More

  Ενημερωτικές εκδηλώσεις στην Κρήτη για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

  Η Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης (ΠΕΠΙΣ Κρήτης) στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας εκστρατείας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών συνδιοργανώνει εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στο νησί.

  Με σύνθημα «ΟΧΙ  στην βία κατά των γυναικών-ΝΑΙ σε μία κοινωνία μη-αποδοχής απέναντι στην ενδοοικογενειακή βία και στην βία γενικότερα- ΝΑΙ  σε μία δημοκρατική κοινωνία ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες, χωρίς διακρίσεις, μην μένεις αμέτοχος – μην μένεις αμέτοχη»,  πραγματοποιούνται ενημερωτικές εκδηλώσεις σε Ηράκλειο, Χανιά, Ρέθυμνο και Αγ. Νικόλαο.

  2

  Ειδικότερα σήμερα στο Ηράκλειο έξω από το κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης στη πλ. Ελευθερίας, από νωρίς το πρωί έως τις 2 το μεσημέρι λειτουργεί περίπτερο Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης της ΠΕΠΙΣ Κρήτης, του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Ηρακλείου και τις Δομές Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Ν. Ηρακλείου, όπου εκπρόσωποι τους μοιράζουν ενημερωτικό υλικό στους πολίτες.

  Σε δηλώσεις τους οι εμπλεκόμενοι φορείς για την σημερινή ημέρα, ευχαρίστησαν ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη που με απόφαση του εντάχθηκε και διασφαλίστηκε στο ΕΠ ΚΡΗΤΗ 2014-2020 η δαπάνη λειτουργίας των τεσσάρων δομών που δραστηριοποιούνται στον τομέα υποστήριξης των γυναικών θυμάτων βίας, υπό την αιγίδα των Δήμων Χανίων, Ρεθύμνης, Ηρακλείου και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας. Μάλιστα με την παρέμβαση του Περιφερειάρχη Κρήτης διασφαλίστηκε η λειτουργία των δομών, για τα επόμενα 3 χρόνια.

  Στο πλαίσιο της σημερινής παγκόσμιας ημέρας για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών έγιναν δηλώσεις στα ΜΜΕ και ειδικότερα:

  Ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα Κοινωνικής Πολιτικής Λάμπρος Βαμβακάς: «Τα στοιχεία που υπάρχουν είναι συγκλονιστικά στην Ε.Ε. καθώς 1 στις 3 γυναίκες κακοποιείται και 1 στις 2 γυναίκες κακοποιείται σεξουαλικά στην διάρκεια της ζωής της. Στην Κρήτη έχουν γίνει σημαντικές προσπάθειες για την πρόληψη του θέματος, για την αντιμετώπιση του. Σήμερα το μήνυμα που περνάμε ως Περιφέρεια Κρήτης και εμπλεκόμενοι κοινωνικοί φορείς είναι: Όχι στην βία κατά της γυναίκας, ναι στην ισότητα και στην ισότιμη αντιμετώπιση των 2 φύλλων σε μια κοινωνία δημοκρατική και ισότιμες ευκαιρίες σε όλους».

  Η εμπειρογνώμονας θεμάτων ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης Μερόπη Απελίδου:  «Παγκόσμια ημέρα της βίας κατά των γυναικών σήμερα και καλούμαστε να πάρουμε θέση, να πούμε όχι στην βία κατά των γυναικών να συμμετέχουμε ενεργά και να είμαστε πολίτες που δεν κλείνουμε τα μάτια. Θέλουμε να δώσουμε  ένα  κύριο μήνυμα προς τις γυναίκες, ότι δεν είναι μόνες να σπάσουν την σιωπή τους και να απευθύνονται στα συμβουλευτικά κέντρα και στους ξενώνες φιλοξενίας όπου μπορούν να αναζητήσουν βοήθεια».

