More

    Ένας Χανιώτης κατέκτησε το Κιλιμάντζαρο

     Από τα Χανιά στο Κιλιμάντζαρο, το υψηλότερο βουνό της Αφρικής με ύψος 5.895 μέτρα.

    Εκεί βρέθηκε ο Γιάννης Στεφανογιάννης, μέλος του Ορειβατικού
    Συλλόγου Χανίων, συμμετέχοντας σε 18μελή πανελλήνια αποστολή ως ο μόνος Κρητικός.
    Ο ίδιος  περιγράφει την αποστολή με ανάρτησή του στον προσωπικό του λογαριασμό, από όπου και οι φωτογραφίες:
    “Η ορειβατική ομάδα μετέβη από την Αθήνα στο Διεθνές Αεροδρόμιο Κιλιμάντζαρο της Τανζανίας, με ενδιάμεσο σταθμό το Αντίς Αμπέμπα της Αιθιοπίας και μετά από 8 περίπου ώρες πτήσης. Μεταφορά σε ξενοδοχείο στην πόλη Μόσι. Η αποστολή ξεκίνησε ουσιαστικά από την είσοδο του Εθνικού Πάρκου Κιλιμάντζαρο, στη Marangu Gate, στα 1.860 μ. Μετά από περίπου 5 ώρες ανάβαση σε εντυπωσιακό τροπικό δάσος βροχής με ψηλά δέντρα, εξωτικά πουλιά και μαϊμούδες, αλλά και 860 μ. υψομετρικής διαφοράς, η ομάδα έφτασε και κατέλυσε στο καταφύγιο Mandara Hut, στα 2.743 μ., όπου ατένισε τα βουνά και τις ζούγκλες της Κένυας, αλλά και ανενεργούς ηφαιστειακούς κρατήρες.
    Την επόμενη μέρα η ανάβαση συνεχίστηκε με 1.050 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και 6 ώρες περπάτημα, μέσα από θάμνους και γιγάντια φυτά lobelia, με τελική κατάληξη το καταφύγιο Horombo Hut, γύρω στα 3.760 μ., μετά από σύντομη τροπική καταιγίδα, ενώ η αλπική ζώνη του βουνού αρχίζει να παίρνει τη θέση της πυκνής βλάστησης και τα συμπτώματα του υψομέτρου να γίνονται ήδη σε κάποιους αντιληπτά και πιεστικά.
    Το επόμενο πρωί η αποστολή ετοιμάζεται για την άνοδο στο τελευταίο καταφύγιο στους πρόποδες του όρους Κιλιμάντζαρο, το περίφημο Kibo Hut, στα 4.730 μ. με 1.000 μέτρα υψομετρική διαφορά και περίπου 6 ώρες κουραστικής πορείας, στους πρόποδες του ηφαιστείου Mawenzi. Η ομάδα την επόμενη μέρα πραγματοποιεί ανάβαση εγκλιματισμού περίπου 400 μέτρων, ενώ νωρίς το απόγευμα όλοι οι ορειβάτες πηγαίνουν για ύπνο, για να ξεκουραστούν και να ηρεμήσουν.
    Τα μεσάνυχτα της Κυριακής 2 προς 3 Ιανουαρίου η 14μελής πλέον ορειβατική ομάδα, αφού 4 εγκατέλειψαν λόγω προβλημάτων υψομέτρου, παίρνει πρωινό και στη 1 το πρωί ακριβώς ξεκινά την τελική ανάβαση (final push), με σκοπό να διανύσει 1.200 μέτρα υψομετρικής διαφοράς και 7 χιλιόμετρα απόστασης, σε λογικό χρόνο, ώστε να καταστεί δυνατή η επιστροφή εντός της ημέρας και μάλιστα παρακάτω, στο καταφύγιο Horombo Hut, στα 3.760 μ.
