More

  Ένας Κρητικός στη λίστα των επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή παγκοσμίως

  Ο Αριστείδης Τσατσάκης στους κορυφαίους ερευνητές παγκοσμίως – Τεράστια διάκριση για τον κρητικό ερευνητή

  Το όνομα του καθηγητή Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης Αριστείδη Τσατσάκη είναι μεταξύ των 11 συνολικά Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών, οι οποίοι εργάζονται σε ελληνικά τριτοβάθμια ιδρύματα και ερευνητικούς φορείς και περιλαμβάνονται στη λίστα των 6.400 επιστημόνων με τη μεγαλύτερη επιρροή, παγκοσμίως, όπως αυτή προκύπτει από την απήχηση του έργου τους για την τελευταία 11ετία.

  Ο σχετικός κατάλογος με τίτλο «The Highly Cited Researchers» συντάσσεται από τον διεθνώς αναγνωρισμένο οργανισμό Thomson Reuters στο πλαίσιο του project Clarivate Analytics και στηρίζεται στα δεδομένα της ερευνητικής βάσης δεδομένων Web of Science.

  Τα στοιχεία που χρησιμοποιήθηκαν για την ανάλυση και την επιλογή των ερευνητών με υψηλή διάκριση προέρχονται από τους δείκτες βασικών επιστημών (ESI), 2009-2019, οι οποίοι προκύπτουν από περίπου 160.000 άρθρα και ερευνητικές εργασίες υψηλής απήχησης και επίδρασης.

  Μεταξύ των Ελλήνων πανεπιστημιακών και ερευνητών ηγείται ο καθηγητής Ιατρικής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Μελέτιος –Αθανάσιος Δημόπουλος με 2358 δημοσιεύσεις και 71340 συνολικό αριθμό ετεροαναφορών και ακολουθούν ο καθηγητής Αριστείδης Τσατσάκης με 939 δημοσιεύσεις και 13148 αναφορές και στην τρίτη θέση ο καθηγητής Πληροφορικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Γιώργος Καραγιαννίδης με 560 δημοσιεύσεις και 12136 ετεροαναφορές.

  Περήφανος για τη διάκριση

  Ο ίδιος, σε ανάρτησή του, δηλώνει περήφανος που συγκαταλέγεται στους επιστήμονες με τη μεγαλύτερη επιρροή στην επιστήμη της Φαρμακολογίας και της Τοξικολογίας, με βάση τις δημοσιεύσεις του των τελευταίων δεκαετιών, τις οποίες επικαλούνται πολλοί συνάδελφοί του.

  Ποιος είναι ο Αριστείδης Τσατσάκης

  Γεννημένος στο Ηράκλειο το 1957, ο Αριστείδης Τσατσάκης είναι Έλληνας Καθηγητής Τοξικολογίας. Είναι ο πρώτος Τοξικολόγος που πραγματοποίησε πειραματικές μελέτες με στόχο την προσομοίωση της έκθεσης του ανθρώπου σε πληθώρα ουσιών κατά τη διάρκεια της ζωής του, ώστε να ερμηνευτούν οι πραγματικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει ο σύγχρονος άνθρωπος.

  Είναι διευθυντής του Εργαστηρίου Τοξικολογίας και Εγκληματολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης[2] και Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου Κρήτης. Είναι επίσης ιδρυτής και επιστημονικός υπεύθυνος της spin-off εταιρίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, ToxPlusSA.

  Από το έτος 2014 – 2016 διετέλεσε Πρόεδρος της Εταιρίας Ευρωπαίων Τοξικολόγων και Ευρωπαϊκών Τοξικολογικών Εταιριών (Federation of European Toxicologists and European Societies of Toxicology, EUROTOX).

  Είναι μέλος της Ρώσικης Ακαδημίας Επιστημών (Russian Academy of Sciences, RAS) και της Παγκόσμιας Ακαδημίας Επιστημών (World Academy of Sciences, FMWAS).

  Υπό την καθοδήγησή του, πραγματοποιήθηκαν πολλές μελέτες και ερευνητικά έργα που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη και βελτίωση νέων μεθόδων για την ανάλυση των ξενοβιοτικών (xenobiotics), στη βιοεπιτήρηση (biomonitoring) και την καταγραφή των οξέων και μακροπρόθεσμων επιπτώσεών τους στην ανθρώπινη υγεία, στη χρήση μακρομοριακών συστημάτων (macromolecular systems) στη νανοϊατρική (nanomedicine) ως φορείς για στόχευση και μείωση της τοξικότητας και στη νανοτοξικολογία (nanotoxicology) καθώς και στην εξέταση του μήκους των τελομερών (telomere length) στην κυτταρική γήρανση και τη σύνδεσή τους με χρόνιες ασθένειες.

  Είναι Επίτιμος Καθηγητής στο Federal Institute of Hygiene and Toxicology στη Μόσχα και Επίτιμος Διδάκτορας στα D. Mendeleev University of Chemical Technology of Russia (2016),[3] Far Eastern Federal University (FEFU), Vladivostok State Medical University (2017) και University of Medicine and Pharmacy “Carol Davila[4]

  με πληροφορίες: cretalive.gr, wikipedia 

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Μάικλ Δουκάκης: Όλα θα είναι πολύ καλύτερα για την Ελλάδα με τον Μπάιντεν

  Ο  πρώην υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ προέβλεψε ενίσχυση της παρουσίας των ΗΠΑ στη νοτιοανατολική Ευρώπη και ενδυνάμωση των σχέσεων ανάμεσα σε ΝΑΤΟ και Ευρώπη«Bρισκόμαστε...

  Στα άδυτα της ΜΕΘ Covid του ΠΑΓΝΗ! Το προσωπικό και ασθενείς που “παλεύουν” με τον κορωνοϊό

  Η τηλεοπτική κάμερα μπήκε στην Μονάδα - Τι λένε διοίκηση, γιατροί, νοσηλευτικό προσωπικό αλλά και ασθενείς που έδωσαν την μάχη με τον κορωνοϊόΤις συγκινητικές...

  Επιδεινώνεται ο καιρός σε όλη την χώρα! Σε ελεύθερη πτώση ο υδράργυρος – Ισχυροί βοριάδες στην Κρήτη

  Επιδεινώνεται ο καιρός σε όλη, σχεδόν, τη χώρα αύριο, με τη θερμοκρασία να καταγράφει αξιοσημείωτη πτώση αλλά και παγετό να κάνει την εμφάνισή του - στην Αθήνα ακόμη...

  Έρευνα: Μόνο 3 στους 10 Έλληνες θα πραγματοποιήσουν φέτος περισσότερες αγορές για τις γιορτές

  To 60% των Ελλήνων φαίνεται ότι δεν πρόκειται να πτοηθεί από τις δυσμενείς συνθήκες πραγματοποιώντας κανονικά τα Χριστουγεννιάτικά τους ψώνιαΜόνο 3 στους 10 Έλληνες θα...