  Ο Κοινωνικός λειτουργός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου Γιάννης Σερμάκης: «Η κρίση έχει επηρεάσει σίγουρα τις σχέσεις, το σημαντικό είναι ότι μέσα από εκστρατείες ενημέρωσης όπως η σημερινή, οι γυναίκες πλησιάζουν τις δομές μας και παίρνουν την πληροφόρηση αλλά και την στήριξη που χρειάζεται για να κάνουν το επόμενο βήμα. Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε είναι ότι, μπορεί να γίνει αλλαγή εφόσον κάνουμε το πρώτο βήμα, και ευτυχώς όσα περιστατικά έρχονται στο συμβουλευτικό κέντρο αποδεικνύεται στη συνέχεια ότι η αλλαγή γίνεται…».

  Η  Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας της Περιφέρειας Κρήτης οργανώνει τις παρακάτω δράσεις στο νησί  έως τις 30 Νοεμβρίου 2016:

  – Ανάρτηση μπάνερ πόλης στα κτήρια της Περιφέρειας Κρήτης στο Ηράκλειο και των Περιφερειακών Ενοτήτων σε Χάνια, Ρέθυμνο και Άγιο Νικόλαο και διάθεση του ενημερωτικού φυλλαδίου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών

  – Ενημέρωση για τις δράσεις ευαισθητοποίησης για την εξάλειψη της βίας κατά τον γυναικών από τον ιστότοπο της Περιφέρειας Κρήτης

  – Διάθεση του ενημερωτικού φυλλαδίου της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης για την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών σε όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών και κοινωνικούς φορείς της Περιφέρειας Κρήτης

  Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται από τις δομές στήριξης Γυναικών σε όλη την Κρήτη:

  Ηράκλειο

  • Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 9:00-14:30, στο Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (Αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου), Διεπιστημονική Ημερίδα στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών με θέμα  «Μίλησες;;;        Έφυγες!!!», διοργάνωση Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής- Διεύθυνση Κοινωνικής Ανάπτυξης – Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής –Καινοτόμων Δράσεων – Δημόσιας Υγείας – Ισότητας των Φύλων – Ξενώνας Φιλοξενίας Δήμου Ηρακλείου
  • Παρασκευή 25/11/2016, ώρα 13:00, Μεραμβέλου 56, «Εγκαίνια Διεθνούς Έκθεσης Αφίσας για την Ανισότητα, τη Βία και τις Διακρίσεις με βάση το Φύλο – Τα Δικαιώματα των Γυναικών είναι Ανθρώπινα Δικαιώματα», οργάνωση Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου ». Η έκθεση θα λειτουργεί καθημερινά από τις 9:00-17:00

  Ρέθυμνο

  Το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης πραγματοποιεί τις ακόλουθες δράσεις:

  -Πέμπτη 1/12/2016 και ώρα 10:30-13:30, διεξαγωγή εθελοντικής αιμοδοσίας στον χώρο του Συμβουλευτικού Κέντρου, Λ. Κουντουριώτη 98. Η δομή, στα πλαίσια της κοινωνικής προσφοράς, έχει δημιουργήσει ειδική μονάδα τράπεζας αίματος με σκοπό την παροχή αίματος σε συμπολίτες μας που το έχουν ανάγκη.

  Χανιά

  Παρασκευή 25/11/2026 – Κυριακή 27/11/2015, καθημερινά 10:00-13:00 και 18:00-22:00, στην Πύλη Σαμπιονάρα, Έκθεση Φωτογραφίας στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, διοργάνωση Ξενώνας Φιλοξενίας Γυναικών Θυμάτων Βίας και των Παιδιών τους του Δήμου Χανίων. Αναγνωρίσιμες Χανιώτισσες φωτογραφίζονται για να δώσουν ένα οχυρό μήνυμα κατά της ενδοοικογενειακής βίας.

  Σύμφωνα με τους φορείς που συνεργάζονται και στηρίζουν το έργο της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Κρήτης, η εξάλειψη των διακρίσεων που υφίστανται οι γυναίκες πρέπει να αποτελούν μοχλό ανάπτυξης για μια τοπική κοινωνία που χαρακτηρίζεται από δικαιοσύνη για όλα τα μέλη της.