    Αν και το απόγευμα της προηγούμενης μέρας πραγματοποιήθηκε σύντομη, αλλά σφοδρή, χιονόπτωση στα 4.730 μ. τη νύχτα της κορυφής υπήρχε ξαστεριά, χωρίς δυνατές ριπές ανέμου, ενώ το πρωί ξημέρωσε μια ηλιόλουστη μέρα, με τσουχτερές όμως θερμοκρασίες, που η αίσθησή τους έφτανε του -15oC, ενώ στην κορυφή το ατμοσφαιρικό οξυγόνο ήταν μόλις 48% αυτού που συναντάμε στο επίπεδο της θάλασσας.
    Η κορυφή Uhuru στα 5.895 μέτρα προσεγγίστηκε από την ορειβατική ομάδα στις 8 το πρωί, σε ένα κατάλευκο πεδίο, με τον κρατήρα να απλώνεται επιβλητικά και παγετώνες χιλιάδων ετών, σαν συγκρότημα κτιρίων, να κάνουν έντονα αισθητή την παρουσία τους στο αλπικό τοπίο. Μετά τις απαραίτητες φωτογραφίες η ομάδα πήρε το δρόμο της επιστροφής, ο οποίος δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολος, λόγω τόσο του χιονιού πάνω από τα 5.000 μ., όσο και λόγω των μεγάλων κλίσεων και του σαθρού εδάφους. Μετά την προσέγγιση του καταφυγίου Kibo Hut, την ξεκούραση και τη συγκέντρωση του εξοπλισμού, η ομάδα αναχώρησε προς το καταφύγιο Horombo Ηut, όπου και διανυκτέρευσε.
    Την επόμενη μέρα, με πολύ καλό καιρό επίσης, αφού η χώρα είναι στον Ισημερινό και το κλίμα είναι τροπικό, οι ορειβάτες κατέβηκαν στο καταφύγιο Mandara Hut και στη συνέχεια η αποστολή τερματίστηκε στην είσοδο του Εθνικού Πάρκου Κιλιμάντζαρο, απ’ όπου και ξεκίνησε.
    Μετά από ένα τελευταίο γεύμα, η αποστολή συγκεντρώθηκε, όπου οι Τανζανοί συνοδοί (42 άτομα, αχθοφόροι, οδηγοί βουνού, μάγειρες κ.ά.) χόρεψαν τελετουργικά και τραγούδησαν πατρογονικά τραγούδια για το Κιλιμάντζαρο και έλαβαν τα φιλοδωρήματά τους, ως ελάχιστη αναγνώριση για το τεράστιο έργο τους, με τη μεταφορά εκατοντάδων κιλών εξοπλισμού και τροφίμων στα βουνά. Η αποστολή τελικά κατέληξε, μετά από 3 ώρες, για διανυκτέρευση στην πόλη Αρούσα (400.000 κατοίκων), με θερμοκρασίες 28oC με αντίστοιχες σκηνές απόλυτης φτώχειας, και η τελική αναχώρηση έγινε την επόμενη μέρα το απόγευμα για την Αθήνα, μέσω Αντίς Αμπέμπα.
    Η ανάβαση στο Κιλιμάντζαρο δεν είναι μια εύκολη αποστολή, αντίθετα απαιτεί άριστη σωματική κατάσταση, πνευματική διαύγεια και ψυχική ηρεμία. Παρ’ όλα αυτά, το αθάνατο βουνό αποζημιώνει πλουσιοπάροχα τους ορειβάτες και επισκέπτες του, ενώ θλιβερή νότα αποτελεί η πολύ κακή ποιότητα ζωής, στα όρια της εξαθλίωσης, αμέτρητων Τανζανών, που μάχονται καθημερινά για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την επιβίωσή τους, σε ιδιαίτερα σκληρές και αντίξοες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες.”
    Fasoulakis

    Δείτε ΕΔΩ περισσότερα από το Kriti360.gr 

    googlenews Kriti360

    Ακολουθήστε το kriti360.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

    ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