνουμε τεχνικό πρόγραμμα. Κανείς δεν ήξερε……
Τα νερά τα οποία έχουμε και χάνονται είναι εκατομμύρια κυβικά. Μπορούμε να μαζέψουμε τα νερά και τα δίνουμε στον κόσμο για άρδευση. Μπορούμε να μην πληρώνουμε τόσα χρήματα στα αντλιοστάσια….. Όταν υπάρχουν μελέτες γίνονται και έργα. Οι μελέτες που υπήρχανε τις είχα κάνει εγώ εκτός τα Γαυδιώτικα. Αυτές τις μελέτες τις πήραμε και τις προχωρήσαμε. Όσο υπάρχουνε μελέτες μπορείς να βρεις χρήματα όπου δεν υπάρχουν μελέτες δε γίνεται έργο…..
Ο κ.Ζουριδάκης ψήφισε υπερ των εσόδων-εξόδων, ενώ καταψήφισε το τεχνικό πρόγραμμα έργων.
Από την πλευρά του ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Ψαράκης, μεταξύ άλλων είπε:
“…….Στα Πλεμενιανά το νερό είναι σε άθλια κατάσταση. Η γεώτρηση έχει πρόβλημα. Πρέπει άμεσα να φτιαχτεί το πρόβλημα. Ο Αντιδήμαρχος κ. Βακάκης ανέφερε ότι πριν 3 μήνες είχε έρθει ο κ. Διαμαντάκης, είχε κάνει τις απαραίτητες ενέργειες. Υποτίθεται ότι θα έφτιαχνε. Δεν έφτιαξε η γεώτρηση και αυτή τη στιγμή είμαστε στη δημιουργία της μελέτης για να βρούμε χρηματοδότηση για να φτιάξουμε νέα γεώτρηση. Ότι περνάει απ’ το χέρι μας το ‘χουμε κάνει……
Να ενώσουν το δίκτυο της Καντάνου με το πλησιέστερο δίκτυο με των Πλεμενιανών προσωρινά να δώσουμε μια λύση”
Ενημερώνοντας τους δημοτικούς συμβούλους, ο υπάλληλος της οικονομικής υπηρεσίας του Δήμου κ. Βαρδουλάκης ανέφερε ότι οι οφειλές άνω των 1000 ευρώ είναι συνολικά 893.000 ευρώ και αν μπουν προσαυξήσεις είναι άλλες 500.000 οι προσαυξήσεις εκ των οποίων σε ρύθμιση έχουν υπαχθεί 329.000 οι οποίες έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες. “ ….Είμαστε αναγκασμένοι να κάνουμε αναγκαστικά μέτρα για τις εισπράξεις. Το επόμενο βήμα είναι αυτό. Δέσμευση κυριότητας και παρακράτηση λογαριασμού. Η νομοθεσία είναι αυτή” είπε ο κ. Βαρδουλάκης.
Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μπιτσάκης στην ομιλία του ανέφερε ότι διαφωνεί με την τοποθεσία του ΣΜΑ. “Με τα χρήματα που θα πάρει ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου θα μπορούσε να είχε γίνει αλλού” είπε ο κ.Μπιτσάκης.
Η κ. Γόνη Ζερβουδάκη απάντησε πως “το να αγοράσει ο Δήμος δεν είναι εύκολη διαδικασία και εσείς ξεκινήσατε να αγοράσατε αλλά δεν είχατε καμία έγκριση….. Μπορεί μακροπρόθεσμα να γίνει αυτό. Ο κύριος που σας πουλούσε το χωράφι δεν το έδινε σε τιμή αντικειμενικής αξίας άρα δεν ήταν η πιο πρόσφορη διαδικασία….”
Επίσης ο κ. Μπιτσάκης ανέφερε ότι “ο προϋπολογισμός που ψηφίζουμε σήμερα είναι τα έργα του Δήμου που τα αναδεικνύει ο κάθε τοπικός σύμβουλος αν δεν φέρνει ο τοπικός σύμβουλος το πρόβλημα στην εκτελεστική επιτροπή δε γίνεται γι’ αυτό το καταψηφίζω.”
Ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Φιωτάκης ανέφερε ότι “η άποψη των τοπικών συμβουλίων είναι θέμα ουσίας….Λείπουνε οι αποφάσεις των τοπικών συμβουλίων που πρέπει……Ψηφίζω ναι αν και είναι προϋπολογισμός φτώχειας δεν έχει κονδύλια να γίνουν έργα. Ο μόνος τρόπος είναι το ΕΣΠΑ γι’ αυτό αναφέρομαι συνέχεια σε αυτό”
Ο δημοτικός σύμβουλος Αντώνης Μαράκης, μεταξύ άλλων τόνισε πως “η Περιφέρεια μας έχει απομονώσει εντελώς. πρέπει να τους καλέσουμε όλους εδώ και να μας πουν για ποιο λόγο μας έχουν απομονώσει όλους.”
Να σημειωθεί πως τον προυπολογισμό καταψήφισαν συνολικά οι Αντώνης Μπιτσάκης, Αντώνης Μαράκης και ο τοπικός σύμβουλος Δημήτρης Ψαράκης.