  Η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί μέγιστη απειλή για τις γυναίκες σε τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Η αντιμετώπιση της ενδοοικογενειακής βίας εντάσσεται με προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα πολλών κρατών παγκοσμίως.

  Στα Συμβουλευτικά Κέντρα Ηρακλείου και Ρεθύμνου απευθύνθηκαν στο διάστημα από 1 Ιανουαρίου – 31 Οκτωβρίου 186 γυναίκες για ενημέρωση και συμβουλευτική. Πραγματοποιήθηκαν 1155 συνεδρίες ψυχολογικής, κοινωνικής και νομικής στήριξης.

  Στους Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών και Παιδιών Ηρακλείου και Χανίων απευθύνθηκαν 62 γυναίκες, εκ των οποίων φιλοξενήθηκαν 22 γυναίκες και 24 Παιδιά. Πραγματοποιήθηκαν 601 ατομικές συνεδρίες κοινωνικής και ψυχολογικής στήριξης και 12 ομαδικές συνεδρίες με τις γυναίκες, όπως και 274 συνεδρίες ψυχολογικής στήριξης για τα παιδιά.

  Τα παιδιά είναι μάρτυρες και πολλές φορές επίσης θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, γι΄ αυτό τον λόγο είναι σημαντική η ψυχολογική στήριξη των παιδιών για να μπορούν να καταλάβουν και να διαχειριστούν αυτές τις εκφοβιστικές και ακραίες καταστάσεις που βιώνουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον.

  ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

  • Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Ηρακλείου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, Τηλ.: 2810 341387
  • Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας του Δήμου Ρεθύμνης, Τηλ.: 28310 56607
  • Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Ηρακλείου,

  Τηλ.: 2813 409128

  • Ξενώνας Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών του Δήμου Χανίων,

  Τηλ.: 28213 41690-692

  ΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

  • Συμβουλευτικό Κέντρο «Το σπίτι της γυναίκας» και Ξενώνας Κακοποιημένης Γυναίκας και Παιδιού του Συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου και Νομού Ηρακλείου, Τηλ.: 2810 242121

  ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

  Η τρυφερή ανάρτηση της Ντόρας για τα 22 χρόνια στο πλάι του Ισίδωρου (pic)

  Δείτε την τρυφερή ανάρτηση της βουλευτού Χανίων της Νέας Δημοκρατίας, κ. Ντόρας Μπακογιάννη με αφορμή την συμπλήρωση 22 χρόνων έγγαμου βίου, με τον σύζυγό...

  Συνελήφθη ξανά ο παιδεραστής του Ρεθύμνου Νίκος Σειραγάκης!

  Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε νωρίτερα ο τηλεοπτικός σταθμός STARΟ καταδικασμένος για παιδεραστία προπονητής από την Κρήτη, ο οποίος είχε πρόσφατα αποφυλακιστεί, πήρε ξανά...

  Κορωνοϊός: Αρνητικά τα 80 από τα 87 τεστ των Σέρβων στην Αιδηψό -Χειροκρότησαν όταν άκουσαν τα αποτελέσματα

  Αρνητικά είναι τα 80 από τα 87 τεστ κορωνοϊού που έγιναν σε Σέρβους τουρίστες στην Αιδηψό.Οι Σέρβοι τουρίστες μόλις έμαθαν τα αποτελέσματα ξέσπασαν σε...

  Παρασύρθηκε 5χρονος από αυτοκίνητο – Συναγερμός στο ΕΚΑΒ για την μεταφορά του στο νοσοκομείο…

  Το περιστατικό συνέβη στο Ηράκλειο, στη Λεωφόρο Ικάρου.Στο σημείο του ατυχήματος, που έγινε την Πέμπτη το απόγευμα,  επικράτησε μεγάλη αναστάτωση, ενώ το άτυχο παιδί,...